21 °C Budapest

10 dolog, amiből megjósolhatod a válság végét

2009. június 17. 13:02

Az elemzők, közgazdászok általában különféle indikátorok megfigyelésével próbálják a gazdaság várható alakulását megjósolni. A mostani nehéz időszakban azonban számos alternatív módszer, és jelzőszám is napvilágot látott, a patyolatok forgalmától egészen a romantikus regények iránti kereslet elemzéséig.

1. Mozik forgalma
Az USA-ban a NATO, vagyis Filmszínház Tulajdonosok Nemzeti Egyesülete adatai szerint gazdasági nehézségek idején általában megugrik a mozik forgalma, ugyanis ez még az egyik legolcsóbbnak számító szórakozási lehetőség, ami nem otthon végezhető. 2009 első felében az eladott mozijegyek száma 9 százalékkal haladta meg az előző és hasonló időszakában mértet.

2. Kertészkedés

Az otthoni veteményeskert gondozása nem csak kitűnő hobbiként ér fel, de spórolásra is tökéletesen alkalmas. Nem véletlen, hogy az amerikai National Gardening Association felmérése szerint idén mintegy 19 százalékkal nőtt azon háztartások száma, akik maguk termelte zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak.

3. Párkereső oldalak forgalma
Egy online randi oldal, a Match.com üzemeltetői azt figyelték meg, hogy gazdasági nehézségek idején jelentősen megugrik a forgalmuk, 2008. utolsó negyedéve például az elmúlt hét év legtöbb látogatóját hozta az oldalra, hasonlóan a 2001. szeptember 11. utáni időszakhoz.

A cég úgy véli, ilyenkor az embereknek méginkább szükségük van egy társra, aki mellett elfelejthetik a nehézségeket, vagy osztozhatnak azon.

4. Szerelmes regény eladások
Az előző indikátor mögötti logikát követve, ha a gazdaság összeroppan, az emberek igyekeznek valahol boldogságra lelni, szórakozni, aminek egyik legolcsóbb formája az olvasás.

A Harlequin kiadó romantikus füzetei iránt 2008-ban 32 százalékkal nőtt meg a kereslet, és ez a tendencia idén is folytatódni látszik.

5. Kialvatlan szemek
Bizony stresszes időszak ez a mostani, ami nem kedvez az alvásnak, sokan ugyanis lefekvés után, az ágyban is még a napi problémájukon agyalnak. Az USA-ban egy felmérés szerint a lakosság közel tizede küzd alvási zavarokkal, ami nagyjából megegyezik a munkanélküliek arányával.

6. Kevesebb plasztikai műtét
A szépészeti beavatkozások bizony nem olcsók, így nem csoda, hogy már tavaly is 9 százalékkal kevesebb műtétet hajtottak végre az USA-ban, mint egy évvel korábban, amit a sebészek a gazdasági válsággal magyaráznak.

7. Szemfestékek forgalma
Korábban a rúzsok eladásából következtettek a gazdaság kilátásaira, mondván, hogy az kontraciklikus, vagyis visszaesés idején többet vesznek belőle, és viszont. Most azonban a szemfestékek eladási statisztikáira érdemes figyelni, hiszen úgy fest, ez hasonló elvet követ: az elmúlt egy évben ugyanis jóval többet adtak el belőlük a szupermarketek és drogériák. Ebből is látszik, hogy a nők válság idején is adnak a külsejükre, ha költséges öltözködés terén nem is annyira, legalább a sminkjükre figyelnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

8. Krokodilbőr
Mi köze van a krokodiloknak a gazdasághoz? A válasz egyszerű: a krokodilbőr iránt elsősorban luxuscikkek gyártói támasztanak igényt, mint például a Louis Vuitton. A világ aligátor-tenyésztői tehát most bajban vannak, nincs igazán igény a "termékükre", de valószínűleg a környezetvédők, és állataktivisták most elégedettek.

9. Megüresedett patyolatok
Az International Drycleaning and Laundry Institute, vagyis a patyolatosok nemzetközi szervezete szerint bizony rájár a rúd a vegytisztítókra: a kuncsaftok ritkábban viszik be ruháikat hozzájuk, és jóval később is mennek értük vissza, ezzel is elhúzva a számlakiegyenlítés pillanatát - legalábbis ezt állítja a szervezet ötezer tagja.

10. Szúnyogcsípés
Ez az indikátor első olvasatra talán meglepőbb, mint a krokodilbőr, hiszen a vérünk összetétele, vagy a szúnyogok szaporodása talán mégsem függ össze a gazdasági aktivitással. Azonban a medencék tisztítására fordított összeg már igen: márpedig ha ritkán cserélik a vizet, vagy nem szűrik azt, a poshadt víz bizony odavonzza a szúnyogokat.

Ráadásul az USA-ban számos ingatlan vált lakatlanná a végrehajtási eljárások következtében, ezek szomszédjában most valószínűleg sokat mérgelődnek a lakók az elszaporodott szúnyogok miatt.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem