18 °C Budapest

Árzuhanás még nincs, de a forgalom már visszaesett Debrecenben

Pénzcentrum
2009. április 3. 09:15

Kivárás és bizonytalanság mellett stagnálnak az árak Debrecenben. A pangó piacot tovább lassíthatja a tervezett vagyonadó és a lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezmények várható megvonása.

A debreceni ingatlanpiac már nem csak a lakások, hanem a telkek tekintetében is kínálatinak tekinthető. Helyi szakértők szerint vannak kiemelt városrészek (pl.: Liget lakópark), míg a város más területein gyengébb az érdeklődés. Ha a konkrét telekárakat nézzük, a Veres Péter lakótelep és a Homokkert családi házas övezetében 20 eFt körüli az üres és a lebontandó házas parcellák négyzetmétere, a Csapókertben a 2-4 lakásos társasházi fejlesztésre alkalmas területeket 20-25 ezer, a nagyerdei Kartács utca környékén pedig 30 ezer forintért lehet megvásárolni. Ennél olcsóbbak a Kerekestelep és a Tégláskert 13-17 ezer forint közötti nm-áron kínált összközműves telkei.

A lakások és házak árai a válság nyomán nem változtak érzékelhetően az elmúlt évben, néhány lakásszegmensben (pl.: panel, öreg családi ház) azonban a kereslet csökkenésével további leértékelődés figyelhető meg. Tapasztalatok szerint az árakban egyelőre nem, a megkötött adásvételi ügyletek számának visszaesésében azonban már érezhető a válság, ami a bizonytalanság mellett a banki hitelek szigorodásával magyarázható.

Az 1920-30-as évekbeli belvárosi polgári lakások négyzetmétere 180-250 ezer forint közé tehető. Ettől valamivel olcsóbban (180-190 eFt/nm) lehet 40-80 nm közötti használt társasházi lakást venni az egyetemek vonzáskörzetében. Panel többfelé is van a városban, az eladhatóságukat a hely mellett a panelprogramban való részvétel is befolyásolja, ami körülbelül félmillió forinttal magasabb vételárat jelenthet. 35 nm-eseket 6,5 millióért, a 40-50 négyzetmétereseket 7,5-8 millióért, az 51-54 négyzetmétereseket 7,8-8,3 millióért, míg a 63 négyzetméter fölöttieket 8,3-10,5 millió forintos áron kínálják.

Családi házból szintén sok vár vevőre a családi házas övezetekben, valamint Debrecen frekventált helyén, a Nagyerdőn is. Az előbbi városrészek esetében az 500-700 négyzetméteres telken fekvő, 90-120 négyzetméteres, jobb állapotú házaknál 180-240 ezer forint közötti négyzetméterárral lehet kalkulálni, míg a Nagyerdőn és környékén lévő önálló családi házaknál 270 ezerről indul a négyzetméterár, és az építés évétől, mérettől, anyagkialakítástól, felszereltségtől függően megy felfelé.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem