14 °C Budapest

Illemhelynek használt buszmegállók: elege lett a fővárosnak

2009. május 14. 13:47

A Fővárosi Közgyűlés mai döntésének értelmében ismét a Fővárosi Csatornázási Művekre bízzák a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését, az illemhely-hálózat gyors és jelentős fejlesztését. Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek közös előterjesztése elfogadásával lehetőség nyílt arra, hogy már ez évtől kezdődően, s különösen a következő esztendőkben a nyilvános illemhelyek működtetése az Európai Uniós normáknak megfelelő modern, korszerű szolgáltatássá fejlődjön.

Hagyó Miklós szerint a budapestiek és a fővárosba látogató hazai s külföldi vendégek jogos igénye, az élhetőbb főváros alapvető feltétele a nyilvános illemhely-hálózat fejlesztése. Egy Budapesthez hasonló, lüktető világváros - tette hozzá - nemcsak több, minőségében, szolgáltatásaiban is jóval korszerűbb illemhely működtetését teszi indokolttá.

Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy Budapesten a nyilvános illemhely-ellátottság javítása, a főváros fejlesztési céljainak megfelelő hálózat kialakítása és fenntartása, az eddigi szervezeti keretek között - változatlan finanszírozási struktúrával - nem lehetséges.

A turizmusra orientált, rendezvényekben is bővelkedő fővárosban különösen a város frekventált területein: a közlekedési csomópontok, az aluljárók környékén, az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő jelentőségű helyszíneken, illetve a nagyobb közparkokban, zöldterületeken kell rövid időn belül e tekintetben is látványos fejlődést elérni.

Az IL-NET Kht. üzletrészének értékesítésével kapcsolatos döntés elfogadásával a nyilvános illemhelyek Európai Uniós normáknak megfelelő működtetését és fejlesztését a Fővárosi Csatornázási Művek kapta feladatul. A Fővárosi Önkormányzat ezzel a döntésével mentesül a kht. számára eddig (a tavalyi évben mintegy 60 millió forintnyi) támogatásként biztosított költségek terhe alól. A Fővárosi Csatornázási Művek ugyanis a jövőben saját forrásból fogja biztosítani a működtetésre szolgáló fedezetet.

A Fővárosi Csatornázási Művek haladéktalanul megkezdi a jelenlegi helyzet részletes felmérését, és ennek ismeretében stratégiai tervet készít a fővárosi nyilvános illemhelyek üzemeltetésének fejlesztéséről, érezhető javításáról.

A szolgáltatás műszaki színvonala és működtetési hatékonysága a Fővárosi Csatornázási Művek erős műszaki-technikai adottságainak köszönhetően biztosított. Az IL-NET Kht. által eddig ellátott tevékenységek nagyobb rendszerbe történő integrálása tervezhető megtakarításokkal jár, ami a rendszer további fejlesztésére fordítható. Az előterjesztésének elfogadására lehetővé teszi európai fővároshoz méltó szolgáltatási színvonal megvalósítását és hosszú távú biztosítását (MTI).

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?