19 °C Budapest

Törvényt sértett a Hungaropharma, de elismerte

2009. március 9. 13:45

A Hungaropharma és gyógyszertárak által alkotott Gyöngy Patikalánc működését szabályozó együttműködési megállapodás két pontja alkalmas lehet a verseny korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság megtiltotta a kifogásolt pontok alkalmazását.

A Hungaropharma Zrt. fő tevékenysége gyógyszerek és gyógyászati termékek nagykereskedelme, kiskereskedelmi tevékenységet közvetlenül nem folytat. A gyógyszereket a Hungaropharma mintegy 300 beszállítótól szerzi be, köztük valamennyi hazai gyógyszergyártótól. Az általa forgalmazott készítmények 73-75 százaléka külföldön gyártott gyógyszer. A Hungaropharma tevékenysége a gyógyszerek teljes körére és az egész országot érinti: budapesti telephelyein kívül kereskedőházakkal rendelkezik Debrecenben, Békéscsabán, Veszprémben, Miskolcon és Kaposváron. A társaság vevőinek száma mintegy 4 ezer, ezek egyrészt gyógyszertárak, másrészt kórházak, illetve más nagykereskedők.

A Hungaropharma Zrt. 2007 elején határozta el, hogy stratégiai együttműködésre vonatkozó ajánlatot tesz gyógyszertárak részére. 2008 első félévének végéig a magyarországi gyógyszertári forgalom 22 százalékát adó 490 gyógyszertárral kötött megállapodást. Az együttműködés koordinálására a Hungaropharma Zrt. és a 2007. május 31-ig megállapodást kötő gyógyszertárak ún. Partnerpatikai Társaságot (jelenlegi elnevezése: Gyöngy Stratégia Szövetség) hoztak létre, melynek elfogadták Együttműködési Szabályzatát.

A megállapodásban szerepel, hogy a gyógyszertár saját akciót csak akkor tarthat, ha azzal az együttműködés összes résztvevőjét képviselő tagi tanács egyetért. A GVH szerint az akció bejelentésének kötelezettsége korlátozhatja a versenyt, hiszen a versenytársak ezáltal tudomást szerezhetnek egymás ármagatartásáról. Ez a versenykorlátozó hatás azonban a jogszabályok szerint csak akkor érvényesül, ha az összehangolt magatartás legalább a piac forgalmának 10 százalékát érinti. A GVH vizsgálata azonban feltárta, hogy a Gyöngy patikák együttesen 22 százalékot birtokolnak a hazai gyógyszer kiskereskedelmi piacból, így a megállapodásnak az akciós értékesítés tilalmáról szóló pontja jogszabálysértő.

A megállapodás másik aggályos pontja szerint a gyógyszertárak vállalják a Hungaropharma által meghatározott akciós árak tartását. Mivel ez az előírás megakadályozza a vevő gyógyszertárak azon képességét, hogy maguk határozzák meg eladási áraikat, a GVH szerint az együttműködési megállapodás ezen pontja versenykorlátozásnak minősül.

A GVH mindezek alapján megállapította a jogsértést és határozatának kézhezvételétől számított harmincadik napon túl megtiltotta, hogy a Hungaropharma és a gyógyszertárak közötti megállapodás a tagok számára előírja az akciók bejelentését és meghatározza a továbbeladási árakat. A versenyhatóság felhívta a figyelmet, hogy a kötelezettségnek az érintettek úgy is eleget tehetnek, ha a megállapodásba az kerül bele, hogy a gyógyszertárak a Hungaropharma által ajánlott akciós árnál nem alkalmaznak magasabb árakat. A GVH másik aggálya pedig úgy is orvosolható, ha a patikáknak csak a Gyöngy lánc akcióival azonos időben tartott saját akcióikat kell engedélyeztetniük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A GVH eljárás alatt a Hungaropharma kinyilvánította azon szándékát, hogy 2009. december 31-ig teljes körűen felülvizsgálja az együttműködési megállapodást és minden gyógyszertárral a GVH elvárásainak megfelelő tartalmú szerződést fog kötni. Addig pedig minden vele együttműködő gyógyszertárnak egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot küld, melyben kinyilvánítja, hogy a GVH-val azonos módon értelmezi a szerződés versenyhatóság által kifogásolt pontjait.

A jogsértés megállapításán túl az ügyben bírság kiszabására nem került sor, mivel a Hungaropharma elismerte a jogsértést és az eljárás során aktívan együttműködött a versenyhatósággal.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?