22 °C Budapest

Őszre kiürülhet a tb-kassza

Pénzcentrum
2009. július 13. 09:17

Több egészségügyi intézmény is aggodalmát fejezte már ki amiatt, hogy az idei második félévben alacsonyabb finanszírozási összegre számíthatnak a korábbinál.

Mivel az első hat hónapban magasabb összegre rúgtak a kifizetések, mint korábban, az intézmények ráadásul az idén biztosan nem számíthatnak olyan "extra" pénzre, mint ami a tavalyi megtakarítások következtében szétosztható volt. A helyzet azonban egyelőre ennél sokkal vészesebbnek tűnik. Az egészségbiztosítási alapból (e-alap) ugyanis csak annyi pénz fordítható az intézmények finanszírozására, amennyi van benne. Az idén pedig az e-alap hiánya akár a 150 milliárd forintot is meghaladhatja.

Ebből 70 milliárd forint a járulékcsökkentés következménye, amelynél a kormányzat ígéretet tett a pótlásra. Ezen a téren némiképp aggasztó talán az, hogy - mint azt az egészségügyi miniszter is elismerte - a kompenzáció módjáról még nem született döntés. Egyelőre szó sem esik azonban arról, hogy a fennmaradó deficitet (ami már a májusi adatok szerint is 40 milliárd forint feletti volt, az év egészében pedig akár százmilliárdra is rúghat) miként rendezik. A folyamatos kifizetéssel pedig egyre apad a kassza - rendkívüli (tehát a járulékcsökkentés kompenzációján felüli) intézkedés nélkül pedig a Napi Gazdaság számításaink szerint október tájékán teljesen ki is ürülhet.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem