3 °C Budapest

Hazánk a legdrágább ország a régióban

Pénzcentrum
2008. július 25. 10:07

Az Economist által rendszeresen elkészített, legfrissebb Big Mac Index szerint még mindig hazánk a legdrágább (dollárban) a régiós országok közül. Az abszolút prímet azonban Norvégia viszi, ahol 121 százalékkal többe kerül az emeletes szendvics, mint az USA-ban, míg a legolcsóbb - Hong Kong és Kína mellett - Malajzia.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Economist 1986 óta rendszeresen elkészíti Big Mac Indexét, amely vásárlóerő-paritáson hasonlítja össze az egyes országok vásárlókosarát, melyben egyedül a McDonald's emeletes szendvicse szerepel. Mivel a termék mindenhol ugyanazokból az összetevőkből ál, így a megélhetési alapköltségek összemérésének megfelelő eszköze lehet.

A júliusi árakat, és árfolyamokat figyelembe véve hazánkban a 640 forintos szendvics 4,64 dollárnak felel meg, ami összehasonlítva az amerikai 3,64 dolláros árral, meglehetősen drágának számít, ami a forint dollárárfolyamának 30 százalékos túlértékeltségét mutatja.

Lengyelország ezzel szemben olcsónak számít, ott ugyanis dollárban mérve három százalékkal kevesebbe kerül a Big Mac, ami tehát arra utal, hogy a zloty alulértékelt a dollárhoz képest.

Az eurozónában megfigyelt szendvics árak-közel 50 százalékkal magasabbak dollárban, mint az USA-ban, ami tehát az euro dollárral szembeni túlértékeltségére utal.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legdrágább országok listáját évek óta Norvégia, Svájc, Izland és Svédország vezeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20