0 °C Budapest

Gyümölcslé: mindegy, csak olcsó legyen!

Pénzcentrum
2009. augusztus 12. 08:47

Miközben a válságra spórolással és fogyasztáscsökkentéssel reagálnak a gyümölcsléfogyasztók, a szűkülő piacon a nagyobb és tőkeerős légyártók akár növelhetik is piaci részesedésüket.

A mintegy 45 milliárd forintos éves forgalmú zöldség- és gyümölcslépiac 2008 májusa és 2009 májusa között értékben 4, mennyiségben 7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi márkák további térnyerése mellett -derül ki az AC Nielsen legfrissebb felméréséből. A minőségi termékek piaci részesedése nem változott, az ezeket fogyasztókat ugyanis kevésbé érintette a válság.

Szakértők szerint éves szinten 8-15 százalékos lehet az idén a gyümölcslépiac zsugorodása, a kereskedők és a gyártók többsége eddig 10 százalék fölötti forgalomcsökkenésről számolt be. A legjelentősebb visszaesés a vendéglátás megrendeléseiben mutatkozik, ott a keresletcsökkenés miatt 20-30 százalékkal kevesebb gyümölcslé fogy.

Mivel a kevésbé jó minőséget képviselő márkák egy része nem tud növekedni, sőt akár el is veszthetik piacukat, a fogyasztói árak idei emelkedése ellenére van lehetőség a gyarapodásra - mondta a Napi Gazdaságnak Zarándy Katalin, a Sió-Eckes Kft. marketing-igazgatója.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm