Besült a tőzsdei szupermutató! 35 másodpercen múlt...

Pénzcentrum
2008. október 21. 05:40

Varázsgömbök márpedig léteznek, vallják a különböző tőzsdeindikátorok hívei, más kérdés persze, hogy hányan fogadják meg ezek jóslatait, amikor nem vágnak egybe saját elképzeléseikkel. Egy biztos, a meglehetősen megbízhatónak tartott Super Bowl indikátor részvénypiaci emelkedést jósolt 2008-ra. Tisztán látszik, hogy még a legvadabb "mikulás-rali" sem tudná helyretenni az évet, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a jóslat bizony besült. Miért büszkélkedhet mégis kimagasló megbízhatósági adatokkal egy ilyen mutató? Nézzünk a dolgok mögé!

A képlet rendkívül egyszerű: végy két csapatot...

A rendszer egyáltalán nem bonyolult, bemutatása után ezért leleplezzük, miért is működik mégis meglepően eredményesen. (80% feletti megbízhatósági értékkel, az elmúlt 41 évben ugyanis 33-szor helyes előrejelzést adott, mostanáig.)

Az amerikaiak már az 1967-es futballdöntő óta használják a Super Bowl-hoz kötődő tőzsdei mutatót, így még az sem mondható, hogy néhány év alatt könnyedén "kihozták" a fenti meglepően magas pontossági adatot.

Az elmélet "felépítéséhez" fontos tudni, hogy az USA-ban eredetileg két futball liga működött párhuzamosan: az NFL (National Football League) és az AML (American Football League). Ezek 1971-ben egyesültek, de az amerikaiak természetesen számon tartják melyik csapat honnan jött. Hosszú évek tapasztalatai alapján, ha egy eredetileg NFL-es csapat nyeri a döntőt a részvényárak emelkednek az év hátralévő részében, amennyiben viszont AFL-es csapat kaparintja meg a trófeát tartós esés következik.

Hiába intézték el egymást a srácok?

Nem indult jól az idei év a részvénypiacokon, ráadásul a február negyedikén hajnalban játszott meccs egyértelmű esélyese az AFL-ből jövő, a döntőig veretlenül menetelő New England Patriots volt a New York Giants-szel szemben. A 2008-as zuhanás tehát az esélyek fényében szinte biztosra vehető volt.

A Patriots azonban végül 17-14-re alulmaradt az "Óriásokkal" szemben, a Giants 35 másodperccel a meccs vége előtt vitte véghez a touchdown-passzt, megfordítva ezzel a döntőt.

Jöhettek volna tehát a tőzsdei szép napok, hiszen nyert az NFL-es csapat, a grafikon azonban kicsit mást mutat:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A mostani besülést annál is inkább érdemes komolyan venni, mert a 2008-as döntő az indikátor valódi tesztjének is tekinthető: 2006-ban és 2007-ben ugyanis két-két NFL-es csapat játszotta a döntőt, a mutató tehát mindenképp részvénypiaci emelkedést jósolt (ami be is következett.) Ezzel talán meg is magyaráztuk, hogy miért olyan pontos az indikátor: a döntőt az esetek többségében NFL-es csapat nyeri, a tőzsde pedig több évben emelkedik mint csökken.

És persze ne hagyjuk figyelmen kívül a pszichológiai tényezőket sem. Ha tömegek hiszik, hogy az indikátor valóban varázsgömbként funkcionál, akkor ez önbeteljesítő jóslattá válik, a kereskedési könyvekben ugyanis ennek megfelelően erősítik a "hívők" a vételi vagy eladási oldalt.

Félrelövések márpedig vannak...

A most becsúszott baki nem egyedülálló: az AFC-s Patriots 2002-es győzelme a Dow kétszámjegyű esését vetítette előre, majd az NFC's Tampa Bay Buccaneers diadala alig két hónappal előzte meg a 2003 márciusi fellendülést.

Az mindenestre kijelenthető, hogy vagy a legvadabb emelkedést hozó hónapok előtt állunk, vagy a 2008-as év rontani fogja majd a mutató pontossági értékét, a Dow-nak ugyanis a döntő óta csaknem 30%-os mínuszt sikerült szorgosan összegyűjtögetnie. Innen szép nyerni...

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18