27 °C Budapest

20 város, ahol öröm élni - elkészült a lista!

Pénzcentrum
2009. április 28. 16:02

A Forbes magazin elkészítette a világ nagyvárosainak életminőség szerinti listáját. A vizsgálatban összesen 420 világváros vett részt, ezúttal a legjobb húszat tárjuk olvasóink elé. Ezekről a városokról méltán állítható, hogy imádják őket az ott élők és ez nem elsősorban a természeti szépségeknek, hanem annál inkább a magas életszínvonalnak, a közbiztonságnak és a számos kedvező lehetőségnek tudható be.

Az első helyen az osztrák főváros, Bécs végzett, a lista készítőit is meglepte a végeredmény. Abban az országban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a választások végeredménye bel- és külpolitikai aggodalmakra adott okot, mára megelőzte a favoritnak tartott svájci nagyvárosokat.

Napjainkban Bécs újra régi fényében ragyog, a művészeti és kulturális élet fellendülése, a kiváló építészeti remekek és a zöldterületek magas aránya a lista élére repítette nyugati szomszédunk fővárosát. A lista szerint Bécsben a legmagasabb az életminőség-index, ami alapján a városokat rangsorolták.

Az index meghatározása érdekes módszertan mentén történt. A készítők New York adatait vették 100 pontos bázisnak és ez alapján határozták meg a sorrendet. Figyelembe vették a politikai viszonyokat, a közéletet, az életszínvonalat, a bűnözési statisztikákat, a jogi környezetet, a gazdaság teljesítményét, a személyi szabadságjogokat, az egészségügyi ellátás színvonalát, az oktatási rendszert, a szórakozási és a sportolási lehetőségeket, valamint a lakáspiac tendenciáit.

Ezek alapján Bécs 108,6 pontot szerzett, az üldöző svájci városok fej-fej mellett 108, illetve 107,9 ponttal végeztek. Az észak-amerikai városok közül a kanadai Vancouver áll a legelőkelőbb helyen, de a listán elsősorban az európai nagyvárosok dominálnak. Csak összehasonlításképpen az iraki főváros, Bagdad 14,4 pontot ért el, míg a közép-afrikai zűrzavaros országok fővárosai 30 pont körüli eredménnyel zártak.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm