Százmilliókba kerül a védekezés a vérszívók ellen

2009. május 21. 06:20

Megérkezett a tavasz és megérkeztek az önfeledt pihenés legfőbb ellenségei, a szúnyogok is. A hirtelen jött meleg miatt szúnyogok idén hamarabb támadtak, mint a korábbi években, egyes helyeket szinte elözönlöttek. Az irtás azonban már mindenhol megkezdődött.

A május elsejei hétvégén sokak életét keseríthették meg a szúnyogok, hiszen az irtás még nem kezdődött meg, a vérszívók azonban az enyhe

Kémiai vs. biológiai
A kifejlett szúnyogok elleni kémiai szúnyogírtás többféle kockázattal, veszéllyel jár. Ezek hatékonysága nem mindig megfelelő. A kezelések kivitelezése napszakhoz kötött, csak a kora reggeli vagy a késő esti órákban végezhető, mivel ez a szúnyogok legaktívabb időszaka és erősen függ az időjárási viszonyoktól is főleg légi kijuttatása esetén. Az imágóírtás meglehetősen környezetkárosító, az alkalmazott toxikus szereknek ugyanis rengeteg hasznos vagy éppen védett rovar is áldozatul esik. A vízpartok közelében védősávot kell hagyni, ezzel csökken a hatékonyság, mivel ezeken a területeken található a legtöbb lárva.
A biológiai módszer lényegében egy preventív védekezés, mellyel - megfelelő kivitelezés esetén - közel 100%-os hatékonyság érhető el. A kezelés független a napszaktól, gyakorlatilag a nap bármely szakában végezhető, valamint szélsőséges időjárási körülmények között is alkalmazható. Az alkalmazott patogén baktérium toxinkristályai csak a szúnyoglárvák bélcsatornájában aktivizálódnak, majd képesek a hámfalhoz kötődve tönkretenni azt. A bélfal sérülése a táplálkozás megszakadásához, majd 1-2 napon belül a lárva pusztulásához vetet, míg más állatokat nem károsít a beavatkozás.

tavasznak köszönhetően máris hatalmas erővel támadtak. Azóta azonban gőzerővel megindult a harc a szúnyoginvázió ellen, melyre az idén a turisztikai szakállmatitkárság 200 millió forintot különített el.

Budapesten múlt hét elején kezdődtek meg az irtások a város legfőbb gócpontjain. A földi irtás során - melyeket óriási lajtoskocsihoz hasonlatos járművekről végeznek - a III. kerület (Csillaghegy, Római-part), Újpest, és a XXII. kerület fertőzött területeit szórják be szúnyogirtó szerrel az úgynevezett ködképző gépjárművek. Szeptember végéig minden hét első három napján megismétlik a szúnyogirtást.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint egy kicsit el is késtek a balatoni önkormányzatok az idén az első szúnyogirtással, amelyből a tervek szerint idén további öt lesz a tó partján. A Balaton partján a helyi önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség az idei szezonban két alkalommal biológiai és négyszer kémiai irtást végeztet. Idén a tavalyinál kevesebb pénz, 70 helyett 50 millió forint áll rendelkezésre: ennek felét a turisztikai szakállamtitkárság biztosítja a turisztikai célelőirányzatból, másik felét pedig a kiemelt üdülőkörzet önkormányzatainak kell összeadniuk.

Ez a modell egyébként országszerte elterjedt, vagyis az állam és az önkormányzatok felesben állják a szúnyogirtás költségeit: erre idén összesen mintegy 200 millió forint jut. Ebből az állami támogatás idén 96 millió forint - a turisztikai A Balatonon kívül egyebek mellett a Fertő-tó, a Velencei-tó, a Tisza-tó, a Dunakanyar tartozik a kiemelt turisztikai körzetek közé, de tömegrendezvények előtt is irtanak a helyszínen. A többi - turisztikailag nem kiemelt területeken - az önkormányzatok kérhetik az irtást a kivitelezőktől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A szúnyogok elterjedése rendkívül kellemetlenné tudja tenni az emberek pihenésre szánt napjait, a túlzott irtás azonban szintén katasztrófába torkollhat. Egyrészt a szúnyog természetes tápláléka a fecskéknek - melyekből idén egyelőre kevesebb van, mint tavaly, így jöhettek hatalmas szúnyograjok. Másrészt a nem pontos irtás más, hasznos rovarokat is elpusztíthat. Például a méheket. Éppen ezért, mielőtt elrendelik a kémiai irtást, értesítik a méhészeket, hogy gyűjtsék be állataikat. Szintén fontos odafigyelni az árvaszúnyogokra, amelyek az emberre veszélytelenek, ám amellett, hogy a halak fontos táplálékai, a vízminőség javításában is fontos szerepet játszanak. Ezek a szúnyogok az emberre veszélytelenek, hiszen nem csípnek, viszont óriási rajokban járnak, beleesnek levesbe, üdítőbe, sörbe, sőt néha még levegőt is nehéz venni anélkül, hogy az ember ne tüdőzne le néhány árvaszúnyogot. Mindezek ellenére hasznos állatról van szó, mely több hasznot, mint kárt okoz.

Az irtást általában akkor rendelik el, ha a szúnyogpopuláció kritikus értéket ér el - ez a Balatonnál 30-40-es óránkénti csípésszám. A szúnyogokat azonban több okból sem lehet mindenütt kiirtani. Egyrészt a folyamatos kémiai irtás hatalmas károkat tud okozni a környezetben, másrészt a nemzeti parkok területén, így például a Balatoni Nemzeti Parkban, tilos is az irtás. Emiatt aztán a tó nyugati medencéjében élők jobb, ha lesik a szellőt - egy nyugatról érkező fuvallat ugyanis bármikor hozhat magával egy kellemetlen szúnyograjt is...

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?