A franciák igazi hedonisták: OECD statisztikák is bizonyítják

Pénzcentrum
2009. május 5. 12:02

Az OECD legfrissebb statisztikái szerint a franciák alszanak a legtöbbet, és fordítják magasan a legtöbb időt étkezésre is, közel kétszer annyit, mint például az amerikaiak, a mexikóiak, vagy a kanadaiak. A japánoknál ellenben a munka javára billen át a "háromszor nyolcas szabály", akik tehát jóval többet dolgoznak, és utaznak munkába, mint amennyit szórakozással töltenek.

Az OECD legújabb, társadalmi trendeket, ország összehasonlításokat tartalmazó kiadványa, a Society at a Glance egyik fejezete 18 tagország lakosságának szabadidő-beosztását mutatja be, 2006-os adatok alapján.

A tanulmány alapján nem csak országok, de a nemek között is jelentős különbség mutatkozik a rendelkezésre álló szabadidő tekintetében. Az olasz férfiak például napi 80 perccel több időt töltenek szórakozással, mint a női társaik, akik ezt jórészt házimunkára fordítják. A leginkább egyenjogúnak a norvég társadalom mondható, ahol a férfiaknak mindössze pár perccel jut több idő kikapcsolódásra, mint a nőknek.

Igaz, a norvégok töltik összességében idejük legnagyobb részét, több mint napjuk negyedét szórakozással, kikapcsolódással, míg a legkevesebbet a mexikóiak, 16 százalékot.

Ki, hogyan kapcsolódik ki?

Mexikóban és Japánban a lakosság szabadideje több mint felét tv-nézéssel tölti, míg Új-Zélandon mindössze a negyedét fordítják erre. A törökök a legszociálisabbak, ők az esetek 35 százalékában barátok társaságában kapcsolódnak ki, ami több mint háromszorosa az OECD országok 11 százalékos átlagának.

Sajnos a testmozgás egyik országban sem mondható rendszeres időtöltésnek, hiszen még a legaktívabbnak mondható spanyolok is csak szabadidejük 13 százalékát fordítják sportra.

Az alvásra fordított idő is sokat elárul egy-egy nemzetről. A franciák töltik idejük legnagyobb részét alvásra, átlagosan napi 9 órát, szemben a koreaiakkal, illetve a japánokkal, akik ennél több mint egy órával kevesebbet szunyókálnak. Szintén viszonylag sokat kivesz egy francia átlagember életéből az evés-ivás, amire több mint két órát fordítanak, kétszer annyit mint például a mexikóiak.

A statisztikák alapján az alvásra-evésre megéri sok időt fordítani, ugyanis egyedül Japán előzi meg Franciaországot a nők és férfiak várható élettartamát tekintve, akik 86, illetve 79 évig élnek átlagosan, szemben például a török nőkkel, akik mindössze 74 évet, vagy a magyar férfiakkal, akik 69-et.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?