-1 °C Budapest

10 dolog, amiből megjósolhatod a válság végét

2009. június 17. 13:02

Az elemzők, közgazdászok általában különféle indikátorok megfigyelésével próbálják a gazdaság várható alakulását megjósolni. A mostani nehéz időszakban azonban számos alternatív módszer, és jelzőszám is napvilágot látott, a patyolatok forgalmától egészen a romantikus regények iránti kereslet elemzéséig.

1. Mozik forgalma
Az USA-ban a NATO, vagyis Filmszínház Tulajdonosok Nemzeti Egyesülete adatai szerint gazdasági nehézségek idején általában megugrik a mozik forgalma, ugyanis ez még az egyik legolcsóbbnak számító szórakozási lehetőség, ami nem otthon végezhető. 2009 első felében az eladott mozijegyek száma 9 százalékkal haladta meg az előző és hasonló időszakában mértet.

2. Kertészkedés

Az otthoni veteményeskert gondozása nem csak kitűnő hobbiként ér fel, de spórolásra is tökéletesen alkalmas. Nem véletlen, hogy az amerikai National Gardening Association felmérése szerint idén mintegy 19 százalékkal nőtt azon háztartások száma, akik maguk termelte zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak.

3. Párkereső oldalak forgalma
Egy online randi oldal, a Match.com üzemeltetői azt figyelték meg, hogy gazdasági nehézségek idején jelentősen megugrik a forgalmuk, 2008. utolsó negyedéve például az elmúlt hét év legtöbb látogatóját hozta az oldalra, hasonlóan a 2001. szeptember 11. utáni időszakhoz.

A cég úgy véli, ilyenkor az embereknek méginkább szükségük van egy társra, aki mellett elfelejthetik a nehézségeket, vagy osztozhatnak azon.

4. Szerelmes regény eladások
Az előző indikátor mögötti logikát követve, ha a gazdaság összeroppan, az emberek igyekeznek valahol boldogságra lelni, szórakozni, aminek egyik legolcsóbb formája az olvasás.

A Harlequin kiadó romantikus füzetei iránt 2008-ban 32 százalékkal nőtt meg a kereslet, és ez a tendencia idén is folytatódni látszik.

5. Kialvatlan szemek
Bizony stresszes időszak ez a mostani, ami nem kedvez az alvásnak, sokan ugyanis lefekvés után, az ágyban is még a napi problémájukon agyalnak. Az USA-ban egy felmérés szerint a lakosság közel tizede küzd alvási zavarokkal, ami nagyjából megegyezik a munkanélküliek arányával.

6. Kevesebb plasztikai műtét
A szépészeti beavatkozások bizony nem olcsók, így nem csoda, hogy már tavaly is 9 százalékkal kevesebb műtétet hajtottak végre az USA-ban, mint egy évvel korábban, amit a sebészek a gazdasági válsággal magyaráznak.

7. Szemfestékek forgalma
Korábban a rúzsok eladásából következtettek a gazdaság kilátásaira, mondván, hogy az kontraciklikus, vagyis visszaesés idején többet vesznek belőle, és viszont. Most azonban a szemfestékek eladási statisztikáira érdemes figyelni, hiszen úgy fest, ez hasonló elvet követ: az elmúlt egy évben ugyanis jóval többet adtak el belőlük a szupermarketek és drogériák. Ebből is látszik, hogy a nők válság idején is adnak a külsejükre, ha költséges öltözködés terén nem is annyira, legalább a sminkjükre figyelnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

8. Krokodilbőr
Mi köze van a krokodiloknak a gazdasághoz? A válasz egyszerű: a krokodilbőr iránt elsősorban luxuscikkek gyártói támasztanak igényt, mint például a Louis Vuitton. A világ aligátor-tenyésztői tehát most bajban vannak, nincs igazán igény a "termékükre", de valószínűleg a környezetvédők, és állataktivisták most elégedettek.

9. Megüresedett patyolatok
Az International Drycleaning and Laundry Institute, vagyis a patyolatosok nemzetközi szervezete szerint bizony rájár a rúd a vegytisztítókra: a kuncsaftok ritkábban viszik be ruháikat hozzájuk, és jóval később is mennek értük vissza, ezzel is elhúzva a számlakiegyenlítés pillanatát - legalábbis ezt állítja a szervezet ötezer tagja.

10. Szúnyogcsípés
Ez az indikátor első olvasatra talán meglepőbb, mint a krokodilbőr, hiszen a vérünk összetétele, vagy a szúnyogok szaporodása talán mégsem függ össze a gazdasági aktivitással. Azonban a medencék tisztítására fordított összeg már igen: márpedig ha ritkán cserélik a vizet, vagy nem szűrik azt, a poshadt víz bizony odavonzza a szúnyogokat.

Ráadásul az USA-ban számos ingatlan vált lakatlanná a végrehajtási eljárások következtében, ezek szomszédjában most valószínűleg sokat mérgelődnek a lakók az elszaporodott szúnyogok miatt.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem