17 °C Budapest

Gyümölcslé: mindegy, csak olcsó legyen!

Pénzcentrum
2009. augusztus 12. 08:47

Miközben a válságra spórolással és fogyasztáscsökkentéssel reagálnak a gyümölcsléfogyasztók, a szűkülő piacon a nagyobb és tőkeerős légyártók akár növelhetik is piaci részesedésüket.

A mintegy 45 milliárd forintos éves forgalmú zöldség- és gyümölcslépiac 2008 májusa és 2009 májusa között értékben 4, mennyiségben 7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi márkák további térnyerése mellett -derül ki az AC Nielsen legfrissebb felméréséből. A minőségi termékek piaci részesedése nem változott, az ezeket fogyasztókat ugyanis kevésbé érintette a válság.

Szakértők szerint éves szinten 8-15 százalékos lehet az idén a gyümölcslépiac zsugorodása, a kereskedők és a gyártók többsége eddig 10 százalék fölötti forgalomcsökkenésről számolt be. A legjelentősebb visszaesés a vendéglátás megrendeléseiben mutatkozik, ott a keresletcsökkenés miatt 20-30 százalékkal kevesebb gyümölcslé fogy.

Mivel a kevésbé jó minőséget képviselő márkák egy része nem tud növekedni, sőt akár el is veszthetik piacukat, a fogyasztói árak idei emelkedése ellenére van lehetőség a gyarapodásra - mondta a Napi Gazdaságnak Zarándy Katalin, a Sió-Eckes Kft. marketing-igazgatója.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45