Újabb IKEA-botrány: afgán menekültek a bútorok között

2009. május 14. 05:38

Brit határőrök találták meg azt a 13 afgán menekültet, akik egy IKEA teherautóban megbújva próbáltak bejutni a szigetország területére.

13 albán állampolgárságú illegális határátlépőt fogtak el a brit határőrök a Calais-i kikötőnél, szerdán kora reggel. Az afgánok egy IKEA- bútorokat szállító teherautón rejtőztek el.

A kamiont keresőkutyás vizsgálatnak vetették alá: a speciálisan kiképzett eb kimutatta, hogy a lapra szerelt bútorokon kívül emberek is vannak a teherautó rakterében, illetve az utánfutóban elrejtőzve.

A 13 illegális határátlépőt -négy felnőttet és kilenc fiatalkorút- előállították, ujjlenyomatot vettek tőlük, majd átadták őket a francia hatóságoknak. Az eredetileg Romániából érkező teherautó folytathatta útját az angliai Doncaster-be.

A hírek szerint a sofőr és a szállító cég 2-2 ezer fontos (azaz egyenként mintegy 630 ezer forintos) bírságra számíthat, menekültenként.

A határőrök 2008-ban mintegy 28 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, mielőtt Nagy-Britanniába értek volna, több mint egymillió teherautót vizsgáltak át. A kutyák mellett szívverés-érzékelőket, hőkamerákat és szén-dioxid mérőket is alkalmaznak a hatóságok az elrejtőzött személyek felkutatására.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?