20 °C Budapest

Fordulat: Betilthatják a bikaviadalokat Spanyolországban

2009. május 20. 18:02

Könnyen lehet, hogy hamarosan betiltják a nemzeti szimbólumnak számító bikaviadalokat Spanyolországban. 180 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze a véres játék ellen.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint csak a spanyolok 30 százaléka kedveli a bikaviadalokat, ráadásul az állatvédő szervezetek is egyre nagyobb erővel lépnek fel a szerintük kínzásnak minősülő szórakozással szemben.

Civilek 180 ezer aláírást gyűjtöttek össze a bikaviadalok megszüntetése érdekében, ezért várhatóan Katalónia északkeleti tartományaiban nem engedélyezik tovább a véres sportot.

Korábban már olyan nagyvárosok, mint Barcelona is tettek lépéseket a viadalok megszüntetésére, azonban a döntéshozókra nehezedő óriási társadalmi nyomás miatt ezek csak rövidéletűek voltak. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken azonban sikerült teljesen beszüntetni a játékokat.

Ugyanakkor a viadalok támogató szerint a játékok nem csak szerves részét képezik a spanyol kultúrának és hagyományoknak, hanem több millió eurós bevételt jelentenek az állam számára. Ráadásul a matadorok sokak szemében sztároknak, sőt, egyfajta nemzeti hősnek számítanak. Az Európai Unió részéről is gyakran éri támadás az ibériai államot a bikaviadalok miatt: sokak szerint ha az EU fellép a bálnavadászat ellen, akkor hasonló lépésekre lenne szükség a bikaviadalokkal szemben is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Becslések szerint évente 250 ezer bika esik áldozatául a matadorok kardjainak. Kilenc országban engedélyezik a véres játékokat, közülük csak a spanyoloknál mintegy 60 ezer bikát áldoznak fel évente.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?