15 °C Budapest

Mit jósol a gyorsulási irányadó: vihar előtti csendet?

Pénzcentrum
2008. október 30. 09:45

Egy hazánkban egészen új konjunktúramutatót vezetett be a Világgazdaság és az Ecostat kutatóintézet, az úgynevezett gyorsulási irányadót (GYIA) - írja a Világgazdaság.

Ez a mutató, a többi konjunktúra-felméréssel ellentétben nem megkérdezéses adatfelvételen, hanem statisztikai adatokon alapul, és a reálgazdaság átlagos teljesítményére, illetve annak változására utal.

Olyan indikátorokat összegez, mint például a reálkamat, a pénzkínálat reálértéke, a BUX index, a fogyasztási és lakáscélú hitelek reálértéke, vagy a munkanélküliség átlagos időtartama.

Ezek alapján rég nem látott mélységben van a hazai reálgazdaság, ugyanakkor októberben igen enyhe javulást mutat, méghozzá 0,04 százalékos növekedést, szemben az előző hónapi 0,06 százalékos zsugorodással.

Mivel a pénzpiacok jellemzően sokkal hamarabb reagálnak a külső feltételrendszer megváltozására, így a GYIA mutató csak később jelzi ezt, ezért lehet az októbert egyfajta vihar előtti csendként felfogni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár a külső kereslet szűkülése már érezhető némileg, így szűkülnek a hazai kereskedők értékesítési lehetőségei is, és a munkakeresés átlagos időtartama is növekedést mutat.

A novemberi adatok azonban valószínűleg már tükrözni fogják a pénzpiaci turbulencia jeleit hazánkban is, és ez később stagnálás közeli állapothoz is vezethet.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04