14 °C Budapest

Debrecen, Szeged, Miskolc: nem jön a villamos?

Pénzcentrum
2009. április 28. 09:17

A gyenge forint három nagyváros közlekedési beruházásait is meghiúsíthatja. Debrecen, Szeged és Miskolc új villamosainak beszerzését meghiúsíthatja, hogy tendereiken a pályázók az árfolyamkockázatra hivatkozva drágán szállítanának. A hiány több milliárd forint lehet.

Mindhárom megyeszékhely az Európai Unió támogatásával fejlesztené városi tömegközlekedési hálózatát. A megálmodott villamosok, trolibuszok és a hozzájuk tartozó infrastruktúra azonban többe kerül az előre kalkuláltnál. Ez azzal járhat, hogy a Közlekedési Operatív Programban elnyert támogatások kiegészítésére egyiküknek sem lesz elég pénze.

Debrecenben eredetileg úgy számoltak, hogy az összesen 17,6 milliárd forintos hálózatfejlesztési beruházáson belül a 18 új villamos vásárlására legfeljebb mintegy kilencmilliárd forintot költenek. Elvben már a múlt héten eredményt kellett volna hirdetni a járműtenderen, ehelyett azonban a pályázókat hiánypótlásra szólították fel. Az eredményhirdetés új időpontja május eleje. A két hét haladék azonban nem könnyíti meg a döntéshozók dolgát: a villamosok továbbra is anynyira drágák, hogy ha bármelyik szállító ajánlatát elfogadják, a KözOp keretéből elnyert 15,7 milliárd forint a járművekre sem lenne elég: megvásárlásuk az infrastruktúra-építésre szánt 8,6 milliárd forintot is felemésztené.

Szeged polgármesterének április 30-án kellene kihirdetnie az elektromos tömegközlekedés fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét. A városvezetés felkészült azonban, hogy ehelyett egy gyorsított második körre kéri majd fel négy pályázóját.

A lépést az indokolja, hogy a forint árfolyama, és a járművek leszállításáig hátralévő két-három év kockázatai miatt Debrecenhez hasonlóan Szegeden is magas árajánlatok születtek. Arról, hogy menynyire, a polgármester lapunknak nem beszélt. A polgármester azonban lehetségesnek tartja, hogy tenderük összköltsége végül belefér majd a jóváhagyott 29,2 milliárd forintos keretbe. Ha ez sikerülne, a városnak csupán négymilliárd forint önrészt kellene a 25,2 milliárd forintos brüsszeli támogatás mellé tennie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legkevésbé a miskolciaknak fáj a fejük a villamos-beszerzések miatt. A város március közepén írta ki a helyi villamosvasút fejlesztésének közbeszerzési eljárását, az ajánlatok május 19-i beadásakor dől majd el, hogy közülük hányan szállnak versenybe az összesen 37,7 milliárd forintos megrendelésért.

Már Miskolcon is felkészültek rá, hogy a pályázók a tervezettnél többet kérnek majd, ami azzal járhat, hogy a 33,7 milliárd forintos közösségi támogatást kiegészítő négymilliárd forint saját erő nem lesz elegendő. Ennek ellenére remélik, hogy a gazdasági helyzet stabilizálódásáról szóló hírek hatására a járműgyártók is kevesebb kockázatot áraznak majd ajánlataikba.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem