Pénzügyi Nagy Testvért hozna létre az EU

2009. május 28. 10:32

Az Európai Bizottság öt új pénzügyi felügyeleti intézmény létrehozásával venné elejét a mostani pénzügyi válság megismétlődésének.

A rendszerszintű kockázatok korai észlelésére egy európai rendszerkockázati tanácsot (ESRC) állítana fel, ebben több mint hatvan intézmény kapna képviseletet. Munkájában az uniós tagállamok központi bankjainak kormányzói, a nemzeti felügyeletek, valamint a szintén újonnan létrehozni tervezett európai felügyeletek vennének részt.

A testület munkáját az Európai Központi Bank koordinálná, ez a nemzeti felügyeletek szerint túl nagy hatalmat adna a frankfurti intézménynek. A szabályozási szuverenitás csorbulása miatt elsősorban Nagy-Britannia aggódik.

Míg az ESRC dolga - a Nemzetközi Valutaalappal és az áprilisi G20-csúcson létrehozott pénzügyi stabilitási testülettel (FSB) együttműködve - a makroszintű folyamatok szemmel tartása lesz, addig az egyes piacok ellenőrzésére Brüsszel három új hatóságot hozna létre a bankokkal, a biztosítókkal, illetve a nyugdíjalapokkal foglalkozó bizottságok átalakításával. Ezek feladata annak biztosítása lesz, hogy a felügyeleti standardok minden egyes pénzintézet esetében azonos módon érvényesüljenek az EU-ban.

A bizottsági tervet júniusi csúcstalálkozójukon kellene jóváhagyniuk az uniós tagállamoknak. Brüsszel azt szeretné, ha az új rendszer 2010 végére életbe lépne.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?