18 °C Budapest

Így spórolj a nyaraláson: ingyen szállások világszerte!

Pénzcentrum
2009. augusztus 13. 05:55

Ne ijedjen meg senki, nem azokról az átverős hirdetésekről fogunk szót ejteni, melyek ilyen-olyan termékbemutatókon, vagy egyéb eseményeken való részvételhez, vagy törzsvásárlói klubokhoz történő csatlakozáshoz kötik az ingyen szállás lehetőségét. Ez valami más: kedves emberek egyszerűen felajánlják otthonukat a világot járó idegeneknek, cserébe maximum hasonló vendégszeretetet várva.

Szörfölj a kanapén!

A nyaralás költségeinek legnagyobb részét az utazásra, illetve a szállásra fordított összegek adják. Sokan úgy hiszik, hogy ezeken nem lehet spórolni, helyette városlátogatások alkalmával inkább a múzeumbelépőkön, vagy az éttermi költségeken próbálnak faragni.

A bátrabbak, illetve az ismeretlenre, kalandokra nyitottabban azonban ügyesen átcsoportosíthatják a szállásra fordított tízezreket a nyaralás tartalmasabbá tételére, és egy csapásra új barátokat, illetve idegenvezetőt is szerezhetnek. Ehhez nem kell mást tenni, mint csatlakozni valamelyik online utazási közösséghez.

Az egyik legismertebb, és legtöbb tagot számláló közösség a CouchSurfing. A 2004-ben indult non-profit hálózat célja, hogy a több mint 230 országból regisztrált utazót összekösse egymással, nem csak szálláscsere, de más kultúrák alaposabb megismerése, tapasztalatcsere, nyelvtanulás céljából is.

A CouchSurfingnek ma már több, mint 1,3 millió tagja van világszerte, a legtöbben amerikaiak (23%), németek (9%), illetve franciák (8,6%), de magyarok közül is már több mint 8 ezren regisztráltak.

Ahogy azt a regisztráltak átlagéletkora is mutatja, leginkább fiatalok használják ki a világ felfedezésének ezt a módját, közel felük ugyanis 18-24 év közötti, de hatvan évnél idősebb tagja is szépszámmal akad az oldalnak.

Néhány évvel ezelőtt, a szűkös egyetemi évek alatt döntöttük úgy pár barátommal, hogy a lehető legkevesebb pénzből oldjuk meg a nyaralást, és miután egy ismerősöm épp akkor tért haza Portugáliából, egy "couchsurfingről" csupa pozitív élménnyel, mi is regisztráltunk az oldalra.

Ehhez nem kellett mást tenni, mint az iwiw-hez, vagy Facebookhoz hasonlóan, kitölteni egy adatlapot, ahol a nevünk, életkorunk, lakcímünkön túl a legfontosabb információ az, hogy tudunk-e szállást biztosítani, vagy inkább csak idegenvezetést vállalunk. Persze érdemes fotókat is feltölteni magunkról, otthonunkról, a kanapéról, amit néhány napra átengedünk a többi szörfölőnek, hiszen is nagyobb eséllyel találunk mi is szállásadóra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így indulj útnak

Mikor regisztráltunk, és párizsi szállást kezdtünk keresni, elsőre nyílván a város nevét ütöttük be a keresőbe, erre azonban több ezer találat érkezett, amiből azért még nehéz lett volna megtalálni az ideális szállásadót. Szerencsére az oldal keresőfelülete meglehetősen profi, szűkíteni lehet a találatot életkor, illetve nem szerint is, és persze az sem utolsó szempont, hogy hány napra, illetve hány vendéget tud fogadni az illető, vagy hogy beszél-e mondjuk angolul.

Sokat segít a megfelelő ember kiválasztásánál az is, hogy a profilján szerepel a megkeresésekre adott válaszok aránya is, valamint a korábban nála megfordult tagok ajánlólevele, élménybeszámolója is. Nyílván, minél több pozitív visszajelzést kapott egy illető, illetve minél több embert elszállásolt már, annál valószínűbb, hogy nekünk is segíteni tud.

Érdemes persze több tagnak is levelet írni, pontosan megadva a tervezett utunk dátumát, hogy mennyi ideig szeretnénk nála tartózkodni, és persze hányan, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy szimpatikusnak talál minket az illető, otthon tartózkodik, vagy hogy nem szállásol-e el épp másokat abban az időben.

Nekünk a párizsi út során szerencsénk volt, mivel kevesebb mint egy héttel indulás előtt regisztráltunk csak az oldalra, ráadásul hárman voltunk, és 10 napot szerettünk volna a városban eltölteni, így nem volt meglepő, hogy a szétküldött cirka 30 levélnek csak a felére kaptunk választ, a legtöbb elutasító volt, de egy fiú végül fogadni tudott minket.

Az egyik legkalandosabb, legintenzívebb városnézős nyaralás kerekedett belőle, mivel szállásadónk lelkesen megosztott velünk minden hasznos információt, és persze az éjszakai szórakoztatásunkról is gondoskodott. Rutinos couchsurfer lévén maximális bizalommal fogadott minket, azonnal kulcsot adott lakásához, így nem kellett folyton együtt mozognunk a tíz nap során, és persze a holmijainkat is maximális biztonságban tudhattuk nála.

Azóta számos barátom regisztrált az oldalon, többen rendszeresen fogadnak külföldieket otthonukban, és persze maguk is járják a világot, rengeteg élményt gyűjtve, és persze jelentős összegeket spórolva a nyaraláson.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm