6 °C Budapest

Újabb IKEA-botrány: afgán menekültek a bútorok között

2009. május 14. 05:38

Brit határőrök találták meg azt a 13 afgán menekültet, akik egy IKEA teherautóban megbújva próbáltak bejutni a szigetország területére.

13 albán állampolgárságú illegális határátlépőt fogtak el a brit határőrök a Calais-i kikötőnél, szerdán kora reggel. Az afgánok egy IKEA- bútorokat szállító teherautón rejtőztek el.

A kamiont keresőkutyás vizsgálatnak vetették alá: a speciálisan kiképzett eb kimutatta, hogy a lapra szerelt bútorokon kívül emberek is vannak a teherautó rakterében, illetve az utánfutóban elrejtőzve.

A 13 illegális határátlépőt -négy felnőttet és kilenc fiatalkorút- előállították, ujjlenyomatot vettek tőlük, majd átadták őket a francia hatóságoknak. Az eredetileg Romániából érkező teherautó folytathatta útját az angliai Doncaster-be.

A hírek szerint a sofőr és a szállító cég 2-2 ezer fontos (azaz egyenként mintegy 630 ezer forintos) bírságra számíthat, menekültenként.

A határőrök 2008-ban mintegy 28 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel, mielőtt Nagy-Britanniába értek volna, több mint egymillió teherautót vizsgáltak át. A kutyák mellett szívverés-érzékelőket, hőkamerákat és szén-dioxid mérőket is alkalmaznak a hatóságok az elrejtőzött személyek felkutatására.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30