15 °C Budapest

Nem is olyan drága az a Big Mac

2009. július 17. 16:02

A vásárlóerő-paritás szabályai szerint nagyjából a helyére került a forint a dollárral szemben. A most megjelent Big Mac index tehát jól lekövette a forint-dollár keresztárfolyamában utóbbi egy évben történt változásokat. Az euró továbbra is erősen túlértékelt, bár korántsem annyira, mint egy évvel korábban volt.

Az 1986 óta számolt Big Mac index az egy ár elméletére épül, az Economist a vizsgált országokban a Big Mac árának segítségével utal egy adott deviza értékeltségére. A most megjelent Big Mac index tanúsága szerint a hazánkban 720 forintba kerülő Big Mac a július 13-i 199 forintos dollárárfolyam mellett 3,67 dollárt ér, míg az Egyesült Államokban valójában 3,57 dollár egy szendvics, vagyis a forint alig egy százalékkal volt túlértékelve a dollárhoz képest a felmérés készülésének időpontjában. A szendvics értékéből számolt mutató szerint a dollár korrekt árfolyama 202 forinton alakulna ki.

Egy évvel ezelőtt még 30 százalékos túlértékeltséget mutatott a forint a dollárral szemben - emlékezhetünk, tavaly nyáron 150 forint alatt is járt a zöldhasú árfolyama. Azóta jelentősen erősödött a zöldhasú a világ csaknem minden valutájával szemben, amit a Big Mac index is hűen tükröz.

Az euró és a svájci frank továbbra is erősen túlértékelt, előbbi 29, utóbbi 68 százalékkal, ám ez is szignifikáns csökkenést jelent az egy évvel korábbi 50, illetve 78 százalékhoz képest. A lista élén a norvég korona áll, 72 százalékos túlértékeltséggel, míg a leggyengébben jelenleg a hongkongi dollár áll -52 százalékkal.

A visegrádi országok közül Szlovákia időközben kiesett a listáról (illetve integrálódott az eurózónába), Csehország (+2) viszont átvette a legdrágább régiós ország címét hazánktól, míg a lengyel zloty alulértékeltsége tovább fokozódott és -33 százalékig jutott. Érdemes kiemelni, hogy az ukrán hrivnya a legolcsóbbak listáján második lett az 1,83 dollár szendviccsel, mely 49 százalékos alulértékeltséget takar. Szintén 1,83 dollár átszámolva a Big Mac Sri Lankán, illetve a Kínai Népköztársaságban is. Ez utóbbi azért érdekes, mert már tavaly is sok kritika érte a távol-keleti országot a jüan alulértékeltsége miatt, ám azóta egy százalékponttal még gyengült is.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?