Árzuhanás még nincs, de a forgalom már visszaesett Debrecenben

Pénzcentrum
2009. április 3. 09:15

Kivárás és bizonytalanság mellett stagnálnak az árak Debrecenben. A pangó piacot tovább lassíthatja a tervezett vagyonadó és a lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezmények várható megvonása.

A debreceni ingatlanpiac már nem csak a lakások, hanem a telkek tekintetében is kínálatinak tekinthető. Helyi szakértők szerint vannak kiemelt városrészek (pl.: Liget lakópark), míg a város más területein gyengébb az érdeklődés. Ha a konkrét telekárakat nézzük, a Veres Péter lakótelep és a Homokkert családi házas övezetében 20 eFt körüli az üres és a lebontandó házas parcellák négyzetmétere, a Csapókertben a 2-4 lakásos társasházi fejlesztésre alkalmas területeket 20-25 ezer, a nagyerdei Kartács utca környékén pedig 30 ezer forintért lehet megvásárolni. Ennél olcsóbbak a Kerekestelep és a Tégláskert 13-17 ezer forint közötti nm-áron kínált összközműves telkei.

A lakások és házak árai a válság nyomán nem változtak érzékelhetően az elmúlt évben, néhány lakásszegmensben (pl.: panel, öreg családi ház) azonban a kereslet csökkenésével további leértékelődés figyelhető meg. Tapasztalatok szerint az árakban egyelőre nem, a megkötött adásvételi ügyletek számának visszaesésében azonban már érezhető a válság, ami a bizonytalanság mellett a banki hitelek szigorodásával magyarázható.

Az 1920-30-as évekbeli belvárosi polgári lakások négyzetmétere 180-250 ezer forint közé tehető. Ettől valamivel olcsóbban (180-190 eFt/nm) lehet 40-80 nm közötti használt társasházi lakást venni az egyetemek vonzáskörzetében. Panel többfelé is van a városban, az eladhatóságukat a hely mellett a panelprogramban való részvétel is befolyásolja, ami körülbelül félmillió forinttal magasabb vételárat jelenthet. 35 nm-eseket 6,5 millióért, a 40-50 négyzetmétereseket 7,5-8 millióért, az 51-54 négyzetmétereseket 7,8-8,3 millióért, míg a 63 négyzetméter fölöttieket 8,3-10,5 millió forintos áron kínálják.

Családi házból szintén sok vár vevőre a családi házas övezetekben, valamint Debrecen frekventált helyén, a Nagyerdőn is. Az előbbi városrészek esetében az 500-700 négyzetméteres telken fekvő, 90-120 négyzetméteres, jobb állapotú házaknál 180-240 ezer forint közötti négyzetméterárral lehet kalkulálni, míg a Nagyerdőn és környékén lévő önálló családi házaknál 270 ezerről indul a négyzetméterár, és az építés évétől, mérettől, anyagkialakítástól, felszereltségtől függően megy felfelé.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem