23 °C Budapest

100 éves a világ első hostele!

2009. augusztus 27. 13:02

Talán kevesen tudják, hogy nem csak söreiről, vagy megbízható autóiról híres Németország, de a youth hostel "feltalálását" is neki köszönheti a világ. Idén száz éves a világ első "jugendherbergéje".

A világ első, állandó youth hostele 1909. augusztus 26-án nyitotta meg kapuit, Altena városka kastélyában. Az olcsó hostel ötlete egy tanár fejéből pattant ki, aki egy kirándulás alkalmával, a vihar elől menekült be osztályával egy éjszakára a kastélyba.

A költségtakarékosság, és az otthonos hangulat koncepciója az elmúlt száz évben nem sokat változott, inkább csak kiegészült olyan elemekkel, mint a környezeti fenntarthatóságra, a természeti forrásokkal való takarékoskodásra törekvés.

Egy tipikus fiú szoba, 1915-ből

Az "ős-hostelek" eredetileg napközben be is zártak, arra ösztönözve lakóikat, hogy a szabadban töltsék idejüket, kiránduljanak, hegyet másszanak, és csak este térjenek vissza.

Ahogy az utazás, illetve az interrail-ezés egyre elterjedtebbé vált a fiatalok körében, úgy szaporodtak a hostelek is Németország-, illetve világszerte. Kezdetben csak a hegyekben, illetve vidéken alakultak hostelek, de később már a városokban is ezrével nyíltak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Napjainkban már több mint 90 youth hosteleket tömörítő szervezet létezik, közel 4000 taggal. A gazdasági válság ezt a szállástípust ráadásul kevésbé érinti, mint a felső kategóriás szállodákat, akik főként a céges utazások visszafogása miatt működnek alacsonyabb kihasználtsággal. Skócia legnagyobb hostel-szövetsége, az SYHA 60 százalékos forgalombővülésről számolt be idén, amit az idén bevezetett televíziós-kampányának köszönhet.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem