1 °C Budapest

Jobbak lehetünk idén, mint Németország

2009. április 23. 08:45

Meglepően optimistának számít a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb globális gazdasági kitekintőjének Magyarországra vonatkozó előrejelzése. Az idei éves GDP-csökkenés mértékében kedvezőbb a kilátásunk, mint például Németországé vagy Csehországé.

A magyar mutató 3,3 százalékos mínuszban lehet a nemzetközi szervezet várakozása szerint. Ezzel az európai feltörekvő gazdaságok átlagánál is némileg kedvezőbb helyzetben van az ország, bár a korábban túlfűtött balti országok és a szintén idesorolt Törökország igencsak lehúzza az átlagot. Jövőre viszont már alulteljesítjük az IMF-prognózis szerint a régiót: további 0,4 százalékkal süllyedhet a bruttó hazai termék nálunk, míg a teljes országcsoport már enyhe, 0,8 százalékos emelkedést mutathat.

Szembetűnő az eltérés az IMF és a többi előrejelző jövőképe között. Már a frissen kiadott kormányprogram is 5,5-6 százalékos idei GDP-csökkenéssel kalkulál, de a Reuters legutóbbi felmérése, illetve a kutatóintézetek által kiadott jelentések is csak valamivel kedvezőbb, 4-5 százalék körüli zsugorodással számolnak. A 2010-re vonatkozó IMF-szám viszont közel áll a többiek számításaihoz. Szintén optimista az infláció alakulását tekintve a nemzetközi szervezet, de ezt valószínűleg az indokolja, hogy még kisebb áfaemelésről tudtak a szakértők, mint amit a hét végén a Bajnai-kormány bejelentett. Az idei 3,8, jövőre 2,8 százalékos pénzromlás azonban még ezt figyelembe véve is túl derűlátónak tűnik, tekintve, hogy az év közepi adóemelés hatása áthúzódik 2010-re is. Így pedig nullához közeli áremelkedési ütemre lenne szükség a második fél évben, hogy tartható legyen a 3 százalék alatti éves átlag. A magyar elemzők ugyanis most úgy számolnak, hogy 4 százalékponttal emelheti meg az inflációt az adóváltoztatás. A forintárfolyam gyengesége is állandó nyomást fejt ki az árakra, ezt csak az éles keresletcsökkenés tudja kordában tartani.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem