20 ezer hitelszerződés feltételeit könnyítették a bankok

2009. május 22. 13:32

A legtöbb fizetési nehézséggel küzdő devizahiteles az előtörlesztést választotta a banki lehetőségek közül, az első negyedévben mintegy 20 ezer ügyfélszerződés feltételein könnyítettek a bankok a hitelbedőlések megelőzése érdekében, ami összességben valamivel több, mint 100 milliárd forint hitelállomány érintett - ismertette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb felmérését Binder István szóvivő az MTI-nek.

A PSZÁF annál a 11 hitelintézetnél vizsgálta a szerződések változtatását, amelyek tavaly megállapodást kötöttek a Pénzügyminisztériummal a szerződések átalakításáról kedvezményes feltételek, a díjak jelentős csökkentése, vagy elengedése mellett. 

A módosított szerződések 95 %-a volt svájci frank alapú, és a 100 milliárd forintból több, mint 48 milliárd volt a lakáscélú hitel. A legtöbben az előtörlesztést választották, amely 7 700 szerződést és 17 milliárd forint hitelösszeget érintett. A bankok nemcsak az előtörlesztési díj elengedésében, vagy csökkentésében nyújtottak segítséget, de abban is, hogy vagy eltekintettek a bejelentési határidőtől, vagy lényegesen lerövidítették azt.

Az egyedi döntések alapján a törlesztőrészlet könnyítését 5 751 esetben tették lehetővé a bankok, ami 52,6 milliárd forint hitelösszeget érintett. A törlesztési idő meghosszabbítását 3 115 szerződésnél hagyták jóvá a hitelintézetek. Átlagosan 7 évvel nőtt a futamidő hossza, az euró alapú hiteleket átlagosan 5 évvel, a svájci frank alapúakat pedig 9 évvel hosszabbították meg az adósok.

Akadt olyan bank, ahol a változtatást a törlesztőrészlet jelentős, 10-30 %-os növekedéséhez kötötték, de volt, ahol ilyen korlát nélkül lehetett élni a lehetőséggel. Sokan választották, de csak nagyon alacsony összegben a devizahitelek forint alapúvá alakítását, 3 311 esetben és 1,8 milliárd forint értékben. Közülük csak 8 volt lakáshitel, döntő többségük kisebb összegű devizaalapú kölcsön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Binder István elmondta, hogy a pénzintézetek jelezték: a korábbinál jóval több ügyfél esik késedelembe a havi törlesztőrészlet fizetésénél. Problémának tekintik azt is, hogy szinte kizárólag csak akkor keresnek megoldást az ügyfelek a bankoknál, amikor már csúsztak a fizetéssel, noha ezt megelőzően sokkal több lehetőség közül választhatnának. A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a bankoknál egyedi megoldások is léteznek a törlesztőrészlet csökkentésére. Példaként említette, hogy van olyan pénzintézet, ahol a folyószámla aktív használata esetén kedvezményt nyújtanak a kezelési költségből.

A jelentős érdeklődés ellenére a panaszok száma alacsony, a PSZÁF legutóbbi ellenőrzési akciójában csak 19 olyan esetet talált, amikor az ügyfél kifogásolta, hogy nem kapott elegendő, vagy megfelelő tájékoztatást és ebből csak 9 esetben utasították el az ügyfél könnyítésre irányuló kérését. Binder István hozzátette: a bankok további lehetőségeken is gondolkodnak, példaként említette az állami garanciavállalás mellett nyújtott áthidaló kölcsön igényelhetőségének kiszélesítését.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
Holdblog  |  2024. február 24. 06:36
Több alkalommal írtam már a HOLDBLOG hasábjain az európai futball és a Premier League átalakulásáról...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm