-1 °C Budapest

A munkavállalók több mint fele feketén dolgozik!

2009. április 8. 14:00

Világszerte új csúcsokat dönget a formális szerződés nélküli (fekete)foglalkoztatás, aminek súlyos kihatásai lehetnek a szegényebb országokra nézve.

A válság számtalan embert fosztott meg a munkájától, a munkanélküliek száma egyre nő szinte mindenütt a világon. A szegény országokban azonban - ott ahol még munkanélküli segély sincs, nem hogy állásra vonatkozó biztosítás - egyre többen kénytelenek feketén munkát vállalni.

Főleg a fejlődő országok azok, ahol a dolgozók nem hogy bejelentett állást nem kapnak, de alig kapnak fizetést, óriási veszélyeknek teszik ki magukat, munkahelyi védelemrúől pedig talán még sosem hallottak. Az OECD által készített felmérés szerint a világon 1,8 milliárd ember, a munkavállalók több mint fele feketén dolgozik, és az arány egyre csak romlik. A szervezet várakozásai szerint 2020-ra az arány kétharmadra csúszik fel, ami igazán ijesztő.

Hiába nőtt ugyanis a világ GDP-je szép ütemben a mostani válságot megelőző néhány évben, a feketemunka akkor is jó néhány ország keretein belül nőtt. Indiában például az utóbbi évtized folyamán évi 5 százalékkal tudta növelni a GDP-jét, a helyiek mégsem érzik úgy, hogy javultak volna a munkakörülmények. Az országban a munkavállalók kilenctizede(!), 370 millió ember dolgozik formális munkaszerződés nélkül.

Hiába a világ vezetőinek nagy elhatározása, miszerint 2015-ig felére csökkentenék a szegénységet a világon, a valóság egyáltalán nem efelé halad. Az alulfizetett és veszélyes munkakörökben egyre több nő, fiatal és túlkoros tűnik fel. Bár az OECD igyekszik elérni, hogy nem csak a szerződött, de a szerződés nélküli munkakörökben is javuljon a munkavégzés körülményeinek minősége, az erőfeszítések nem sokat értek eddig. A stratégia alapkövei a javuló infrastruktúra, a készségek fejlesztése, az intézményi rendszer megreformálása elengedhetetlen lenne ehhez, csakúgy, mint a közmunkák bővítése és a mikrohitel-program kibővítése. Ez azonban csak a fejlett országok aktív támogatásával működhet, márpedig a válság épp elég problémát okoz mindenkinek a saját háza táján is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem