15 °C Budapest

Nem is olyan drága az a Big Mac

2009. július 17. 16:02

A vásárlóerő-paritás szabályai szerint nagyjából a helyére került a forint a dollárral szemben. A most megjelent Big Mac index tehát jól lekövette a forint-dollár keresztárfolyamában utóbbi egy évben történt változásokat. Az euró továbbra is erősen túlértékelt, bár korántsem annyira, mint egy évvel korábban volt.

Az 1986 óta számolt Big Mac index az egy ár elméletére épül, az Economist a vizsgált országokban a Big Mac árának segítségével utal egy adott deviza értékeltségére. A most megjelent Big Mac index tanúsága szerint a hazánkban 720 forintba kerülő Big Mac a július 13-i 199 forintos dollárárfolyam mellett 3,67 dollárt ér, míg az Egyesült Államokban valójában 3,57 dollár egy szendvics, vagyis a forint alig egy százalékkal volt túlértékelve a dollárhoz képest a felmérés készülésének időpontjában. A szendvics értékéből számolt mutató szerint a dollár korrekt árfolyama 202 forinton alakulna ki.

Egy évvel ezelőtt még 30 százalékos túlértékeltséget mutatott a forint a dollárral szemben - emlékezhetünk, tavaly nyáron 150 forint alatt is járt a zöldhasú árfolyama. Azóta jelentősen erősödött a zöldhasú a világ csaknem minden valutájával szemben, amit a Big Mac index is hűen tükröz.

Az euró és a svájci frank továbbra is erősen túlértékelt, előbbi 29, utóbbi 68 százalékkal, ám ez is szignifikáns csökkenést jelent az egy évvel korábbi 50, illetve 78 százalékhoz képest. A lista élén a norvég korona áll, 72 százalékos túlértékeltséggel, míg a leggyengébben jelenleg a hongkongi dollár áll -52 százalékkal.

A visegrádi országok közül Szlovákia időközben kiesett a listáról (illetve integrálódott az eurózónába), Csehország (+2) viszont átvette a legdrágább régiós ország címét hazánktól, míg a lengyel zloty alulértékeltsége tovább fokozódott és -33 százalékig jutott. Érdemes kiemelni, hogy az ukrán hrivnya a legolcsóbbak listáján második lett az 1,83 dollár szendviccsel, mely 49 százalékos alulértékeltséget takar. Szintén 1,83 dollár átszámolva a Big Mac Sri Lankán, illetve a Kínai Népköztársaságban is. Ez utóbbi azért érdekes, mert már tavaly is sok kritika érte a távol-keleti országot a jüan alulértékeltsége miatt, ám azóta egy százalékponttal még gyengült is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem