14 °C Budapest

100 éves a világ első hostele!

2009. augusztus 27. 13:02

Talán kevesen tudják, hogy nem csak söreiről, vagy megbízható autóiról híres Németország, de a youth hostel "feltalálását" is neki köszönheti a világ. Idén száz éves a világ első "jugendherbergéje".

A világ első, állandó youth hostele 1909. augusztus 26-án nyitotta meg kapuit, Altena városka kastélyában. Az olcsó hostel ötlete egy tanár fejéből pattant ki, aki egy kirándulás alkalmával, a vihar elől menekült be osztályával egy éjszakára a kastélyba.

A költségtakarékosság, és az otthonos hangulat koncepciója az elmúlt száz évben nem sokat változott, inkább csak kiegészült olyan elemekkel, mint a környezeti fenntarthatóságra, a természeti forrásokkal való takarékoskodásra törekvés.

Egy tipikus fiú szoba, 1915-ből

Az "ős-hostelek" eredetileg napközben be is zártak, arra ösztönözve lakóikat, hogy a szabadban töltsék idejüket, kiránduljanak, hegyet másszanak, és csak este térjenek vissza.

Ahogy az utazás, illetve az interrail-ezés egyre elterjedtebbé vált a fiatalok körében, úgy szaporodtak a hostelek is Németország-, illetve világszerte. Kezdetben csak a hegyekben, illetve vidéken alakultak hostelek, de később már a városokban is ezrével nyíltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Napjainkban már több mint 90 youth hosteleket tömörítő szervezet létezik, közel 4000 taggal. A gazdasági válság ezt a szállástípust ráadásul kevésbé érinti, mint a felső kategóriás szállodákat, akik főként a céges utazások visszafogása miatt működnek alacsonyabb kihasználtsággal. Skócia legnagyobb hostel-szövetsége, az SYHA 60 százalékos forgalombővülésről számolt be idén, amit az idén bevezetett televíziós-kampányának köszönhet.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17