25 °C Budapest

Csúcstechnológia az idősekért: több milliárdot költ rá az EU

2009. május 14. 13:02

Az Európai Unió által finanszírozott, 2007 óta futó PERSONA (Perceptive spaces promoting independent aging) projekt célja nem más, mint az idősödő emberek önállóságának, és életszínvonalának fenntartása, méghozzá csúcstechnológiai eszközökkel. Minderre 11,6 millió eurót (3,32 milliárd forint) szán az Unió.

A EU lakosságának mind nagyobb hányadát teszik ki az idősek, előrejelzések szerint 2020-ra akár a társadalom negyedét is meghaladja majd a 65 év felettiek aránya. Többségük egészségügyi problémákkal fog küzdeni, mint fizikai, mind szellemi értelemben, vagyis lehetetlenné válik számukra a független, önálló életvitel.

Ezen a problémán kíván segíteni PERSONA, méghozzá olyan technológiák és szolgáltatások kifejlesztésén keresztül, melyek megfizethetők, használatuk könnyen elsajátítható, és persze üzletileg is kifizetődők. A fejlesztők olyan integrált technológiát igyekeznek kidolgozni, amely a különböző eszközöket és szolgáltatásokat képes összekapcsolni, úgy mint a kis hatótávolságú kommunikációs hálózatok, vagy a házon belüli helymeghatározó rendszerek, stb.

Ezek segítségével az idősek önállóan is el tudják magukat látni otthonukban, hiszen ha valami történik velük, és nincs mellettük senki, a különféle riasztó rendszerek értesítik a szomszédokat, vagy valamelyik egészségügyi szolgáltatót az esetről, de még azt is jelzik, ha elfelejtenék kikapcsolni a sütőt. Ezek az alkalmazások gondoskodnak a biztonságról.

A mobilitásukról úgy próbálnak meg gondoskodni, hogy akkor se érezzék magukat veszélyeztetve az idősek, mikor elhagyják otthonukat. Ehhez olyan eszközöket fejlesztenek ki, ami emlékezteti őket például elintéznivalójukról.

A kommunikációt, kapcsolat ápolást is fontos szempontnak tartják a programvezetők, hiszen az idősek izolációja, kirekesztettsége súlyos probléma, sokan párjuk elvesztése után teljesen magukra maradnak. Ezért olyan infokommunikációs eszközökkel segítik őket, amely a szociális kapcsolatok megteremtését és fenntartását támogatja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A projekt utolsó pillére az autonómiáról szól, hogy a nap teljes egészében el tudják látni önmagukat az idősek, lehetőleg kockázatmenten, például ne felejtsék el bevenni gyógyszereiket, stb.

A PERSONA keretében kifejlesztett eszközöket Dániában, Spanyolországban és Olaszországban fogják tesztelni, várhatóan 2010-ig - írja az EUbusiness.com.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm