24 °C Budapest

Új IKEA-reklámok: vigyázz, nem biztos, hogy olcsó!

2009. április 15. 12:00

A napokban ismét komoly akciókat hirdetett az IKEA: a svéd lakberendezési áruház egész oldalas hirdetéseket vásárolt, vélhetően több millió forintért. A reklámokban szereplő árak azonban nem alacsonyabbak, mint korábban.

A mai Népszabadságban találkoztunk azzal az egész oldalas hirdetéssel, amelyben olcsó konyhai felszereléseit hirdeti az IKEA. Egy ilyen, egész oldalas reklám - a Népszabadság hirdetési tarifái szerint - a 3 millió forintot is meghaladhatja. Igaz, ismerve a nyomtatott sajtó jelenlegi nehézségeit, és a szűkülő reklámkereteket, valószínűleg ennél azért jóval kedvezőbb áron is hozzájuthatott az áruházlánc a megjelenési lehetőséghez.

A gyanútlan olvasó könnyen azt gondolhatja, hogy a kiemelt betűmérettel feltüntetett árak akciósak, azonban ez nem egészen van így. Az IKEA aktuális katalógusával - amelynek árai idén nyáron még érvényesek - összehasonlítva meglepődve tapasztalhatjuk, hogy csak egy termék olcsóbb, mint az eredeti ár.

Ráadásul ennél a terméknél - azaz az 5 darabos REDA ételvédő dobozcsomagnál - is csak az IKEA Family klubtagoknak, azaz az áruházlánc "törzsvásárlói" kártyával rendelkező vevőinek érvényes az akció, és csak egy hétig, április 22-ig. Igaz, így valóban nyerhetünk kétszáz forintot, és 290-ért vásárolhatjuk meg az öt dobozt.

Természetesen az egész oldalas hirdetés nem állítja, hogy áraik csökkentek volna, csupán úgy fogalmaz: "itt az ideje, hogy az álmok valóra váljanak, sőt, ehhez mi magunk kínálunk neked konyhai tárolókat."

Mindenestre elgondolkodtató az IKEA újabb kampánya. Mint arról korábban beszámoltunk, márciusban 100 forintba került 10 db húsgolyó az áruházban, ez pedig igencsak becsalogatta a vásárlókat. 
Az IKEA-titok, avagy miért száz forint egy tányér húsgolyó

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akkor az áruházlánc regionális PR menedzsere azzal indokolta az óriási árengedményt, hogy a gazdasági válság ellenére az IKEA továbbra is egy hely, ahol az egész család jól érezheti magát, akár egy egész napos bevásárlás során is - és ezt függetlenül a pénztárcája vastagságától mindenki megengedheti magának.

Március elején Gerőcs Vendel úgy látta, az áruházak tartják terveiket és az év elején kitűzött néhány százalékos növekedés továbbra is reális cél. Sőt, szerinte a forint árfolyamingadozása sem okoz változást az árakban, hiszen a cégnél előre rögzített belső árfolyamokkal dolgoznak.

Ugyanakkor az egész oldalas hirdetések azt is jelenthetik, hogy a vállalat szembefordult az eddigi trendekkel, és nem csökkenti komolyabban az árakat, cserébe viszont erőteljesebben reklámoz. Az árcsökkenés elmaradása mögött - vélhetően - két tényező állhat: egyrészt, hogy a válság és a piaci verseny miatt egyszerűen már képtelenség olcsóbban előállítani az anyacég a termékeket, másrészt pedig, hogy a forint gyengülése mégiscsak kihat a beszerzési - és ezzel együtt - a fogyasztói árakra is.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem