5 °C Budapest

PSZÁF-idézés az adósoknak: nagyító alatt a hitelközvetítők

2009. május 18. 09:47

Egyre nő a bedőlt lakáshitelek száma, ugyanakkor valós megoldás a helyzet egységes rendezésére még nem született. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ágazati vizsgálatot folytat, amelynek során tanúként károsultakat is meghallgat. A felügyelet ma ismerteti a pénzügyi piacokon működő közvetítők tevékenységének vizsgálatakor szerzett tapasztalatait és az ezekkel kapcsolatos javaslatait.

Értesülések szerint több devizahiteles is kapott már idéző levelet a felügyelettől, melyben értesítik az ügyfelet a pénzügyi közvetítőkre vonatkozó ágazati vizsgálatról és kérik, hogy a címzett tanúként jelenjen meg a PSZÁF piac-ellenőrzési főosztályán. Aki az idézést követően nem jelenik meg, azt akár 10 millió forintos bírsággal is sújthatják.

"Kezes és munkáltatói igazolás nélkül, akár BAR-listásoknak is!" - szóltak a lakosságot elárasztó "mobil bankárak" által terjesztett szlogenek még tavaly ősszel is. Bár vannak, akik felelőtlenül vettek fel pénzeket és nagy valószínűséggel a válság nélkül is eladósodtak volna, a bajban lévő adósoknak ez nem vigasz.

A PSZÁF tavaly ősszel a pénz- és tőkepiaci fejlemények kezelésére egy-egy operatív és szakmai munkacsoport állított fel, a likviditási kockázatok csökkentésére pedig rendkívüli, napi likviditási adatszolgáltatást vezetett be a hitelintézeteknek. A felügyelet vizsgálatot rendelt el a 10 legnagyobb hazai banknál, kiemelten ellenőrizték a tisztességes üzleti magatartást. A szakemberek tapasztalata szerint "a romló üzleti feltételekre hajlamosak a bankok tisztességtelen eszközökkel reagálni".

A PSZÁF szerint továbbra is meglévő kockázat a fokozódó arányú ügynöki tevékenység, s ugyanez állapítható meg a szórt tulajdonosi szerkezetű intézmények - biztosítási egyesületek, pénztárak, befektetési alapok és szövetkezeti hitelintézetek - gyenge tulajdonosi ellenőrzése kapcsán. A PSZÁF úgy látja, szükség van a szabályozás szigorítására. A pénzügyi rendszer biztonságának szavatolásához a felügyelet összehangolta lépéseit a nemzetközi társhatóságokkal is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?