15 °C Budapest

2700 üveg hamis vodka: nem tanácsos meginni

2009. május 22. 14:32

Több mint 2700 üveg hamis Glen's vodkát foglaltak le a brit rendőrök London városában. A hatóságok szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt az alkoholhamisítási arány, ami véleményük szerint a recesszióval hozható összefüggésbe - írja hamisitasellen.hu.

A helyi hatóságok egy ellenőrzési akció során mintegy 2700 üveg hamis Glen's vodkát foglaltak le a kelet-londoni Barkingban. Néhány nappal később egy másik razzia alatt az észak-londoni Enfieldben további 14 üveg hamisítványra, valamint illegális lepárló üzemre bukkantak a brit rendőrök. Az ügyben eddig két személyt tartóztattak le, a nyomozás még folyamatban van.

Sue McDaid, az Enfield-i kereskedelmi hatóság vezetője szerint a körzetben megjelenő hamis alkohol mennyisége jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest. A városrészben tavaly alig 200 üveg hamis italt foglaltak le, egy évvel korábban pedig egyet se. McDaid elismerte ugyan, hogy korai még ilyen következtetést levonni, de álláspontja szerint valószínűsíthető, hogy az alkoholhamisítás arányának megnövekedése a recesszióval áll összefüggésben, hiszen az olcsó italok a jelen gazdasági körülmények között nagyobb vonzerővel bírnak a fogyasztók számára.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a hamis alkohol fogyasztása rendkívül veszélyes, hiszen nem ellenőrzött körülmények között készülnek, és összetevőik között egészségkárosító anyagok is lehetnek. Elmondása szerint nincs olyan általános séma, ami alapján bármikor meg lehet különböztetni az eredeti terméket a hamis üvegtől, de van néhány jel, amire érdemes odafigyelni. "Ha a címkék rosszul vannak felragasztva, színük, feliratuk kissé elmosódott, szövegükben helyesírási hibákat találni, akkor az mindenképpen gyanúra ad okot" - mondta McDaid.

Javaslata szerint, ha a fogyasztók nem biztosak egy termék eredetiségében, akkor semmiképpen se fogyasszák el, hanem tartsák meg az italt címkéjével és- kupakjával együtt, és lépjenek kapcsolatba a helyi hatóságokkal.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?