A munkavállalók több mint fele feketén dolgozik!

2009. április 8. 14:00

Világszerte új csúcsokat dönget a formális szerződés nélküli (fekete)foglalkoztatás, aminek súlyos kihatásai lehetnek a szegényebb országokra nézve.

A válság számtalan embert fosztott meg a munkájától, a munkanélküliek száma egyre nő szinte mindenütt a világon. A szegény országokban azonban - ott ahol még munkanélküli segély sincs, nem hogy állásra vonatkozó biztosítás - egyre többen kénytelenek feketén munkát vállalni.

Főleg a fejlődő országok azok, ahol a dolgozók nem hogy bejelentett állást nem kapnak, de alig kapnak fizetést, óriási veszélyeknek teszik ki magukat, munkahelyi védelemrúől pedig talán még sosem hallottak. Az OECD által készített felmérés szerint a világon 1,8 milliárd ember, a munkavállalók több mint fele feketén dolgozik, és az arány egyre csak romlik. A szervezet várakozásai szerint 2020-ra az arány kétharmadra csúszik fel, ami igazán ijesztő.

Hiába nőtt ugyanis a világ GDP-je szép ütemben a mostani válságot megelőző néhány évben, a feketemunka akkor is jó néhány ország keretein belül nőtt. Indiában például az utóbbi évtized folyamán évi 5 százalékkal tudta növelni a GDP-jét, a helyiek mégsem érzik úgy, hogy javultak volna a munkakörülmények. Az országban a munkavállalók kilenctizede(!), 370 millió ember dolgozik formális munkaszerződés nélkül.

Hiába a világ vezetőinek nagy elhatározása, miszerint 2015-ig felére csökkentenék a szegénységet a világon, a valóság egyáltalán nem efelé halad. Az alulfizetett és veszélyes munkakörökben egyre több nő, fiatal és túlkoros tűnik fel. Bár az OECD igyekszik elérni, hogy nem csak a szerződött, de a szerződés nélküli munkakörökben is javuljon a munkavégzés körülményeinek minősége, az erőfeszítések nem sokat értek eddig. A stratégia alapkövei a javuló infrastruktúra, a készségek fejlesztése, az intézményi rendszer megreformálása elengedhetetlen lenne ehhez, csakúgy, mint a közmunkák bővítése és a mikrohitel-program kibővítése. Ez azonban csak a fejlett országok aktív támogatásával működhet, márpedig a válság épp elég problémát okoz mindenkinek a saját háza táján is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?