Mire megy el az adód? 2010-ben is lesz mit osztani

Pénzcentrum
2009. július 6. 06:20

Miért ilyen magasak az adóterhek? Miért kell egyáltalán adózni? Mire megy el ez a rengeteg pénz? Számos adózóban merülnek fel időről-időre ilyen és ehhez hasonló kérdések. Az adózási szabályok változásának tükrében közzétették a 2010-es államháztartási  adóbevételek várható alakulását, valamint a kiadások tételes megoszlását.

"Az adófizetők pénzéből" - hányszor hallottuk már

Az adófizetés azt jelenti, hogy az adófizetők tulajdonából a bevétel vagy jövedelem egy meghatározott része az állam rendelkezése alá kerül. Az adófizetés nem választható lehetőség, hanem alkotmányos kötelesség.

Az adók biztosítják az állami és az önkormányzati kiadások fedezetét, valamint az államháztartás egyensúlyának és az állami rendszerek működésének fenntartását. Az adók mellett adókedvezmények is léteznek, előbbiek szerepe a szankcionálás (pl.: élvezeti cikkek fogyasztásának visszaszorítás), az utóbbiak ösztönző szerepet töltenek be (pl.: megtakarítások).

Az államháztartás adóbevételei: SZJA csökkentés, ÁFA emelés

Az idei évben az államháztartás adóbevételeinek várhatóan a 25,7 %- át a magánszemélyek és a társaságok jövedelemadói teszik ki. Ettől nagyobb tétel 34,0 %-kal a TB-járulék és a foglalkoztatáshoz kapcsolt adók, valamint 38,5 %-kal az ÁFA és az egyéb termékszolgáltatási adók. Kisebb mértékben 1,1 %-os szelettel bírnak a vagyoni típusú adók és 0,7 % származik egyéb adókból.

Az államháztartási adóbevételek megoszlásának várható változása (Forrás: PM, Pénzcentrum)

A Pénzügyminisztérium 2010-es becsült adataiból jól látszik, hogy némileg csökkennek a jövedelemadókból származó bevételek (a magánszemélyek jövedelemadói esetében 0,8 százalékponttal, a társaságok esetében 0,3 százalékponttal), valamint 2,3 százalékponttal a TB-járulék bevételek, ugyanakkor majd másfélszeresére nőnek a vagyoni típusú adóbevételek és 3 százalékponttal emelkednek az ÁFA-bevételek.

Merre gurulnak szét az adóforintjaink?

Az idei évben a kiadások 12,5 %-át fordítják az állami működésre, míg 62,4 % megy el a jóléti kiadásokra (egészségügy, oktatás, nyugdíj, szociális-, család- és lakástámogatás). További 13,7 %-ot emésztenek fel a gazdasági feladatok, 8,7 % megy el az államadósságra és 2,7 % tartalékokra, valamint EU-befizetésekre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyes kiadások megoszlása 2006-ban és 2009-ben (összes kiadás=100%) (Forrás: PM, Pénzcentrum)

A válság következtében csökkenő adóbevételek takarékosságra és a kiadások visszafogására kényszerítik az államot. Ennek a levét isszák többek között a lakásvásárlók (támogatott forinthitel és szocpol eltörlése), a nyugdíjasok (13. havi nyugdíj eltörlése), a kisgyermekesek (gyed és gyes szigorítása).

A jóléti kiadások kétharmadát a 3 millió nyugdíjas ellátása (34,7 %), a 2,3 millió óvodás, iskolás oktatása (18,8 %), valamint 10 millió magyar állampolgár egészségügyi ellátása (14,4 %) teszi ki. A jóléti kiadások 6,5 %-a megy el a családi pótlékra, a gyes-re és a gyed-re, 6 %-a lakástámogatásra, további 5 % pedig táppénzre és egyéb társadalombiztosítási támogatásra.

Hazánkban európai összehasonlításban is rendkívül magasak a bérterhek (a személyi jövedelemadó és a járulékok összege), ebben a tekintetben Németországot, Franciaországot és Svédországot is magunk mögött tudhatjuk.

Hazánkban a személyi jövedelemadó bevallást benyújtók felének a keresete nem magasabb a minimálbér kétszeresénél, ugyanakkor ők csak a teljes személyi jövedelemadó 10 %-át fizetik.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm