Mikor leszel túl öreg a munkához? Egy kis nyugdíjfilozófia

2009. április 14. 14:00

Elég régóta tart már a vita arról, érdemes-e dolgozni a nyugdíjas kor elérése után is. A gazdasági válság okozta munkahely-hiány ugyanakkor csak erősítette a társadalom ellenérzését az időskori munkavállalókkal szemben.

Természetesen a nyugdíjkorhatár nem azt jelenti, hogy attól a naptól már nem lesz képes ellátni a feladatát a munkavállaló, hanem egy olyan vonalat húz, amely társadalmilag -és politikailag- elfogadott szintet jelenthet a mindennapi munkavégzésből történő visszavonulásra.

Kutatások szerint nincs ideális nyugdíjkorhatár: sok idős ember megőrizve és fejlesztve készségeit akár még évtizedekig versenyben maradhat a munkaerőpiacon, esetlegesen kiszorítva ezzel a fiatal munkavállalókat. Ugyanakkor a recesszió arra is felhívja a figyelmet, hogy az idősek manapság inkább kényszerből dolgoznak, mintsem egyfajta hobbiként, vagy fölösleges idejük kitöltéseként.

Dr. Joseph Sirven neurológus professzor szerint a legegyszerűbb válasz arra a kérdésre, hogy "Hány évesen nem képes már dolgozni valaki?" ha azt feleljük: "Amikor már nem képes elvégezni a munkáját."

John L. Taylor, a Stanford Egyetem pszichiátria-professzora úgy látja, komolyan kihathat a munkára az, ha folyamatosan képezzük magunkat, és fejlesztjük szellemi-fizikai készségeinket is. A professzor egyik tanulmánya nagyban befolyásolta azt a döntést, mely szerint a polgári repülésben részt vevő pilóták nyugdíjkorhatárát kitolták 60-ról 65 évre.

Taylor professzor azt javasolja, folyamatosan tanuljunk valamit, például új nyelveket, számítástechnikai ismereteket, minden nap mozogjunk és táplálkozzunk egészségesen.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?