5 °C Budapest

A legjobb magyar strandok: verseny a Kékhullámért

2009. május 12. 13:32

Május 15-ig pályázhatnak négy magyarországi tó strandjainak és vitorláskikötőinek üzemeltetői a minőségi strandokat jelölő Kékhullám Zászlóra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Balaton Szövetség által meghirdetett pályázaton.

A Kékhullám Zászló minősítést 2009-ben is azok a strandok nyerhetik el, amelyek a legtisztább partszakasszal és fürdővízzel rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, figyelnek a biztonságra és az esélyegyenlőség követelményeinek is megfelelnek.

A 2009-es szezonban újra minősített fürdőhelyeken strandolhatnak a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tő és a Tisza tó környékén nyaralók, miután idén ötödik alkalommal osztja ki a minisztérium a Kékhullám Zászlót a vízminőség, a turisztikai vonzerő, a tisztaság és a szolgáltatások színvonala alapján. A verseny a több ország által használt "Kékzászló" minősítés követelményeit ültette át a négy magyarországi tó körülményeire, ezzel is hozzájárulva a minőségi turizmus terjedéséhez. A Kékhullám minősítést 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezte.

A Kékhullám Zászló címet és magát a zászlót a 2009-es szezonban az az üzemeltető, szolgáltató tűzheti ki, aki megfelel a magas minősítési követelményeknek, amelyet a pályázat támaszt. A környezetminőségi feltételek mellett - jó vízminőség, a strand és a part tisztasága, a hulladékgyűjtés és kezelés megoldása, zuhanyozási feltételek biztosítása, a strand megfelelő karbantartása, kerékpár parkoló megléte jó vízminőség, illemhelyek megfelelő száma és állapota - fontos szempontot jelentenek a biztonsági feltételek (pl. megfelelő úszómester szolgálat, elsősegélynyújtó hely megléte), az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevétele (a fürdőhely és a kiszolgáló helyiségek mozgássérültek általi megközelíthetősége, gyermekek számára is biztonságos létesítmények), valamint magas szintű tájékoztatás (pl. a strand vízminőségének folyamatos jelzése) biztosítása szükséges a cím elnyeréséhez.

Tavaly összesen 34 strand és 7 kikötő nyerte el a Kékhullám Zászló díjat.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?