Ki az elnök az EU-ban? - Megbukott a cseh kormány

2009. március 25. 13:00

Ha hajszállal is, de elvesztette a bizalmi szavazást Csehország kormánya kedden a parlamentben, pedig az ország tölti be jelenleg az EU soros elnöki tisztét.

A bizalmatlansági indítványt 101 képviselő fogadta el a 200-ból, vagyis éppen csak meglett a minimális többség. Az ellenzéki képviselők mellett négy kormánypárti képviselő is megszavazta az indítványt, így lett meg a többség.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása egyet jelent a kormány lemondásával, azonban a cseh alkotmány nem rögzíti pontosan, mikor is kell új választásokat tartani. Az ügy már csak azért is rendkívül kínos, mert Csehország tölti be az Unió elnöki tisztét az idei év első felében, vagyis június 30-ig. Mivel a cseh alkotmány szerint a kormány ügyvivő szerepben a helyén marad az új választásokig, az Unió az szeretné elérni, hogy ne legyenek új választások addig, amíg Csehország tölti be az elnöki tisztet.

Az eset nem egyedülálló az EU történetében. 1996-ban Olaszország, 1993-ban pedig Dánia kormánya bukott meg, miközben az ország töltötte be az elnökségi tisztet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem