20 °C Budapest

Mire megy el az adód? 2010-ben is lesz mit osztani

Pénzcentrum
2009. július 6. 06:20

Miért ilyen magasak az adóterhek? Miért kell egyáltalán adózni? Mire megy el ez a rengeteg pénz? Számos adózóban merülnek fel időről-időre ilyen és ehhez hasonló kérdések. Az adózási szabályok változásának tükrében közzétették a 2010-es államháztartási  adóbevételek várható alakulását, valamint a kiadások tételes megoszlását.

"Az adófizetők pénzéből" - hányszor hallottuk már

Az adófizetés azt jelenti, hogy az adófizetők tulajdonából a bevétel vagy jövedelem egy meghatározott része az állam rendelkezése alá kerül. Az adófizetés nem választható lehetőség, hanem alkotmányos kötelesség.

Az adók biztosítják az állami és az önkormányzati kiadások fedezetét, valamint az államháztartás egyensúlyának és az állami rendszerek működésének fenntartását. Az adók mellett adókedvezmények is léteznek, előbbiek szerepe a szankcionálás (pl.: élvezeti cikkek fogyasztásának visszaszorítás), az utóbbiak ösztönző szerepet töltenek be (pl.: megtakarítások).

Az államháztartás adóbevételei: SZJA csökkentés, ÁFA emelés

Az idei évben az államháztartás adóbevételeinek várhatóan a 25,7 %- át a magánszemélyek és a társaságok jövedelemadói teszik ki. Ettől nagyobb tétel 34,0 %-kal a TB-járulék és a foglalkoztatáshoz kapcsolt adók, valamint 38,5 %-kal az ÁFA és az egyéb termékszolgáltatási adók. Kisebb mértékben 1,1 %-os szelettel bírnak a vagyoni típusú adók és 0,7 % származik egyéb adókból.

Az államháztartási adóbevételek megoszlásának várható változása (Forrás: PM, Pénzcentrum)

A Pénzügyminisztérium 2010-es becsült adataiból jól látszik, hogy némileg csökkennek a jövedelemadókból származó bevételek (a magánszemélyek jövedelemadói esetében 0,8 százalékponttal, a társaságok esetében 0,3 százalékponttal), valamint 2,3 százalékponttal a TB-járulék bevételek, ugyanakkor majd másfélszeresére nőnek a vagyoni típusú adóbevételek és 3 százalékponttal emelkednek az ÁFA-bevételek.

Merre gurulnak szét az adóforintjaink?

Az idei évben a kiadások 12,5 %-át fordítják az állami működésre, míg 62,4 % megy el a jóléti kiadásokra (egészségügy, oktatás, nyugdíj, szociális-, család- és lakástámogatás). További 13,7 %-ot emésztenek fel a gazdasági feladatok, 8,7 % megy el az államadósságra és 2,7 % tartalékokra, valamint EU-befizetésekre.

Az egyes kiadások megoszlása 2006-ban és 2009-ben (összes kiadás=100%) (Forrás: PM, Pénzcentrum)

A válság következtében csökkenő adóbevételek takarékosságra és a kiadások visszafogására kényszerítik az államot. Ennek a levét isszák többek között a lakásvásárlók (támogatott forinthitel és szocpol eltörlése), a nyugdíjasok (13. havi nyugdíj eltörlése), a kisgyermekesek (gyed és gyes szigorítása).

A jóléti kiadások kétharmadát a 3 millió nyugdíjas ellátása (34,7 %), a 2,3 millió óvodás, iskolás oktatása (18,8 %), valamint 10 millió magyar állampolgár egészségügyi ellátása (14,4 %) teszi ki. A jóléti kiadások 6,5 %-a megy el a családi pótlékra, a gyes-re és a gyed-re, 6 %-a lakástámogatásra, további 5 % pedig táppénzre és egyéb társadalombiztosítási támogatásra.

Hazánkban európai összehasonlításban is rendkívül magasak a bérterhek (a személyi jövedelemadó és a járulékok összege), ebben a tekintetben Németországot, Franciaországot és Svédországot is magunk mögött tudhatjuk.

Hazánkban a személyi jövedelemadó bevallást benyújtók felének a keresete nem magasabb a minimálbér kétszeresénél, ugyanakkor ők csak a teljes személyi jövedelemadó 10 %-át fizetik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07