McDöbbentő: mi kerül a gyorséttermi menübe?

Pénzcentrum
2008. november 11. 09:30

Meglehetősen heves vitát kiváltó kutatási eredmények jelentek meg a napokban a gyorséttermi menük tartalmával kapcsolatban. A. Hope Jahren egyetemi professzor és Rebecca Kraft 2 év alatt összesen 480 hamburgert, csirkés szendvicset és sült krumplit vásárolt az USA 6 városában található McDonald's, Burger King és Wendy's gyorséttermeiben, hogy egy érdekes tesztnek vessék alá az ételeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A teszt során a felhasznált húsokban található szén és nitrogén izotópokat vizsgálták, ezek alapján vontak le következtetéseket arra vonatkozóan, hogyan táplálhatták és milyen körülmények között tarthatták az állatokat, melyek végül az alapanyagot szolgáltatták. A vizsgált izotópok magas arányaiból kiindulva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az állatokat elsősorban kukoricával etették a gyors hízlalás érdekében és rendkívül szűkös helyen tartották őket.

Jahren odáig merészkedett, hogy kijelentette: a nitrogén izotópszint olyan magas volt, mintha a természetben élő, saját ürülékükkel táplálkozó állatokat vizsgáltak volna.

Miközben a kutatás készítői nagyobb transzparenciát szeretnének elérni az állatok tartásával kapcsolatban, addig a hivatalos szervek álláspontja szerint a fogyasztók nem igényelnek többet a jelenleg is nyilvánosan bemutatásra kerülő adatoknál. Más egyetemi kutatók szerint maga a módszertan is megkérdőjelezhető, a magas nitrogén izotópszint ugyanis utalhat egyszerűen arra is, hogy az állatok táplálékának megtermelésekor nitrogén-dúsított műtrágyát használtak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?