19 °C Budapest

Hol érdemes Európában ruhát venni?

Pénzcentrum
2009. július 29. 09:47

Egy fogyasztóvédelmi szervezet megvizsgálta, hogy az EU 27 tagállamában hol, mennyibe kerülnek három áruházlánc ugyanazon termékei. Ez alapján olcsóbban vehetünk pólót, farmert és pulóvert a H&M osztrák boltjaiban, ugyanakkor a C&A és Zara árai Magyarországon kedvezőbbek.

Az Európai Fogyasztói Központ májusban végzett felmérést, ahol a Zara, H&M és C&A kínálatát vetették össze az egyes országokban, egész pontosan két férfi- és három női ruhadarab árát vizsgálták meg.

Mint az kiderült, a láncok nem ugyanazt az árat alkalmazzák az egyes országokban. Portugáliában például a vizsgált termékek átlagosan tíz euróval voltak olcsóbbak az európai átlagnál, míg a skandináv államokban jellemzően magasabbak az árak.

Az új tagországokban a ruházati termékek legalább annyiba kerülnek, ha nem drágábbak, mint a régiekben. Szlovákiában a C&A jóval drágábban, 43 euróért adja azt a farmert, amelyet Európa más országaiban, például Ausztriában 29 euróért kínál. Magyarország a középmezőnyben található, de az árak inkább magasnak mondhatók európai összehasonlításban.

Csehországban és Romániában nem érdemes ruhát venni - mindhárom cég minden vizsgált terméke többe kerül, mint nálunk. Németországban és Olaszországban az árak Magyarországhoz viszonyítva magasabbak, de az eltérések jellemzően egy euró alatt maradnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55