15 °C Budapest

Jobbak lehetünk idén, mint Németország

2009. április 23. 08:45

Meglepően optimistának számít a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb globális gazdasági kitekintőjének Magyarországra vonatkozó előrejelzése. Az idei éves GDP-csökkenés mértékében kedvezőbb a kilátásunk, mint például Németországé vagy Csehországé.

A magyar mutató 3,3 százalékos mínuszban lehet a nemzetközi szervezet várakozása szerint. Ezzel az európai feltörekvő gazdaságok átlagánál is némileg kedvezőbb helyzetben van az ország, bár a korábban túlfűtött balti országok és a szintén idesorolt Törökország igencsak lehúzza az átlagot. Jövőre viszont már alulteljesítjük az IMF-prognózis szerint a régiót: további 0,4 százalékkal süllyedhet a bruttó hazai termék nálunk, míg a teljes országcsoport már enyhe, 0,8 százalékos emelkedést mutathat.

Szembetűnő az eltérés az IMF és a többi előrejelző jövőképe között. Már a frissen kiadott kormányprogram is 5,5-6 százalékos idei GDP-csökkenéssel kalkulál, de a Reuters legutóbbi felmérése, illetve a kutatóintézetek által kiadott jelentések is csak valamivel kedvezőbb, 4-5 százalék körüli zsugorodással számolnak. A 2010-re vonatkozó IMF-szám viszont közel áll a többiek számításaihoz. Szintén optimista az infláció alakulását tekintve a nemzetközi szervezet, de ezt valószínűleg az indokolja, hogy még kisebb áfaemelésről tudtak a szakértők, mint amit a hét végén a Bajnai-kormány bejelentett. Az idei 3,8, jövőre 2,8 százalékos pénzromlás azonban még ezt figyelembe véve is túl derűlátónak tűnik, tekintve, hogy az év közepi adóemelés hatása áthúzódik 2010-re is. Így pedig nullához közeli áremelkedési ütemre lenne szükség a második fél évben, hogy tartható legyen a 3 százalék alatti éves átlag. A magyar elemzők ugyanis most úgy számolnak, hogy 4 százalékponttal emelheti meg az inflációt az adóváltoztatás. A forintárfolyam gyengesége is állandó nyomást fejt ki az árakra, ezt csak az éles keresletcsökkenés tudja kordában tartani.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17