5 °C Budapest

Pénzügyi Nagy Testvért hozna létre az EU

2009. május 28. 10:32

Az Európai Bizottság öt új pénzügyi felügyeleti intézmény létrehozásával venné elejét a mostani pénzügyi válság megismétlődésének.

A rendszerszintű kockázatok korai észlelésére egy európai rendszerkockázati tanácsot (ESRC) állítana fel, ebben több mint hatvan intézmény kapna képviseletet. Munkájában az uniós tagállamok központi bankjainak kormányzói, a nemzeti felügyeletek, valamint a szintén újonnan létrehozni tervezett európai felügyeletek vennének részt.

A testület munkáját az Európai Központi Bank koordinálná, ez a nemzeti felügyeletek szerint túl nagy hatalmat adna a frankfurti intézménynek. A szabályozási szuverenitás csorbulása miatt elsősorban Nagy-Britannia aggódik.

Míg az ESRC dolga - a Nemzetközi Valutaalappal és az áprilisi G20-csúcson létrehozott pénzügyi stabilitási testülettel (FSB) együttműködve - a makroszintű folyamatok szemmel tartása lesz, addig az egyes piacok ellenőrzésére Brüsszel három új hatóságot hozna létre a bankokkal, a biztosítókkal, illetve a nyugdíjalapokkal foglalkozó bizottságok átalakításával. Ezek feladata annak biztosítása lesz, hogy a felügyeleti standardok minden egyes pénzintézet esetében azonos módon érvényesüljenek az EU-ban.

A bizottsági tervet júniusi csúcstalálkozójukon kellene jóváhagyniuk az uniós tagállamoknak. Brüsszel azt szeretné, ha az új rendszer 2010 végére életbe lépne.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?