15 °C Budapest

A világ legélhetőbb városai - íme az idei lista!

2009. június 24. 15:02

Idén Svájc pénzügyi fővárosa, Zürich nyerte a világ legélhetőbb városainak versenyét, második helyre szorítva a huszonötös listán a tavalyi győztes Koppenhágát.

Az immár harmadik alkalommal felállított ranglistán, amit egy brit magazin, a Monocle állít össze, idén Zürichet választották a legotthonosabb városnak, második helyen Koppenhága, harmadikon Tokió, míg negyediken München végzett, amely 2007-ben még listavezetőnek számított. Az ötödik a rangsorban Helsinki.

A magazin főszerkesztője, Tyler Brule megjegyezte, hogy Zürich nem épp az éjszakai élet miatt nyerte el a rangos első helyet, de nem is ez a legfontosabb szempont az életszínvonal, élhetőség kérdéskörben.

Az indexet számos szempont szerint állították össze, többek között a tömegközlekedés színvonala, a közbiztonság, az egészségügy és oktatás színvonala, illetve a városban található mozik száma alapján. Azt is figyelembe vették, hogy a város milyen lehetőségeket biztosít a kis- és középvállalatok számára, amiben Zürich rendkívül jó pontszámokat ért el, de a nemrégiben történt infrastrukturális beruházások, és az áruházláncok relatív kevés száma is plusz pontot hoztak a városnak.

A tízes lista többi helyezettje sorrendben Stockholm, Bécs, Párizs, Melbourne és Berlin.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?