20 °C Budapest

100 éves a világ első hostele!

2009. augusztus 27. 13:02

Talán kevesen tudják, hogy nem csak söreiről, vagy megbízható autóiról híres Németország, de a youth hostel "feltalálását" is neki köszönheti a világ. Idén száz éves a világ első "jugendherbergéje".

A világ első, állandó youth hostele 1909. augusztus 26-án nyitotta meg kapuit, Altena városka kastélyában. Az olcsó hostel ötlete egy tanár fejéből pattant ki, aki egy kirándulás alkalmával, a vihar elől menekült be osztályával egy éjszakára a kastélyba.

A költségtakarékosság, és az otthonos hangulat koncepciója az elmúlt száz évben nem sokat változott, inkább csak kiegészült olyan elemekkel, mint a környezeti fenntarthatóságra, a természeti forrásokkal való takarékoskodásra törekvés.

Egy tipikus fiú szoba, 1915-ből

Az "ős-hostelek" eredetileg napközben be is zártak, arra ösztönözve lakóikat, hogy a szabadban töltsék idejüket, kiránduljanak, hegyet másszanak, és csak este térjenek vissza.

Ahogy az utazás, illetve az interrail-ezés egyre elterjedtebbé vált a fiatalok körében, úgy szaporodtak a hostelek is Németország-, illetve világszerte. Kezdetben csak a hegyekben, illetve vidéken alakultak hostelek, de később már a városokban is ezrével nyíltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Napjainkban már több mint 90 youth hosteleket tömörítő szervezet létezik, közel 4000 taggal. A gazdasági válság ezt a szállástípust ráadásul kevésbé érinti, mint a felső kategóriás szállodákat, akik főként a céges utazások visszafogása miatt működnek alacsonyabb kihasználtsággal. Skócia legnagyobb hostel-szövetsége, az SYHA 60 százalékos forgalombővülésről számolt be idén, amit az idén bevezetett televíziós-kampányának köszönhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?