Őszre kiürülhet a tb-kassza

Pénzcentrum
2009. július 13. 09:17

Több egészségügyi intézmény is aggodalmát fejezte már ki amiatt, hogy az idei második félévben alacsonyabb finanszírozási összegre számíthatnak a korábbinál.

Mivel az első hat hónapban magasabb összegre rúgtak a kifizetések, mint korábban, az intézmények ráadásul az idén biztosan nem számíthatnak olyan "extra" pénzre, mint ami a tavalyi megtakarítások következtében szétosztható volt. A helyzet azonban egyelőre ennél sokkal vészesebbnek tűnik. Az egészségbiztosítási alapból (e-alap) ugyanis csak annyi pénz fordítható az intézmények finanszírozására, amennyi van benne. Az idén pedig az e-alap hiánya akár a 150 milliárd forintot is meghaladhatja.

Ebből 70 milliárd forint a járulékcsökkentés következménye, amelynél a kormányzat ígéretet tett a pótlásra. Ezen a téren némiképp aggasztó talán az, hogy - mint azt az egészségügyi miniszter is elismerte - a kompenzáció módjáról még nem született döntés. Egyelőre szó sem esik azonban arról, hogy a fennmaradó deficitet (ami már a májusi adatok szerint is 40 milliárd forint feletti volt, az év egészében pedig akár százmilliárdra is rúghat) miként rendezik. A folyamatos kifizetéssel pedig egyre apad a kassza - rendkívüli (tehát a járulékcsökkentés kompenzációján felüli) intézkedés nélkül pedig a Napi Gazdaság számításaink szerint október tájékán teljesen ki is ürülhet.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?