14 °C Budapest

Mit jósol a gyorsulási irányadó: vihar előtti csendet?

Pénzcentrum
2008. október 30. 09:45

Egy hazánkban egészen új konjunktúramutatót vezetett be a Világgazdaság és az Ecostat kutatóintézet, az úgynevezett gyorsulási irányadót (GYIA) - írja a Világgazdaság.

Ez a mutató, a többi konjunktúra-felméréssel ellentétben nem megkérdezéses adatfelvételen, hanem statisztikai adatokon alapul, és a reálgazdaság átlagos teljesítményére, illetve annak változására utal.

Olyan indikátorokat összegez, mint például a reálkamat, a pénzkínálat reálértéke, a BUX index, a fogyasztási és lakáscélú hitelek reálértéke, vagy a munkanélküliség átlagos időtartama.

Ezek alapján rég nem látott mélységben van a hazai reálgazdaság, ugyanakkor októberben igen enyhe javulást mutat, méghozzá 0,04 százalékos növekedést, szemben az előző hónapi 0,06 százalékos zsugorodással.

Mivel a pénzpiacok jellemzően sokkal hamarabb reagálnak a külső feltételrendszer megváltozására, így a GYIA mutató csak később jelzi ezt, ezért lehet az októbert egyfajta vihar előtti csendként felfogni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár a külső kereslet szűkülése már érezhető némileg, így szűkülnek a hazai kereskedők értékesítési lehetőségei is, és a munkakeresés átlagos időtartama is növekedést mutat.

A novemberi adatok azonban valószínűleg már tükrözni fogják a pénzpiaci turbulencia jeleit hazánkban is, és ez később stagnálás közeli állapothoz is vezethet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06