PSZÁF-idézés az adósoknak: nagyító alatt a hitelközvetítők

2009. május 18. 09:47

Egyre nő a bedőlt lakáshitelek száma, ugyanakkor valós megoldás a helyzet egységes rendezésére még nem született. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ágazati vizsgálatot folytat, amelynek során tanúként károsultakat is meghallgat. A felügyelet ma ismerteti a pénzügyi piacokon működő közvetítők tevékenységének vizsgálatakor szerzett tapasztalatait és az ezekkel kapcsolatos javaslatait.

Értesülések szerint több devizahiteles is kapott már idéző levelet a felügyelettől, melyben értesítik az ügyfelet a pénzügyi közvetítőkre vonatkozó ágazati vizsgálatról és kérik, hogy a címzett tanúként jelenjen meg a PSZÁF piac-ellenőrzési főosztályán. Aki az idézést követően nem jelenik meg, azt akár 10 millió forintos bírsággal is sújthatják.

"Kezes és munkáltatói igazolás nélkül, akár BAR-listásoknak is!" - szóltak a lakosságot elárasztó "mobil bankárak" által terjesztett szlogenek még tavaly ősszel is. Bár vannak, akik felelőtlenül vettek fel pénzeket és nagy valószínűséggel a válság nélkül is eladósodtak volna, a bajban lévő adósoknak ez nem vigasz.

A PSZÁF tavaly ősszel a pénz- és tőkepiaci fejlemények kezelésére egy-egy operatív és szakmai munkacsoport állított fel, a likviditási kockázatok csökkentésére pedig rendkívüli, napi likviditási adatszolgáltatást vezetett be a hitelintézeteknek. A felügyelet vizsgálatot rendelt el a 10 legnagyobb hazai banknál, kiemelten ellenőrizték a tisztességes üzleti magatartást. A szakemberek tapasztalata szerint "a romló üzleti feltételekre hajlamosak a bankok tisztességtelen eszközökkel reagálni".

A PSZÁF szerint továbbra is meglévő kockázat a fokozódó arányú ügynöki tevékenység, s ugyanez állapítható meg a szórt tulajdonosi szerkezetű intézmények - biztosítási egyesületek, pénztárak, befektetési alapok és szövetkezeti hitelintézetek - gyenge tulajdonosi ellenőrzése kapcsán. A PSZÁF úgy látja, szükség van a szabályozás szigorítására. A pénzügyi rendszer biztonságának szavatolásához a felügyelet összehangolta lépéseit a nemzetközi társhatóságokkal is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem