18 °C Budapest

A munkavállalók több mint fele feketén dolgozik!

2009. április 8. 14:00

Világszerte új csúcsokat dönget a formális szerződés nélküli (fekete)foglalkoztatás, aminek súlyos kihatásai lehetnek a szegényebb országokra nézve.

A válság számtalan embert fosztott meg a munkájától, a munkanélküliek száma egyre nő szinte mindenütt a világon. A szegény országokban azonban - ott ahol még munkanélküli segély sincs, nem hogy állásra vonatkozó biztosítás - egyre többen kénytelenek feketén munkát vállalni.

Főleg a fejlődő országok azok, ahol a dolgozók nem hogy bejelentett állást nem kapnak, de alig kapnak fizetést, óriási veszélyeknek teszik ki magukat, munkahelyi védelemrúől pedig talán még sosem hallottak. Az OECD által készített felmérés szerint a világon 1,8 milliárd ember, a munkavállalók több mint fele feketén dolgozik, és az arány egyre csak romlik. A szervezet várakozásai szerint 2020-ra az arány kétharmadra csúszik fel, ami igazán ijesztő.

Hiába nőtt ugyanis a világ GDP-je szép ütemben a mostani válságot megelőző néhány évben, a feketemunka akkor is jó néhány ország keretein belül nőtt. Indiában például az utóbbi évtized folyamán évi 5 százalékkal tudta növelni a GDP-jét, a helyiek mégsem érzik úgy, hogy javultak volna a munkakörülmények. Az országban a munkavállalók kilenctizede(!), 370 millió ember dolgozik formális munkaszerződés nélkül.

Hiába a világ vezetőinek nagy elhatározása, miszerint 2015-ig felére csökkentenék a szegénységet a világon, a valóság egyáltalán nem efelé halad. Az alulfizetett és veszélyes munkakörökben egyre több nő, fiatal és túlkoros tűnik fel. Bár az OECD igyekszik elérni, hogy nem csak a szerződött, de a szerződés nélküli munkakörökben is javuljon a munkavégzés körülményeinek minősége, az erőfeszítések nem sokat értek eddig. A stratégia alapkövei a javuló infrastruktúra, a készségek fejlesztése, az intézményi rendszer megreformálása elengedhetetlen lenne ehhez, csakúgy, mint a közmunkák bővítése és a mikrohitel-program kibővítése. Ez azonban csak a fejlett országok aktív támogatásával működhet, márpedig a válság épp elég problémát okoz mindenkinek a saját háza táján is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?