Csúcstechnológia az idősekért: több milliárdot költ rá az EU

2009. május 14. 13:02

Az Európai Unió által finanszírozott, 2007 óta futó PERSONA (Perceptive spaces promoting independent aging) projekt célja nem más, mint az idősödő emberek önállóságának, és életszínvonalának fenntartása, méghozzá csúcstechnológiai eszközökkel. Minderre 11,6 millió eurót (3,32 milliárd forint) szán az Unió.

A EU lakosságának mind nagyobb hányadát teszik ki az idősek, előrejelzések szerint 2020-ra akár a társadalom negyedét is meghaladja majd a 65 év felettiek aránya. Többségük egészségügyi problémákkal fog küzdeni, mint fizikai, mind szellemi értelemben, vagyis lehetetlenné válik számukra a független, önálló életvitel.

Ezen a problémán kíván segíteni PERSONA, méghozzá olyan technológiák és szolgáltatások kifejlesztésén keresztül, melyek megfizethetők, használatuk könnyen elsajátítható, és persze üzletileg is kifizetődők. A fejlesztők olyan integrált technológiát igyekeznek kidolgozni, amely a különböző eszközöket és szolgáltatásokat képes összekapcsolni, úgy mint a kis hatótávolságú kommunikációs hálózatok, vagy a házon belüli helymeghatározó rendszerek, stb.

Ezek segítségével az idősek önállóan is el tudják magukat látni otthonukban, hiszen ha valami történik velük, és nincs mellettük senki, a különféle riasztó rendszerek értesítik a szomszédokat, vagy valamelyik egészségügyi szolgáltatót az esetről, de még azt is jelzik, ha elfelejtenék kikapcsolni a sütőt. Ezek az alkalmazások gondoskodnak a biztonságról.

A mobilitásukról úgy próbálnak meg gondoskodni, hogy akkor se érezzék magukat veszélyeztetve az idősek, mikor elhagyják otthonukat. Ehhez olyan eszközöket fejlesztenek ki, ami emlékezteti őket például elintéznivalójukról.

A kommunikációt, kapcsolat ápolást is fontos szempontnak tartják a programvezetők, hiszen az idősek izolációja, kirekesztettsége súlyos probléma, sokan párjuk elvesztése után teljesen magukra maradnak. Ezért olyan infokommunikációs eszközökkel segítik őket, amely a szociális kapcsolatok megteremtését és fenntartását támogatja.

A projekt utolsó pillére az autonómiáról szól, hogy a nap teljes egészében el tudják látni önmagukat az idősek, lehetőleg kockázatmenten, például ne felejtsék el bevenni gyógyszereiket, stb.

A PERSONA keretében kifejlesztett eszközöket Dániában, Spanyolországban és Olaszországban fogják tesztelni, várhatóan 2010-ig - írja az EUbusiness.com.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16