Hol lehet olcsó a nyaralás? Tuti tippek!

2009. május 12. 06:20

Igaz, hogy az euró még mindig 20 százalékkal drágább, mint tavaly nyáron volt, nem feltétlenül kell megijednünk a külföldi utaktól- van, ahova idén is érdemes nyaralni menni!

Az elmúlt fél évben másról sem szóltak a hírek, csak a forint árfolyamának óriási eséséről az euró borzasztó drágulásáról. A Pénzcentrum azonban bebizonyítja, hogy vannak környékünkön olyan, turisztikai szempontból (is) értékes országok, ahol nem kerül többe a nyaralás, mint tavaly. Így azok se essenek kétségbe, akik nem váltottak több ezer eurót egy évvel ezelőtt.

Horvátország: a kuna majdnem ugyanannyi

Déli szomszédunk már hosszú ideje kedvelt úticélja a magyar nyaralóknak. Az elmúlt évek autópálya-fejlesztéseinek köszönhetően már néhány óra alatt az Adriai-tenger partjainál találhatjuk magunkat. Tavaly nyár végén valószínűleg még sokan azt tervezték, hogy 2009-ben is visszatérnek Fiumébe vagy Splitbe, ám a gazdasági válság keresztbe húzta számításaikat.

Nos, a horvát kuna árfolyama nem igazán igazolja a félelmeket. Míg tavaly májusban 1 kuna 34 forintba került, addig egy évvel később 38 forint a középárfolyam. Tény ugyan, hogy júliusban és augusztusban a horvát fizetőeszköz valamivel olcsóbb lett - július közepén kicsivel 32 forint alá csökkent- de a szezonális hatások miatt erre idén is számítani lehet.

Bulgária: nem sokkal drágább

Bulgária egyik jelmondata szerint "a kellemes csalódások országa". Az biztos, hogy a térségben hihetetlen méretű beruházások mentek végbe -elsősorban a 2007-es EU- csatlakozás után- de a hírek szerint ezeket is igencsak visszafogta a válság. A bolgárok idén még nagyobb erőket fektetnek a turizmusba, és -ahogy az elmúlt években -idén is inkább a kispénzű utazókat várják.

A bolgár fizetőeszköz, a leva 13 forinttal kerül többe most, mint tavaly májusban. Akkor egy levát -középárfolyamon- 129 forintért vehettünk, most pedig ugyanez 142-be kerül. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy a több éves távlatokat figyelembe véve jelentősen olcsóbbodhat a leva a nyár közepére. 2008 júliusának közepén például a 120-as határ alá is esett az árfolyama.

Románia: Kifizetődő lehet

Keleti szomszédunk 240 km hosszú tengerpartján több mint 100 000 szállodai férőhely van, üdülőhelyei a magyar turisták számára is ismertek és kedveltek. Ugyanakkor a nyugati színvonalú tengerpart mellett a magyar határhoz jóval közelebb eső erdélyi részek hegyei közt nagyszerű kiránduló -és üdülőhelyeket is találhatunk. 


A román lej 2008 májusában 68 forintot ért, és -bár az árfolyam egy év alatt igen széles spektrumú mozgást produkált, 64-től 78 forintig- mára ismét visszatért a tavaly tavaszi értékhez. A legfrissebb árfolyammutatók szerint egy lej 67,2 forintot ér.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csehország: Színvonal, nem túl drágán

Csehország - sokszínűségének köszönhetően - ideális feltételekkel várja a gyalogos- és hegyi turizmus kedvelőit. Prága és Brno mellett a kisebb városok is vonzó úticélt jelentenek, jó állapotban fennmaradt történelmi központjukkal, gondosan karbantartott műemlékeikkel.

A cseheket sokszor hasonlítják a magyarokhoz, a forint és a korona árfolyama gyakran mozog egy irányba. Az adatok pedig azt mutatják, idén májusban sem kerül sokkal többe egy korona, mint tavaly ilyenkor. 2008 májusában a cseh fizetőeszköz középárfolyamon 9,84 forintba került, míg most ugyanezért 10,41 forintot kell fizetnünk.



Lengyelország: Lehetőségek kedvező áron

Lengyelország legismertebb régiói, a Balti- tenger partjaitól egészen a Tátra északi részéig a pihenni és a sportolni vágyók kedvelt úticéljai. A hatalmas ország nagyvárosai, -mint például Krakkó, Katowice vagy Varsó- az egész család számára kiváló lehetőségeket tartogatnak egy tartalmas nyaralásra.

A cseh koronához hasonlóan a lengyel zloty is gyakran mozog együtt a forinttal. Tavaly tavasszal egy zlotyért 73 forintot kellett fizetni, míg idén májusban egy zloti már "csak" 65 forintba kerül. Így - aki nem vágyakozik minden nyáron a mediterrán tengerpartokra- az bátran válassza a lengyel tájakat.

Táblázatainkban az árak tájékoztató jellegűek, az egyes országokban esetlegesen bekövetkező áremelkedésekkel nem számoltunk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem