11 °C Budapest

Nem is olyan drága az a Big Mac

2009. július 17. 16:02

A vásárlóerő-paritás szabályai szerint nagyjából a helyére került a forint a dollárral szemben. A most megjelent Big Mac index tehát jól lekövette a forint-dollár keresztárfolyamában utóbbi egy évben történt változásokat. Az euró továbbra is erősen túlértékelt, bár korántsem annyira, mint egy évvel korábban volt.

Az 1986 óta számolt Big Mac index az egy ár elméletére épül, az Economist a vizsgált országokban a Big Mac árának segítségével utal egy adott deviza értékeltségére. A most megjelent Big Mac index tanúsága szerint a hazánkban 720 forintba kerülő Big Mac a július 13-i 199 forintos dollárárfolyam mellett 3,67 dollárt ér, míg az Egyesült Államokban valójában 3,57 dollár egy szendvics, vagyis a forint alig egy százalékkal volt túlértékelve a dollárhoz képest a felmérés készülésének időpontjában. A szendvics értékéből számolt mutató szerint a dollár korrekt árfolyama 202 forinton alakulna ki.

Egy évvel ezelőtt még 30 százalékos túlértékeltséget mutatott a forint a dollárral szemben - emlékezhetünk, tavaly nyáron 150 forint alatt is járt a zöldhasú árfolyama. Azóta jelentősen erősödött a zöldhasú a világ csaknem minden valutájával szemben, amit a Big Mac index is hűen tükröz.

Az euró és a svájci frank továbbra is erősen túlértékelt, előbbi 29, utóbbi 68 százalékkal, ám ez is szignifikáns csökkenést jelent az egy évvel korábbi 50, illetve 78 százalékhoz képest. A lista élén a norvég korona áll, 72 százalékos túlértékeltséggel, míg a leggyengébben jelenleg a hongkongi dollár áll -52 százalékkal.

A visegrádi országok közül Szlovákia időközben kiesett a listáról (illetve integrálódott az eurózónába), Csehország (+2) viszont átvette a legdrágább régiós ország címét hazánktól, míg a lengyel zloty alulértékeltsége tovább fokozódott és -33 százalékig jutott. Érdemes kiemelni, hogy az ukrán hrivnya a legolcsóbbak listáján második lett az 1,83 dollár szendviccsel, mely 49 százalékos alulértékeltséget takar. Szintén 1,83 dollár átszámolva a Big Mac Sri Lankán, illetve a Kínai Népköztársaságban is. Ez utóbbi azért érdekes, mert már tavaly is sok kritika érte a távol-keleti országot a jüan alulértékeltsége miatt, ám azóta egy százalékponttal még gyengült is.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm