A franciák igazi hedonisták: OECD statisztikák is bizonyítják

Pénzcentrum
2009. május 5. 12:02

Az OECD legfrissebb statisztikái szerint a franciák alszanak a legtöbbet, és fordítják magasan a legtöbb időt étkezésre is, közel kétszer annyit, mint például az amerikaiak, a mexikóiak, vagy a kanadaiak. A japánoknál ellenben a munka javára billen át a "háromszor nyolcas szabály", akik tehát jóval többet dolgoznak, és utaznak munkába, mint amennyit szórakozással töltenek.

Az OECD legújabb, társadalmi trendeket, ország összehasonlításokat tartalmazó kiadványa, a Society at a Glance egyik fejezete 18 tagország lakosságának szabadidő-beosztását mutatja be, 2006-os adatok alapján.

A tanulmány alapján nem csak országok, de a nemek között is jelentős különbség mutatkozik a rendelkezésre álló szabadidő tekintetében. Az olasz férfiak például napi 80 perccel több időt töltenek szórakozással, mint a női társaik, akik ezt jórészt házimunkára fordítják. A leginkább egyenjogúnak a norvég társadalom mondható, ahol a férfiaknak mindössze pár perccel jut több idő kikapcsolódásra, mint a nőknek.

Igaz, a norvégok töltik összességében idejük legnagyobb részét, több mint napjuk negyedét szórakozással, kikapcsolódással, míg a legkevesebbet a mexikóiak, 16 százalékot.

Ki, hogyan kapcsolódik ki?

Mexikóban és Japánban a lakosság szabadideje több mint felét tv-nézéssel tölti, míg Új-Zélandon mindössze a negyedét fordítják erre. A törökök a legszociálisabbak, ők az esetek 35 százalékában barátok társaságában kapcsolódnak ki, ami több mint háromszorosa az OECD országok 11 százalékos átlagának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Sajnos a testmozgás egyik országban sem mondható rendszeres időtöltésnek, hiszen még a legaktívabbnak mondható spanyolok is csak szabadidejük 13 százalékát fordítják sportra.

Az alvásra fordított idő is sokat elárul egy-egy nemzetről. A franciák töltik idejük legnagyobb részét alvásra, átlagosan napi 9 órát, szemben a koreaiakkal, illetve a japánokkal, akik ennél több mint egy órával kevesebbet szunyókálnak. Szintén viszonylag sokat kivesz egy francia átlagember életéből az evés-ivás, amire több mint két órát fordítanak, kétszer annyit mint például a mexikóiak.

A statisztikák alapján az alvásra-evésre megéri sok időt fordítani, ugyanis egyedül Japán előzi meg Franciaországot a nők és férfiak várható élettartamát tekintve, akik 86, illetve 79 évig élnek átlagosan, szemben például a török nőkkel, akik mindössze 74 évet, vagy a magyar férfiakkal, akik 69-et.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem