13 °C Budapest

A GVH rossz színben tüntette fel a Hungaropharmát

2009. március 12. 17:00

Érdekes vita alakult ki a Hungaropharma és a Gazdasági Versenyhivatal között arról, hogy valójában történt-e jogszabálysértés a Hungaropharma és a Gyöngy patikák közt létrejött szerződésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Hungaropharma erősen kifogásolja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) március 9-én megjelentetett közleményét, mely szerint a nagykereskedelmi cég és a Gyöngy Patikai együttműködés résztvevői közötti "megállapodásnak az akciós értékesítés tilalmáról szóló pontja jogszabálysértő". A megállapodás másik aggályos pontja szerint a gyógyszertárak vállalják a Hungaropharma által meghatározott akciós árak tartását. "Mivel ez az előírás megakadályozza a vevő gyógyszertárak azon képességét, hogy maguk határozzák meg eladási áraikat, a GVH szerint az együttműködési megállapodás ezen pontja versenykorlátozásnak minősül".

Az ügy előzménye, hogy a Hungaropharma a gyógyszertár-liberalizációt követően érzékelte, hogy a megváltozott körülmények miatt olyan változások indultak be a hazai piacon, mely a - jellemzően hazai tulajdonosok által működtetett gyógyszerészi kisvállalkozások tömeges csődjét, illetve felvásárlását vetítették előre. Ezért a partnerek szorító gazdasági szükségét is figyelembe véve 2007-ben kezdeményezte a Gyöngy Patikai együttműködés létrejöttét, azon individuális tulajdonban lévő hazai patikai vállalatok részére, mely egy összehangolt, költséghatékony kereskedelmi- és marketingeszközöket alkalmazó gazdasági összefogásban látták a saját vállalkozásuk működőképességének megőrzését. A Gyöngy Patikák együttműködéshez 2008 folyamán több mint 600 cég csatlakozott.

Egy tavaly januári - ismeretlen személytől érkezett - bejelentés kapcsán a GVH vizsgálatot indított a Hungaropharma és a Gyöngy Patikák közti szerződések ügyében, majd áprilisban versenyfelügyeleti eljárást is indított "gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése" miatt. A vizsgálatot decemberben lezáró határozat szerint a létrejött együttműködési megállapodás 27 pontjából kettő lehet alkalmas arra, hogy piaci verseny korlátozását tiltó jogszabályba ütközzön, ezért az abban foglaltakat pontosítani szükséges.

A Hungaropharma vállalta a két pontosítás rögzítését, azokat pedig január 12-én nyilatkozatban közzétette az együttműködésben részt vevő gyógyszertáraknak is. A nyilatkozat külön hangsúlyozta, hogy a kifogásolt pontokat illetően a GVH értelmezésének megfelelően járt el korábban is, vagyis gyakorlata soha nem volt törvénysértő. Jól jelzi a megvalósult "jogszabálysértés" súlyát, hogy a GVH Versenytanácsa semmiféle szankciót sem alkalmazott a vizsgálat lezárását követően sem a Hungaropharma Zrt., sem a Gyöngy Patikák vonatkozásában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek ellenére a GVH két hónappal később (március 9-én) közleményt juttatott el a médiához, melynek hangneme és szellemisége a Hungaropharma szerint éles ellentétben állt a GVH vizsgálat alatt tanúsított korrekt és konstruktív légkörével. A cég kifogásolja a GVH azon gyakorlatát, hogy a vizsgált vállalkozásokkal kapcsolatban azokkal nem egyeztetett tartalmú, a vállalkozások rossz színben való feltüntetésére alkalmas "sajtóközleményeket" bocsát ki - ezt a véleményüket levélben is jelezték a Gazdasági Versenyhivatal irányában.

A GVH ugyanakkor villámgyors reakciójában leszögezte: a sajtóközleményben foglaltak hűen tükrözik az ügyben hozott határozat megállapításait és a versenyhatóság álláspontját.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09