19 °C Budapest

Roppant költségvetési hiányszámok!

2009. április 15. 08:45

Nemrég még elképzelhetetlennek tartott költségvetési hiányszámok jelentek meg számos ország 2009-re vonatkozó kormányzati és/vagy jegybanki előrejelzésében. A fiskális fegyelem szempontja különösen a fejlett államokban "értékelődött le" látványosan az elmúlt hónapokban.

A költségvetések ugyanakkor sehol sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a válság két irányból is nagy nyomást jelent. Miközben folyamatosan ott lebeg az állami gazdaságélénkítés kényszere, ezzel párhuzamosan éppen a beavatkozáshoz szükséges adóbevételek csappannak meg a növekedés visszaesése miatt.

A bankmentésben és gazdaságélénkítésben rendkívül aktívnak mutatkozó Egyesült Államok újabb és újabb saját deficitrekordokat állít fel. Az USA a 2009-es pénzügyi év első felében minden korábbinál nagyobb, 956,8 milliárd dolláros hiányt halmozott fel, miközben tavaly az egész éves érték 454,8 milliárdot tett ki. A világ legnagyobb nemzetgazdaságában a GDP 13,1 százalékát is elérheti a teljes idei hiány. A brit közszféra közel 9 milliárd fontos februári hitelfelvétele ugyanakkor a legmagasabb feljegyzett havi érték, és valószínű, hogy London módosítani lesz kénytelen 8 százalékos hivatalos hiányprognózisát.


A globális kereslet visszaesése miatt valószínűleg még az energiaexportjából óriási valutatartalékokat felhalmozott Oroszország is kölcsönfelvételre kényszerülhet, erre az elmúlt tíz évben nem volt példa - mutat rá az FT.com. Az orosz nemzetgazdaság idén 7,3, 2010-re pedig 5 százalékosra becsült költségvetési hiánnyal számolhat.

A még szintén kirívó hiánycélokkal előálló államok többsége ugyanakkor nem a válság által igen súlyosan érintett kelet- és kelet-közép-európai régióból került ki, hanem a nyugati "régi" uniós tagállamok közül. A korábban növekedési éllovasnak számító, de időközben bankmentési akciókba bonyolódott íreknél az euróövezetben valószerűtlenül magas, 10,75 százalékos célt igyekszik "teljesíteni" Dublin, s az 1936-39-es polgárháború óta a legmélyebb recesszióba süllyedő spanyoloknál is jóval a GDP 8 százaléka fölé kúszik a hiány. Ezekhez vagy akár a szintén lelkesen élénkítő franciák 6 százalékához képest az IMF segítségét igénybe vevő Lettország vagy Románia 5-5 százalékos irányszámai akár még szerénynek is mondhatók.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem