5 °C Budapest

20 város, ahol öröm élni - elkészült a lista!

Pénzcentrum
2009. április 28. 16:02

A Forbes magazin elkészítette a világ nagyvárosainak életminőség szerinti listáját. A vizsgálatban összesen 420 világváros vett részt, ezúttal a legjobb húszat tárjuk olvasóink elé. Ezekről a városokról méltán állítható, hogy imádják őket az ott élők és ez nem elsősorban a természeti szépségeknek, hanem annál inkább a magas életszínvonalnak, a közbiztonságnak és a számos kedvező lehetőségnek tudható be.

Az első helyen az osztrák főváros, Bécs végzett, a lista készítőit is meglepte a végeredmény. Abban az országban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a választások végeredménye bel- és külpolitikai aggodalmakra adott okot, mára megelőzte a favoritnak tartott svájci nagyvárosokat.

Napjainkban Bécs újra régi fényében ragyog, a művészeti és kulturális élet fellendülése, a kiváló építészeti remekek és a zöldterületek magas aránya a lista élére repítette nyugati szomszédunk fővárosát. A lista szerint Bécsben a legmagasabb az életminőség-index, ami alapján a városokat rangsorolták.

Az index meghatározása érdekes módszertan mentén történt. A készítők New York adatait vették 100 pontos bázisnak és ez alapján határozták meg a sorrendet. Figyelembe vették a politikai viszonyokat, a közéletet, az életszínvonalat, a bűnözési statisztikákat, a jogi környezetet, a gazdaság teljesítményét, a személyi szabadságjogokat, az egészségügyi ellátás színvonalát, az oktatási rendszert, a szórakozási és a sportolási lehetőségeket, valamint a lakáspiac tendenciáit.

Ezek alapján Bécs 108,6 pontot szerzett, az üldöző svájci városok fej-fej mellett 108, illetve 107,9 ponttal végeztek. Az észak-amerikai városok közül a kanadai Vancouver áll a legelőkelőbb helyen, de a listán elsősorban az európai nagyvárosok dominálnak. Csak összehasonlításképpen az iraki főváros, Bagdad 14,4 pontot ért el, míg a közép-afrikai zűrzavaros országok fővárosai 30 pont körüli eredménnyel zártak.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?