16 °C Budapest

Utazzunk az eurózónába, mert olcsó!

2009. május 5. 13:32

Na jó, lehet, hogy Magyarországról nézve a 285 forintos euró még mindig jóval drágább, mint a tavaly júliusi 245 forint körüli szintek, de azért az árak is jelentősen csökkentek a tavalyiakhoz képest.

Annak ellenére, hogy az euró még mindig csaknem 20 százalékkal drágább, mint tavaly nyáron volt, nem feltétlenül kell megijedni az eurózóna országaitól. Egyszerűen csak körül kell nézni. A turistaforgalom visszaesésével ugyanis a szolgáltatók óriási akciókkal igyekeznek becsábítani a vendégeket a szállodákba, ami még olyan felkapott helyeken, mint a spanyol Costa Brava, vagy az olasz tengerpart is látványos árcsökkenést okozott.

Egy brit felmérés szerint a legolcsóbb turistacélpontok listáján olyan országok is bekerültek a Top 10-be, mint Spanyolország vagy Portugália - köszönhetően nem csak az árak csökkenésének, de a font/euró árfolyam 10 százalékos növekedésének is tavaly december óta.

A Post Office Travel Services felmérésében olyan, a mindennapi turistáskodásban nélkülözhetetlen költségeket vettek figyelembe, mint egy csésze kávé, egy üveg sör, egy doboz cigaretta, napolaj, valamint a kötelező háromfogásos vacsora egy üveg helyi borral karöltve.

A legolcsóbbnak Bulgária bizonyult, megelőzve a tavalyi győztes triót, vagyis Thaiföldet, Dél-Afrikát és Egyiptomot. Thaiföld egyébként az élelmiszerárak miatt csúszott le a dobogóról, itt ugyanis egy év alatt 68,5 százalékkal lett drágább a mindennapi táplálkozás. Az Egyesült Államokban 49, Törökországban pedig 33 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Franciaország a legdrágább célpont az eurózónában, de a 2008-ban tagságot nyert Ciprus is csaknem ugyanannyiba kerül. A nyertes Bulgáriában egyébként egy átlagos kosár 42,23 fontba kerül a felmérés készítői szerint, míg a legdrágább Antiguán ugyanez két és félszeres áron szerezhető be.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?