3 °C Budapest

Mire megy el az adód? 2010-ben is lesz mit osztani

Pénzcentrum
2009. július 6. 06:20

Miért ilyen magasak az adóterhek? Miért kell egyáltalán adózni? Mire megy el ez a rengeteg pénz? Számos adózóban merülnek fel időről-időre ilyen és ehhez hasonló kérdések. Az adózási szabályok változásának tükrében közzétették a 2010-es államháztartási  adóbevételek várható alakulását, valamint a kiadások tételes megoszlását.

"Az adófizetők pénzéből" - hányszor hallottuk már

Az adófizetés azt jelenti, hogy az adófizetők tulajdonából a bevétel vagy jövedelem egy meghatározott része az állam rendelkezése alá kerül. Az adófizetés nem választható lehetőség, hanem alkotmányos kötelesség.

Az adók biztosítják az állami és az önkormányzati kiadások fedezetét, valamint az államháztartás egyensúlyának és az állami rendszerek működésének fenntartását. Az adók mellett adókedvezmények is léteznek, előbbiek szerepe a szankcionálás (pl.: élvezeti cikkek fogyasztásának visszaszorítás), az utóbbiak ösztönző szerepet töltenek be (pl.: megtakarítások).

Az államháztartás adóbevételei: SZJA csökkentés, ÁFA emelés

Az idei évben az államháztartás adóbevételeinek várhatóan a 25,7 %- át a magánszemélyek és a társaságok jövedelemadói teszik ki. Ettől nagyobb tétel 34,0 %-kal a TB-járulék és a foglalkoztatáshoz kapcsolt adók, valamint 38,5 %-kal az ÁFA és az egyéb termékszolgáltatási adók. Kisebb mértékben 1,1 %-os szelettel bírnak a vagyoni típusú adók és 0,7 % származik egyéb adókból.

Az államháztartási adóbevételek megoszlásának várható változása (Forrás: PM, Pénzcentrum)

A Pénzügyminisztérium 2010-es becsült adataiból jól látszik, hogy némileg csökkennek a jövedelemadókból származó bevételek (a magánszemélyek jövedelemadói esetében 0,8 százalékponttal, a társaságok esetében 0,3 százalékponttal), valamint 2,3 százalékponttal a TB-járulék bevételek, ugyanakkor majd másfélszeresére nőnek a vagyoni típusú adóbevételek és 3 százalékponttal emelkednek az ÁFA-bevételek.

Merre gurulnak szét az adóforintjaink?

Az idei évben a kiadások 12,5 %-át fordítják az állami működésre, míg 62,4 % megy el a jóléti kiadásokra (egészségügy, oktatás, nyugdíj, szociális-, család- és lakástámogatás). További 13,7 %-ot emésztenek fel a gazdasági feladatok, 8,7 % megy el az államadósságra és 2,7 % tartalékokra, valamint EU-befizetésekre.

Az egyes kiadások megoszlása 2006-ban és 2009-ben (összes kiadás=100%) (Forrás: PM, Pénzcentrum)

A válság következtében csökkenő adóbevételek takarékosságra és a kiadások visszafogására kényszerítik az államot. Ennek a levét isszák többek között a lakásvásárlók (támogatott forinthitel és szocpol eltörlése), a nyugdíjasok (13. havi nyugdíj eltörlése), a kisgyermekesek (gyed és gyes szigorítása).

A jóléti kiadások kétharmadát a 3 millió nyugdíjas ellátása (34,7 %), a 2,3 millió óvodás, iskolás oktatása (18,8 %), valamint 10 millió magyar állampolgár egészségügyi ellátása (14,4 %) teszi ki. A jóléti kiadások 6,5 %-a megy el a családi pótlékra, a gyes-re és a gyed-re, 6 %-a lakástámogatásra, további 5 % pedig táppénzre és egyéb társadalombiztosítási támogatásra.

Hazánkban európai összehasonlításban is rendkívül magasak a bérterhek (a személyi jövedelemadó és a járulékok összege), ebben a tekintetben Németországot, Franciaországot és Svédországot is magunk mögött tudhatjuk.

Hazánkban a személyi jövedelemadó bevallást benyújtók felének a keresete nem magasabb a minimálbér kétszeresénél, ugyanakkor ők csak a teljes személyi jövedelemadó 10 %-át fizetik.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
ajovomunkahelye  |  2022.11.10 16:28
Miért nem sikerül szignifikáns változást elérni egy munkavállalói véleményfelmérést követően? Nem a...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?