Csúcstechnológia az idősekért: több milliárdot költ rá az EU

2009. május 14. 13:02

Az Európai Unió által finanszírozott, 2007 óta futó PERSONA (Perceptive spaces promoting independent aging) projekt célja nem más, mint az idősödő emberek önállóságának, és életszínvonalának fenntartása, méghozzá csúcstechnológiai eszközökkel. Minderre 11,6 millió eurót (3,32 milliárd forint) szán az Unió.

A EU lakosságának mind nagyobb hányadát teszik ki az idősek, előrejelzések szerint 2020-ra akár a társadalom negyedét is meghaladja majd a 65 év felettiek aránya. Többségük egészségügyi problémákkal fog küzdeni, mint fizikai, mind szellemi értelemben, vagyis lehetetlenné válik számukra a független, önálló életvitel.

Ezen a problémán kíván segíteni PERSONA, méghozzá olyan technológiák és szolgáltatások kifejlesztésén keresztül, melyek megfizethetők, használatuk könnyen elsajátítható, és persze üzletileg is kifizetődők. A fejlesztők olyan integrált technológiát igyekeznek kidolgozni, amely a különböző eszközöket és szolgáltatásokat képes összekapcsolni, úgy mint a kis hatótávolságú kommunikációs hálózatok, vagy a házon belüli helymeghatározó rendszerek, stb.

Ezek segítségével az idősek önállóan is el tudják magukat látni otthonukban, hiszen ha valami történik velük, és nincs mellettük senki, a különféle riasztó rendszerek értesítik a szomszédokat, vagy valamelyik egészségügyi szolgáltatót az esetről, de még azt is jelzik, ha elfelejtenék kikapcsolni a sütőt. Ezek az alkalmazások gondoskodnak a biztonságról.

A mobilitásukról úgy próbálnak meg gondoskodni, hogy akkor se érezzék magukat veszélyeztetve az idősek, mikor elhagyják otthonukat. Ehhez olyan eszközöket fejlesztenek ki, ami emlékezteti őket például elintéznivalójukról.

A kommunikációt, kapcsolat ápolást is fontos szempontnak tartják a programvezetők, hiszen az idősek izolációja, kirekesztettsége súlyos probléma, sokan párjuk elvesztése után teljesen magukra maradnak. Ezért olyan infokommunikációs eszközökkel segítik őket, amely a szociális kapcsolatok megteremtését és fenntartását támogatja.

A projekt utolsó pillére az autonómiáról szól, hogy a nap teljes egészében el tudják látni önmagukat az idősek, lehetőleg kockázatmenten, például ne felejtsék el bevenni gyógyszereiket, stb.

A PERSONA keretében kifejlesztett eszközöket Dániában, Spanyolországban és Olaszországban fogják tesztelni, várhatóan 2010-ig - írja az EUbusiness.com.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?