30 °C Budapest

Pénzügyi Nagy Testvért hozna létre az EU

2009. május 28. 10:32

Az Európai Bizottság öt új pénzügyi felügyeleti intézmény létrehozásával venné elejét a mostani pénzügyi válság megismétlődésének.

A rendszerszintű kockázatok korai észlelésére egy európai rendszerkockázati tanácsot (ESRC) állítana fel, ebben több mint hatvan intézmény kapna képviseletet. Munkájában az uniós tagállamok központi bankjainak kormányzói, a nemzeti felügyeletek, valamint a szintén újonnan létrehozni tervezett európai felügyeletek vennének részt.

A testület munkáját az Európai Központi Bank koordinálná, ez a nemzeti felügyeletek szerint túl nagy hatalmat adna a frankfurti intézménynek. A szabályozási szuverenitás csorbulása miatt elsősorban Nagy-Britannia aggódik.

Míg az ESRC dolga - a Nemzetközi Valutaalappal és az áprilisi G20-csúcson létrehozott pénzügyi stabilitási testülettel (FSB) együttműködve - a makroszintű folyamatok szemmel tartása lesz, addig az egyes piacok ellenőrzésére Brüsszel három új hatóságot hozna létre a bankokkal, a biztosítókkal, illetve a nyugdíjalapokkal foglalkozó bizottságok átalakításával. Ezek feladata annak biztosítása lesz, hogy a felügyeleti standardok minden egyes pénzintézet esetében azonos módon érvényesüljenek az EU-ban.

A bizottsági tervet júniusi csúcstalálkozójukon kellene jóváhagyniuk az uniós tagállamoknak. Brüsszel azt szeretné, ha az új rendszer 2010 végére életbe lépne.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem