3 °C Budapest

Rászabadultak a nagymamák az internetre

2009. március 11. 16:00

Ne higgyünk a sztereotípiáknak: az idősek éppúgy vágynak az új élményekre, mint a fiatalok és semmilyen problémát nem jelent a többségüknek megtanulni az internet és a legújabb kütyük használatát. Sőt, vágynak is rájuk, hiszen új csatornákon kommunikálhatnak ismerősökkel, rokonokkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Felejtsük el a régi jól bevált sztereotípiát, hogy az öregek félnének a technológiai újdonságoktól. Bár biztos mindenkinek megvannak a maga példái nagymamákról, akik még a vezeték nélküli telefonnal, vagy a TV-távirányítójával sem boldogulnak, azért nem kell leírni egy teljes generációt.

A Facebook statisztikái szerint ugyanis a legtöbb új amerikai regisztráció az oldalukra az 55-65 éves hölgyek köréből kerül ki. Ebben a korcsoportban szeptember 30. és február 1. között 175 százalékkal nőtt az új regisztrációk száma, miközben a teljes amerikai hölgylakosságé mindössze 43 százalékkal nőtt.

De nem csak a Facebookra talált rá a nagymamák generációja. Egy széleskörű párhuzamos online kutatás keretében 50 év feletti nőket kérdeztek a technológiai szokásaikról. A 20 ezer válasz megdöbbentő képet festett le egy átalakulóban lévő generációról. A megkérdezettek 63 százaléka rendelkezik ugyanis valamilyen mp3-lejátszóval, 30 százalékuk pedig rendszeresen használja a Skype-ot. 28 százalékuk pedig digitális videókat is készít, melyeket aztán feltölt a netre.

Pedig második nekifutásra nem is olyan meglepő az eredmény. A középkorú, vagy annál idősebb nők már akkor is nagy fogyasztói voltak a kommunikációs technológiáknak, amikor még csak a telefon állt rendelkezésre az egész napos csevegésre. Az internet széleskörű elterjedésével csak kiszélesedtek a lehetőségeik: többféle információt (képeket, videókat) tudnak megosztani barátaikkal és rokonaikkal, így közelebb kerül hozzájuk a világ és ők is a világhoz. Sőt, már nem kell félni, hogy kitörik a lábukat, amíg egy téli jeges estén az ismerősökhöz tartanak, hiszen online bridzselhetnek egymás közt, miközben Skype-on tartják a kapcsolatot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20