Fordulat: Betilthatják a bikaviadalokat Spanyolországban

2009. május 20. 18:02

Könnyen lehet, hogy hamarosan betiltják a nemzeti szimbólumnak számító bikaviadalokat Spanyolországban. 180 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze a véres játék ellen.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint csak a spanyolok 30 százaléka kedveli a bikaviadalokat, ráadásul az állatvédő szervezetek is egyre nagyobb erővel lépnek fel a szerintük kínzásnak minősülő szórakozással szemben.

Civilek 180 ezer aláírást gyűjtöttek össze a bikaviadalok megszüntetése érdekében, ezért várhatóan Katalónia északkeleti tartományaiban nem engedélyezik tovább a véres sportot.

Korábban már olyan nagyvárosok, mint Barcelona is tettek lépéseket a viadalok megszüntetésére, azonban a döntéshozókra nehezedő óriási társadalmi nyomás miatt ezek csak rövidéletűek voltak. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken azonban sikerült teljesen beszüntetni a játékokat.

Ugyanakkor a viadalok támogató szerint a játékok nem csak szerves részét képezik a spanyol kultúrának és hagyományoknak, hanem több millió eurós bevételt jelentenek az állam számára. Ráadásul a matadorok sokak szemében sztároknak, sőt, egyfajta nemzeti hősnek számítanak. Az Európai Unió részéről is gyakran éri támadás az ibériai államot a bikaviadalok miatt: sokak szerint ha az EU fellép a bálnavadászat ellen, akkor hasonló lépésekre lenne szükség a bikaviadalokkal szemben is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Becslések szerint évente 250 ezer bika esik áldozatául a matadorok kardjainak. Kilenc országban engedélyezik a véres játékokat, közülük csak a spanyoloknál mintegy 60 ezer bikát áldoznak fel évente.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?