14 °C Budapest

A legjobb magyar strandok: verseny a Kékhullámért

2009. május 12. 13:32

Május 15-ig pályázhatnak négy magyarországi tó strandjainak és vitorláskikötőinek üzemeltetői a minőségi strandokat jelölő Kékhullám Zászlóra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Balaton Szövetség által meghirdetett pályázaton.

A Kékhullám Zászló minősítést 2009-ben is azok a strandok nyerhetik el, amelyek a legtisztább partszakasszal és fürdővízzel rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, figyelnek a biztonságra és az esélyegyenlőség követelményeinek is megfelelnek.

A 2009-es szezonban újra minősített fürdőhelyeken strandolhatnak a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tő és a Tisza tó környékén nyaralók, miután idén ötödik alkalommal osztja ki a minisztérium a Kékhullám Zászlót a vízminőség, a turisztikai vonzerő, a tisztaság és a szolgáltatások színvonala alapján. A verseny a több ország által használt "Kékzászló" minősítés követelményeit ültette át a négy magyarországi tó körülményeire, ezzel is hozzájárulva a minőségi turizmus terjedéséhez. A Kékhullám minősítést 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezte.

A Kékhullám Zászló címet és magát a zászlót a 2009-es szezonban az az üzemeltető, szolgáltató tűzheti ki, aki megfelel a magas minősítési követelményeknek, amelyet a pályázat támaszt. A környezetminőségi feltételek mellett - jó vízminőség, a strand és a part tisztasága, a hulladékgyűjtés és kezelés megoldása, zuhanyozási feltételek biztosítása, a strand megfelelő karbantartása, kerékpár parkoló megléte jó vízminőség, illemhelyek megfelelő száma és állapota - fontos szempontot jelentenek a biztonsági feltételek (pl. megfelelő úszómester szolgálat, elsősegélynyújtó hely megléte), az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele (a fürdőhely és a kiszolgáló helyiségek mozgássérültek általi megközelíthetősége, gyermekek számára is biztonságos létesítmények), valamint magas szintű tájékoztatás (pl. a strand vízminőségének folyamatos jelzése) biztosítása szükséges a cím elnyeréséhez.

Tavaly összesen 34 strand és 7 kikötő nyerte el a Kékhullám Zászló díjat.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem