10 dolog, amiből megjósolhatod a válság végét

2009. június 17. 13:02

Az elemzők, közgazdászok általában különféle indikátorok megfigyelésével próbálják a gazdaság várható alakulását megjósolni. A mostani nehéz időszakban azonban számos alternatív módszer, és jelzőszám is napvilágot látott, a patyolatok forgalmától egészen a romantikus regények iránti kereslet elemzéséig.

1. Mozik forgalma
Az USA-ban a NATO, vagyis Filmszínház Tulajdonosok Nemzeti Egyesülete adatai szerint gazdasági nehézségek idején általában megugrik a mozik forgalma, ugyanis ez még az egyik legolcsóbbnak számító szórakozási lehetőség, ami nem otthon végezhető. 2009 első felében az eladott mozijegyek száma 9 százalékkal haladta meg az előző és hasonló időszakában mértet.

2. Kertészkedés

Az otthoni veteményeskert gondozása nem csak kitűnő hobbiként ér fel, de spórolásra is tökéletesen alkalmas. Nem véletlen, hogy az amerikai National Gardening Association felmérése szerint idén mintegy 19 százalékkal nőtt azon háztartások száma, akik maguk termelte zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak.

3. Párkereső oldalak forgalma
Egy online randi oldal, a Match.com üzemeltetői azt figyelték meg, hogy gazdasági nehézségek idején jelentősen megugrik a forgalmuk, 2008. utolsó negyedéve például az elmúlt hét év legtöbb látogatóját hozta az oldalra, hasonlóan a 2001. szeptember 11. utáni időszakhoz.

A cég úgy véli, ilyenkor az embereknek méginkább szükségük van egy társra, aki mellett elfelejthetik a nehézségeket, vagy osztozhatnak azon.

4. Szerelmes regény eladások
Az előző indikátor mögötti logikát követve, ha a gazdaság összeroppan, az emberek igyekeznek valahol boldogságra lelni, szórakozni, aminek egyik legolcsóbb formája az olvasás.

A Harlequin kiadó romantikus füzetei iránt 2008-ban 32 százalékkal nőtt meg a kereslet, és ez a tendencia idén is folytatódni látszik.

5. Kialvatlan szemek
Bizony stresszes időszak ez a mostani, ami nem kedvez az alvásnak, sokan ugyanis lefekvés után, az ágyban is még a napi problémájukon agyalnak. Az USA-ban egy felmérés szerint a lakosság közel tizede küzd alvási zavarokkal, ami nagyjából megegyezik a munkanélküliek arányával.

6. Kevesebb plasztikai műtét
A szépészeti beavatkozások bizony nem olcsók, így nem csoda, hogy már tavaly is 9 százalékkal kevesebb műtétet hajtottak végre az USA-ban, mint egy évvel korábban, amit a sebészek a gazdasági válsággal magyaráznak.

7. Szemfestékek forgalma
Korábban a rúzsok eladásából következtettek a gazdaság kilátásaira, mondván, hogy az kontraciklikus, vagyis visszaesés idején többet vesznek belőle, és viszont. Most azonban a szemfestékek eladási statisztikáira érdemes figyelni, hiszen úgy fest, ez hasonló elvet követ: az elmúlt egy évben ugyanis jóval többet adtak el belőlük a szupermarketek és drogériák. Ebből is látszik, hogy a nők válság idején is adnak a külsejükre, ha költséges öltözködés terén nem is annyira, legalább a sminkjükre figyelnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

8. Krokodilbőr
Mi köze van a krokodiloknak a gazdasághoz? A válasz egyszerű: a krokodilbőr iránt elsősorban luxuscikkek gyártói támasztanak igényt, mint például a Louis Vuitton. A világ aligátor-tenyésztői tehát most bajban vannak, nincs igazán igény a "termékükre", de valószínűleg a környezetvédők, és állataktivisták most elégedettek.

9. Megüresedett patyolatok
Az International Drycleaning and Laundry Institute, vagyis a patyolatosok nemzetközi szervezete szerint bizony rájár a rúd a vegytisztítókra: a kuncsaftok ritkábban viszik be ruháikat hozzájuk, és jóval később is mennek értük vissza, ezzel is elhúzva a számlakiegyenlítés pillanatát - legalábbis ezt állítja a szervezet ötezer tagja.

10. Szúnyogcsípés
Ez az indikátor első olvasatra talán meglepőbb, mint a krokodilbőr, hiszen a vérünk összetétele, vagy a szúnyogok szaporodása talán mégsem függ össze a gazdasági aktivitással. Azonban a medencék tisztítására fordított összeg már igen: márpedig ha ritkán cserélik a vizet, vagy nem szűrik azt, a poshadt víz bizony odavonzza a szúnyogokat.

Ráadásul az USA-ban számos ingatlan vált lakatlanná a végrehajtási eljárások következtében, ezek szomszédjában most valószínűleg sokat mérgelődnek a lakók az elszaporodott szúnyogok miatt.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?