Hol lehet olcsó a nyaralás? Tuti tippek!

2009. május 12. 06:20

Igaz, hogy az euró még mindig 20 százalékkal drágább, mint tavaly nyáron volt, nem feltétlenül kell megijednünk a külföldi utaktól- van, ahova idén is érdemes nyaralni menni!

Az elmúlt fél évben másról sem szóltak a hírek, csak a forint árfolyamának óriási eséséről az euró borzasztó drágulásáról. A Pénzcentrum azonban bebizonyítja, hogy vannak környékünkön olyan, turisztikai szempontból (is) értékes országok, ahol nem kerül többe a nyaralás, mint tavaly. Így azok se essenek kétségbe, akik nem váltottak több ezer eurót egy évvel ezelőtt.

Horvátország: a kuna majdnem ugyanannyi

Déli szomszédunk már hosszú ideje kedvelt úticélja a magyar nyaralóknak. Az elmúlt évek autópálya-fejlesztéseinek köszönhetően már néhány óra alatt az Adriai-tenger partjainál találhatjuk magunkat. Tavaly nyár végén valószínűleg még sokan azt tervezték, hogy 2009-ben is visszatérnek Fiumébe vagy Splitbe, ám a gazdasági válság keresztbe húzta számításaikat.

Nos, a horvát kuna árfolyama nem igazán igazolja a félelmeket. Míg tavaly májusban 1 kuna 34 forintba került, addig egy évvel később 38 forint a középárfolyam. Tény ugyan, hogy júliusban és augusztusban a horvát fizetőeszköz valamivel olcsóbb lett - július közepén kicsivel 32 forint alá csökkent- de a szezonális hatások miatt erre idén is számítani lehet.

Bulgária: nem sokkal drágább

Bulgária egyik jelmondata szerint "a kellemes csalódások országa". Az biztos, hogy a térségben hihetetlen méretű beruházások mentek végbe -elsősorban a 2007-es EU- csatlakozás után- de a hírek szerint ezeket is igencsak visszafogta a válság. A bolgárok idén még nagyobb erőket fektetnek a turizmusba, és -ahogy az elmúlt években -idén is inkább a kispénzű utazókat várják.

A bolgár fizetőeszköz, a leva 13 forinttal kerül többe most, mint tavaly májusban. Akkor egy levát -középárfolyamon- 129 forintért vehettünk, most pedig ugyanez 142-be kerül. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy a több éves távlatokat figyelembe véve jelentősen olcsóbbodhat a leva a nyár közepére. 2008 júliusának közepén például a 120-as határ alá is esett az árfolyama.

Románia: Kifizetődő lehet

Keleti szomszédunk 240 km hosszú tengerpartján több mint 100 000 szállodai férőhely van, üdülőhelyei a magyar turisták számára is ismertek és kedveltek. Ugyanakkor a nyugati színvonalú tengerpart mellett a magyar határhoz jóval közelebb eső erdélyi részek hegyei közt nagyszerű kiránduló -és üdülőhelyeket is találhatunk. 


A román lej 2008 májusában 68 forintot ért, és -bár az árfolyam egy év alatt igen széles spektrumú mozgást produkált, 64-től 78 forintig- mára ismét visszatért a tavaly tavaszi értékhez. A legfrissebb árfolyammutatók szerint egy lej 67,2 forintot ér.

Csehország: Színvonal, nem túl drágán

Csehország - sokszínűségének köszönhetően - ideális feltételekkel várja a gyalogos- és hegyi turizmus kedvelőit. Prága és Brno mellett a kisebb városok is vonzó úticélt jelentenek, jó állapotban fennmaradt történelmi központjukkal, gondosan karbantartott műemlékeikkel.

A cseheket sokszor hasonlítják a magyarokhoz, a forint és a korona árfolyama gyakran mozog egy irányba. Az adatok pedig azt mutatják, idén májusban sem kerül sokkal többe egy korona, mint tavaly ilyenkor. 2008 májusában a cseh fizetőeszköz középárfolyamon 9,84 forintba került, míg most ugyanezért 10,41 forintot kell fizetnünk.Lengyelország: Lehetőségek kedvező áron

Lengyelország legismertebb régiói, a Balti- tenger partjaitól egészen a Tátra északi részéig a pihenni és a sportolni vágyók kedvelt úticéljai. A hatalmas ország nagyvárosai, -mint például Krakkó, Katowice vagy Varsó- az egész család számára kiváló lehetőségeket tartogatnak egy tartalmas nyaralásra.

A cseh koronához hasonlóan a lengyel zloty is gyakran mozog együtt a forinttal. Tavaly tavasszal egy zlotyért 73 forintot kellett fizetni, míg idén májusban egy zloti már "csak" 65 forintba kerül. Így - aki nem vágyakozik minden nyáron a mediterrán tengerpartokra- az bátran válassza a lengyel tájakat.

Táblázatainkban az árak tájékoztató jellegűek, az egyes országokban esetlegesen bekövetkező áremelkedésekkel nem számoltunk.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?