21 °C Budapest

Spóroljon okosan! Takarékossági tippek, nem csak válságos időkre

2009. február 25. 19:00

Energiatakarékos tippek kezdőknek és haladóknak Akár évi 9000 forintot is megtakaríthatunk azzal, ha nem hagyjuk készenléti állapotban az elektromos készülékeket. A néhány száz forintért kapható alumínium fólia pedig 50 százalékkal hatékonyabbá teheti otthonunk fűtését. Praktikus és takarékos tippek a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól - nem csak válság idejére.

Ne fűtsünk feleslegesen!

Ne fűtsük túl az otthonunkat! Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, akár 7%-al csökkenhet a fűtés számla és országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.

Távollétünkben kapcsoljuk le a termosztátot! Ha 3 Celsius fokkal csökken lakásunk hőmérséklete azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon, akár 15 %-os energiacsökkentést is el lehet elérni.

Spóroljunk a vízzel!

Takarékoskodjunk a meleg vízzel. A fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, ehhez negyed annyi víz és 4-szer kevesebb energia szükséges.

Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükség van! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.

Fedje le edényeit főzés közben! Nem csak időt, de jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthat. Kuktafazék alkalmazásával akár 70 százaléknyi energiát is megtakaríthat egy-egy főzés alkalmával.

Ha folyóvíznél mosunk fogat, napi 8 liter vizet is kiengedhetünk. (Ha a víz csak használatkor folyik, akkor 2 liter is elég a fogmosáshoz. Sőt, fogmosó pohárral még ennyi sem kell).

Egy csöpögő csapból naponta akár 25 liter víz is elfolyhat feleslegesen. Legyen takarékosabb, fizessen kevesebbet! Javítsa meg a csöpögő csapot, vásároljon víztakarékos zuhanyfejet.

A mosóvíz hőfokának mérséklése jelentős megtakarítással jár. Ha negyvenről harminc fokra állítja a hőfokot, máris 40%-os energia-megtakarítást ér el.

Hőszigetelés, áramhasználat, üzemanyag-fogyasztás

Szigetelés = mínusz 30 % energia

A huzatos ablakok, ajtók akár 10 százalékkal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Cseréljük le a szimpla üvegű, rosszul záró ablakainkat dupla üvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár egynegyedére is csökkenthetjük a rossz ablakokkal elszökő energia mennyiségét.

Hőszigeteljük lakásunkat! A hőszigeteléssel a fűtési és hűtési energia akár 30 %-át is megspórolhatjuk. Az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetőség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenthetőek az ilyen típusú beruházások lakosságra eső terhei.

Hőszigeteljük belül is megfelelően otthonunkat! Például szigeteljük a központi fűtés csöveit és helyezzünk el alumínium fóliát a radiátorok mögé. Akár 50 százalékkal is hatékonyabbá tehetjük a lakásunk fűtését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amikor szellőztetünk, hagyjuk az ablakot tárva néhány percig (kereszthuzatot is csinálhatunk), majd utána csukjuk be újra. Ez jobb módszer, mint hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagyni a meleget elszökni a lakásból.

Figyeljünk az áramhasználatra!

Ne felejtsük leoltani a lámpát, ha már nincs szükség rá! Ha 5 db feleslegesen égő 60 W-os izzót lekapcsolunk, évi kb. 12 ezer Ft-ot megtakaríthatunk, és ezáltal kb. 400 kg-mal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást.

Használjunk energiatakarékos égőket! Az energiatakarékos égők 5-ször kevesebb áramot fogyasztanak, és tovább tartanak, mint a hagyományos izzók. Kompakt fénycsövet ott érdemes használni, ahol naponta legalább 3-4 órát világítunk folyamatosan. Már egyetlen izzó is akár 12.000 forint megtakarítást hoz élettartama alatt, és évente 250 kg szén-dioxid kibocsátás-csökkentést eredményez évente.

Húzzuk ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltőt, ha már nem használjuk! A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva. Így ugyanis az elektromos áram 95 %-a kárba vész, ha a töltőt folyamatosan bedugva hagyjuk.

Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket, használja a kikapcsoló gombot! Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja fel fogyasztása kétötödét. Kis odafigyeléssel akár évi 9.000 forintot is megspórolhat, és 30 kg szén-dioxidtól óvhatja meg a környezetet.

Használjon kikapcsolható elosztót, ezzel akadályozza meg, hogy elszökjön az energia! Ha négy darab villásdugót kapcsolóval ellátott csatlakozó aljzatba dug, kb. 35 kg szén-dioxid kibocsátást takarít meg évente, és megspórolja az áramfogyasztás 10 százalékát.

Az eljegesedett mélyhűtő akár 30%-kal is megnövelheti az energiafogyasztást, ezért évente legalább két alkalommal olvassza le hűtőszekrényét.

Autósok is elkezdhetik!

Rövid utakra autó helyett válassza a gyaloglást, kerékpározást vagy a tömegközlekedést! A 3 kilométernél rövidebb városi utak esetén a hideg motor miatt nemcsak a fogyasztás, de a szén-dioxid kibocsátás is magasabb.

Ellenőrizze a megfelelő guminyomást az abroncsban! Ezzel a lépéssel 2-3 százalékkal csökkentheti üzemanyag-fogyasztását. Ne hagyja fenn autóján az üres tetőcsomagtartót, és ezzel csökkentse 10 százalékkal fogyasztását, illetve szén-dioxid kibocsátását.

Autóvásárláskor ne csak a fogyasztásról, de a károsanyag-kibocsátásról is kérjen felvilágosítást! Az az autó, amely 100 kilométerenként csak 5 litert fogyaszt, átlagos használat mellett éves szinten 750 kg szén-dioxid kibocsátás elkerülését teszi lehetővé.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm