Mit mutat a Big Mac-index? - Elég drágák vagyunk!

Pénzcentrum
2006. január 13. 12:13

Dollárban mérve hazánk a legdrágább a régióban, míg továbbra is Svájcban a legmagasabb a Big Mac dollárára az Economist legfrissebb Big Mac indexe szerint. Míg Svájcban 4.93 dollárt kell fizetnünk egy Big Mac-ért, addig a lista másik végén álló Kínában már 1.3 dollárért "jól lakhatunk".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dollárban mérve hazánk a legdrágább a régióban, míg továbbra is Svájcban a legmagasabb a Big Mac dollárára az Economist legfrissebb Big Mac indexe szerint. Míg Svájcban 4.93 dollárt kell fizetnünk egy Big Mac-ért, addig a lista másik végén álló Kínában már 1.3 dollárért „jól lakhatunk”.

Az Economist már 1986 óta alkalmazza a Big Mac-indexet az árú- és szolgáltatásárak összehasonlítására, a McDonald’s globális jelenléte és a termék standard volta ugyanis alkalmassá teszi a szendvicset arra, hogy az összehasonlítás mércéje legyen. A számítások során a helyi fizetőeszközben mért átlagárat dollárra számítják át.

Az elemzők szerint a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy mennyire teljesül a vásárlóerő-paritás árfolyamkiigazító és értékkiegyenlítő hatása. Az index természetesen szintén rávilágít arra, hogy az összefüggések a gyakorlati életben hagynak kívánnivalót maguk után.

Az USA-ban az átlagár 3.15 dollárt tesz ki, míg az eurózóna országainak átlaga 3.51 dollárra tehető, ami 11%-os euró-túlértékeltséget jelez a dollárhoz képest. Hazánkban jelenleg 2.71 dollárba kerül egy Big Mac, míg Csehországban ez 2.6, Lengyelországban pedig 2.09 dollár. (Ennek megfelelően a régiós fizetőeszközök közül a zloty a leginkább alulértékelt a dollárral szemben.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?