16 °C Budapest

Százmilliókba kerül a védekezés a vérszívók ellen

2009. május 21. 06:20

Megérkezett a tavasz és megérkeztek az önfeledt pihenés legfőbb ellenségei, a szúnyogok is. A hirtelen jött meleg miatt szúnyogok idén hamarabb támadtak, mint a korábbi években, egyes helyeket szinte elözönlöttek. Az irtás azonban már mindenhol megkezdődött.

A május elsejei hétvégén sokak életét keseríthették meg a szúnyogok, hiszen az irtás még nem kezdődött meg, a vérszívók azonban az enyhe

Kémiai vs. biológiai
A kifejlett szúnyogok elleni kémiai szúnyogírtás többféle kockázattal, veszéllyel jár. Ezek hatékonysága nem mindig megfelelő. A kezelések kivitelezése napszakhoz kötött, csak a kora reggeli vagy a késő esti órákban végezhető, mivel ez a szúnyogok legaktívabb időszaka és erősen függ az időjárási viszonyoktól is főleg légi kijuttatása esetén. Az imágóírtás meglehetősen környezetkárosító, az alkalmazott toxikus szereknek ugyanis rengeteg hasznos vagy éppen védett rovar is áldozatul esik. A vízpartok közelében védősávot kell hagyni, ezzel csökken a hatékonyság, mivel ezeken a területeken található a legtöbb lárva.
A biológiai módszer lényegében egy preventív védekezés, mellyel - megfelelő kivitelezés esetén - közel 100%-os hatékonyság érhető el. A kezelés független a napszaktól, gyakorlatilag a nap bármely szakában végezhető, valamint szélsőséges időjárási körülmények között is alkalmazható. Az alkalmazott patogén baktérium toxinkristályai csak a szúnyoglárvák bélcsatornájában aktivizálódnak, majd képesek a hámfalhoz kötődve tönkretenni azt. A bélfal sérülése a táplálkozás megszakadásához, majd 1-2 napon belül a lárva pusztulásához vetet, míg más állatokat nem károsít a beavatkozás.

tavasznak köszönhetően máris hatalmas erővel támadtak. Azóta azonban gőzerővel megindult a harc a szúnyoginvázió ellen, melyre az idén a turisztikai szakállmatitkárság 200 millió forintot különített el.

Budapesten múlt hét elején kezdődtek meg az irtások a város legfőbb gócpontjain. A földi irtás során - melyeket óriási lajtoskocsihoz hasonlatos járművekről végeznek - a III. kerület (Csillaghegy, Római-part), Újpest, és a XXII. kerület fertőzött területeit szórják be szúnyogirtó szerrel az úgynevezett ködképző gépjárművek. Szeptember végéig minden hét első három napján megismétlik a szúnyogirtást.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint egy kicsit el is késtek a balatoni önkormányzatok az idén az első szúnyogirtással, amelyből a tervek szerint idén további öt lesz a tó partján. A Balaton partján a helyi önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség az idei szezonban két alkalommal biológiai és négyszer kémiai irtást végeztet. Idén a tavalyinál kevesebb pénz, 70 helyett 50 millió forint áll rendelkezésre: ennek felét a turisztikai szakállamtitkárság biztosítja a turisztikai célelőirányzatból, másik felét pedig a kiemelt üdülőkörzet önkormányzatainak kell összeadniuk.

Ez a modell egyébként országszerte elterjedt, vagyis az állam és az önkormányzatok felesben állják a szúnyogirtás költségeit: erre idén összesen mintegy 200 millió forint jut. Ebből az állami támogatás idén 96 millió forint - a turisztikai A Balatonon kívül egyebek mellett a Fertő-tó, a Velencei-tó, a Tisza-tó, a Dunakanyar tartozik a kiemelt turisztikai körzetek közé, de tömegrendezvények előtt is irtanak a helyszínen. A többi - turisztikailag nem kiemelt területeken - az önkormányzatok kérhetik az irtást a kivitelezőktől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A szúnyogok elterjedése rendkívül kellemetlenné tudja tenni az emberek pihenésre szánt napjait, a túlzott irtás azonban szintén katasztrófába torkollhat. Egyrészt a szúnyog természetes tápláléka a fecskéknek - melyekből idén egyelőre kevesebb van, mint tavaly, így jöhettek hatalmas szúnyograjok. Másrészt a nem pontos irtás más, hasznos rovarokat is elpusztíthat. Például a méheket. Éppen ezért, mielőtt elrendelik a kémiai irtást, értesítik a méhészeket, hogy gyűjtsék be állataikat. Szintén fontos odafigyelni az árvaszúnyogokra, amelyek az emberre veszélytelenek, ám amellett, hogy a halak fontos táplálékai, a vízminőség javításában is fontos szerepet játszanak. Ezek a szúnyogok az emberre veszélytelenek, hiszen nem csípnek, viszont óriási rajokban járnak, beleesnek levesbe, üdítőbe, sörbe, sőt néha még levegőt is nehéz venni anélkül, hogy az ember ne tüdőzne le néhány árvaszúnyogot. Mindezek ellenére hasznos állatról van szó, mely több hasznot, mint kárt okoz.

Az irtást általában akkor rendelik el, ha a szúnyogpopuláció kritikus értéket ér el - ez a Balatonnál 30-40-es óránkénti csípésszám. A szúnyogokat azonban több okból sem lehet mindenütt kiirtani. Egyrészt a folyamatos kémiai irtás hatalmas károkat tud okozni a környezetben, másrészt a nemzeti parkok területén, így például a Balatoni Nemzeti Parkban, tilos is az irtás. Emiatt aztán a tó nyugati medencéjében élők jobb, ha lesik a szellőt - egy nyugatról érkező fuvallat ugyanis bármikor hozhat magával egy kellemetlen szúnyograjt is...

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17