6 °C Budapest

Mit mutat a Big Mac-index? - Elég drágák vagyunk!

Pénzcentrum
2006. január 13. 12:13

Dollárban mérve hazánk a legdrágább a régióban, míg továbbra is Svájcban a legmagasabb a Big Mac dollárára az Economist legfrissebb Big Mac indexe szerint. Míg Svájcban 4.93 dollárt kell fizetnünk egy Big Mac-ért, addig a lista másik végén álló Kínában már 1.3 dollárért "jól lakhatunk".

Dollárban mérve hazánk a legdrágább a régióban, míg továbbra is Svájcban a legmagasabb a Big Mac dollárára az Economist legfrissebb Big Mac indexe szerint. Míg Svájcban 4.93 dollárt kell fizetnünk egy Big Mac-ért, addig a lista másik végén álló Kínában már 1.3 dollárért „jól lakhatunk”.

Az Economist már 1986 óta alkalmazza a Big Mac-indexet az árú- és szolgáltatásárak összehasonlítására, a McDonald’s globális jelenléte és a termék standard volta ugyanis alkalmassá teszi a szendvicset arra, hogy az összehasonlítás mércéje legyen. A számítások során a helyi fizetőeszközben mért átlagárat dollárra számítják át.

Az elemzők szerint a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy mennyire teljesül a vásárlóerő-paritás árfolyamkiigazító és értékkiegyenlítő hatása. Az index természetesen szintén rávilágít arra, hogy az összefüggések a gyakorlati életben hagynak kívánnivalót maguk után.

Az USA-ban az átlagár 3.15 dollárt tesz ki, míg az eurózóna országainak átlaga 3.51 dollárra tehető, ami 11%-os euró-túlértékeltséget jelez a dollárhoz képest. Hazánkban jelenleg 2.71 dollárba kerül egy Big Mac, míg Csehországban ez 2.6, Lengyelországban pedig 2.09 dollár. (Ennek megfelelően a régiós fizetőeszközök közül a zloty a leginkább alulértékelt a dollárral szemben.)

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?