2 °C Budapest

McDöbbentő: mi kerül a gyorséttermi menübe?

Pénzcentrum
2008. november 11. 09:30

Meglehetősen heves vitát kiváltó kutatási eredmények jelentek meg a napokban a gyorséttermi menük tartalmával kapcsolatban. A. Hope Jahren egyetemi professzor és Rebecca Kraft 2 év alatt összesen 480 hamburgert, csirkés szendvicset és sült krumplit vásárolt az USA 6 városában található McDonald's, Burger King és Wendy's gyorséttermeiben, hogy egy érdekes tesztnek vessék alá az ételeket.

A teszt során a felhasznált húsokban található szén és nitrogén izotópokat vizsgálták, ezek alapján vontak le következtetéseket arra vonatkozóan, hogyan táplálhatták és milyen körülmények között tarthatták az állatokat, melyek végül az alapanyagot szolgáltatták. A vizsgált izotópok magas arányaiból kiindulva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az állatokat elsősorban kukoricával etették a gyors hízlalás érdekében és rendkívül szűkös helyen tartották őket.

Jahren odáig merészkedett, hogy kijelentette: a nitrogén izotópszint olyan magas volt, mintha a természetben élő, saját ürülékükkel táplálkozó állatokat vizsgáltak volna.

Miközben a kutatás készítői nagyobb transzparenciát szeretnének elérni az állatok tartásával kapcsolatban, addig a hivatalos szervek álláspontja szerint a fogyasztók nem igényelnek többet a jelenleg is nyilvánosan bemutatásra kerülő adatoknál. Más egyetemi kutatók szerint maga a módszertan is megkérdőjelezhető, a magas nitrogén izotópszint ugyanis utalhat egyszerűen arra is, hogy az állatok táplálékának megtermelésekor nitrogén-dúsított műtrágyát használtak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 16. kedd
Etelka, Aletta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 16. 13:34