17 °C Budapest

Gyümölcslé: mindegy, csak olcsó legyen!

Pénzcentrum
2009. augusztus 12. 08:47

Miközben a válságra spórolással és fogyasztáscsökkentéssel reagálnak a gyümölcsléfogyasztók, a szűkülő piacon a nagyobb és tőkeerős légyártók akár növelhetik is piaci részesedésüket.

A mintegy 45 milliárd forintos éves forgalmú zöldség- és gyümölcslépiac 2008 májusa és 2009 májusa között értékben 4, mennyiségben 7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi márkák további térnyerése mellett -derül ki az AC Nielsen legfrissebb felméréséből. A minőségi termékek piaci részesedése nem változott, az ezeket fogyasztókat ugyanis kevésbé érintette a válság.

Szakértők szerint éves szinten 8-15 százalékos lehet az idén a gyümölcslépiac zsugorodása, a kereskedők és a gyártók többsége eddig 10 százalék fölötti forgalomcsökkenésről számolt be. A legjelentősebb visszaesés a vendéglátás megrendeléseiben mutatkozik, ott a keresletcsökkenés miatt 20-30 százalékkal kevesebb gyümölcslé fogy.

Mivel a kevésbé jó minőséget képviselő márkák egy része nem tud növekedni, sőt akár el is veszthetik piacukat, a fogyasztói árak idei emelkedése ellenére van lehetőség a gyarapodásra - mondta a Napi Gazdaságnak Zarándy Katalin, a Sió-Eckes Kft. marketing-igazgatója.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?