5 °C Budapest

Több mosogatószer kell, na meg hajfesték

2009. augusztus 10. 16:01

Mosóportól a hajfestékig: 3 százalékkal csaknem 300 milliárd forintra bővült a háztartási vegyiáru és kozmetikum bolti forgalma. A mennyiség viszont két százalékkal csökkent.

Mosóportól a hajfestékig 3 százalékkal bővült a háztartási vegyiáruk és kozmetikumok kiskereskedelmi forgalma, s megközelíti az évi 300 milliárd forintot - állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat legújabb felmérésében. Kiemelkedően, 12 százalékkal többet lett nagyobb a mosogatószer piaca, míg 7 százalékkal a hajfestéké, egyik évről a másikra. Előbbi éves bolti eladása mintegy 10 milliárd, utóbbié 7 milliárd forint.

Ugyanakkor mennyiségben 2 százalék csökkenést regisztrált a Nielsen, az általa mért 60 vegyiáru kategória piacán. Egyes kategóriák bolti eladása azonban érzékelhetően emelkedett: a baba törlőkendőé 7, konyhai törlőkendőé pedig 3 százalékkal. Forgalmuk értékben mintegy évi 4, illetve 6 milliárd forint. Ha csak a legutóbbi, május-júniusi időszakot vetjük össze az előző évi hasonló periódussal, a trendek nem jeleznek rosszabbodást. Értékben ugyanúgy plusz 3, mennyiségben pedig mínusz 2 százalékot regisztrált a Nielsen, mint tizenkét hónapot tekintve.
A legnagyobb forgalmú tíz termékkategória közül a mosószer, pelenka, tusfürdő, mosogatószer, papír zsebkendő és fogkrém piaca bővült mennyiségben is, értékben is, egyik évről a másikra. Hasonlóan pozitív trendek jellemzi a kozmetikumok közül a hajfesték és a babakrém piacát.

A vásárlási szokások változását jelzi, hogy az emberek fogyasztásuk fenntartása érdekében, az eddigieknél jobban a kereskedelmi márkás termékek felé fordultak. Idén az első félév vegyiáru forgalmából 18 százalék jutott a kereskedelmi márkákra, szemben a tavalyi első hat hónap 13 százalékával.

Összességében a vegyiáruk többségének értékben mért forgalma az inflációnál kisebb mértékben emelkedett. Ennek oka egyrészt az árengedményes akciók terjedése, illetve az olcsóbb kereskedelmi márkás termékek mind nagyobb kedveltsége. Ugyanakkor a fogyasztók számára a spórolás egyik lehetősége, hogy nagyobb kiszerelésben, kedvezőbb áron vásárolnak vegyi terméket vagy kozmetikumot.

A beszerzés helyei közül tovább erősödött a drogériák és a főleg szupermarketet és diszkontot egyesítő 401-2 500 négyzetméteres bolttípusok pozíciója. A drogéria 25 százalékról 26-ra növelte piaci részesedését az - értékben mért - kiskereskedelmi forgalomból. A 400-2 500 négyzetméteres csatorna mutatója 17-ről 18 százalékra emelkedett.

Továbbra is piacvezető a hipermarket ebből a szempontból, változatlanul 39 százalékos részaránnyal. A hagyományos ületek közül 200 négyzetméteresek és kisebbek veszítettek 1-1 százalékpontot piaci részesedésükből, a háztartási vegyiáruk forgalmánál. Ennek következtében tovább koncentrálódott a háztartási vegyiáru és kozmetikum bolti eladása. A teljes forgalom 83 százalékát a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltláncok és a drogériák viszik el.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?