Mit jósol a gyorsulási irányadó: vihar előtti csendet?

Pénzcentrum
2008. október 30. 09:45

Egy hazánkban egészen új konjunktúramutatót vezetett be a Világgazdaság és az Ecostat kutatóintézet, az úgynevezett gyorsulási irányadót (GYIA) - írja a Világgazdaság.

Ez a mutató, a többi konjunktúra-felméréssel ellentétben nem megkérdezéses adatfelvételen, hanem statisztikai adatokon alapul, és a reálgazdaság átlagos teljesítményére, illetve annak változására utal.

Olyan indikátorokat összegez, mint például a reálkamat, a pénzkínálat reálértéke, a BUX index, a fogyasztási és lakáscélú hitelek reálértéke, vagy a munkanélküliség átlagos időtartama.

Ezek alapján rég nem látott mélységben van a hazai reálgazdaság, ugyanakkor októberben igen enyhe javulást mutat, méghozzá 0,04 százalékos növekedést, szemben az előző hónapi 0,06 százalékos zsugorodással.

Mivel a pénzpiacok jellemzően sokkal hamarabb reagálnak a külső feltételrendszer megváltozására, így a GYIA mutató csak később jelzi ezt, ezért lehet az októbert egyfajta vihar előtti csendként felfogni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a külső kereslet szűkülése már érezhető némileg, így szűkülnek a hazai kereskedők értékesítési lehetőségei is, és a munkakeresés átlagos időtartama is növekedést mutat.

A novemberi adatok azonban valószínűleg már tükrözni fogják a pénzpiaci turbulencia jeleit hazánkban is, és ez később stagnálás közeli állapothoz is vezethet.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm