Jobbak lehetünk idén, mint Németország

2009. április 23. 08:45

Meglepően optimistának számít a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb globális gazdasági kitekintőjének Magyarországra vonatkozó előrejelzése. Az idei éves GDP-csökkenés mértékében kedvezőbb a kilátásunk, mint például Németországé vagy Csehországé.

A magyar mutató 3,3 százalékos mínuszban lehet a nemzetközi szervezet várakozása szerint. Ezzel az európai feltörekvő gazdaságok átlagánál is némileg kedvezőbb helyzetben van az ország, bár a korábban túlfűtött balti országok és a szintén idesorolt Törökország igencsak lehúzza az átlagot. Jövőre viszont már alulteljesítjük az IMF-prognózis szerint a régiót: további 0,4 százalékkal süllyedhet a bruttó hazai termék nálunk, míg a teljes országcsoport már enyhe, 0,8 százalékos emelkedést mutathat.

Szembetűnő az eltérés az IMF és a többi előrejelző jövőképe között. Már a frissen kiadott kormányprogram is 5,5-6 százalékos idei GDP-csökkenéssel kalkulál, de a Reuters legutóbbi felmérése, illetve a kutatóintézetek által kiadott jelentések is csak valamivel kedvezőbb, 4-5 százalék körüli zsugorodással számolnak. A 2010-re vonatkozó IMF-szám viszont közel áll a többiek számításaihoz. Szintén optimista az infláció alakulását tekintve a nemzetközi szervezet, de ezt valószínűleg az indokolja, hogy még kisebb áfaemelésről tudtak a szakértők, mint amit a hét végén a Bajnai-kormány bejelentett. Az idei 3,8, jövőre 2,8 százalékos pénzromlás azonban még ezt figyelembe véve is túl derűlátónak tűnik, tekintve, hogy az év közepi adóemelés hatása áthúzódik 2010-re is. Így pedig nullához közeli áremelkedési ütemre lenne szükség a második fél évben, hogy tartható legyen a 3 százalék alatti éves átlag. A magyar elemzők ugyanis most úgy számolnak, hogy 4 százalékponttal emelheti meg az inflációt az adóváltoztatás. A forintárfolyam gyengesége is állandó nyomást fejt ki az árakra, ezt csak az éles keresletcsökkenés tudja kordában tartani.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?