Szlovákia elkerülte az euróinflációt

2009. február 9. 09:15

Zökkenőmentesen zajlott le az euróra történő átállás Szlovákiában, s az emberek kezdik megszokni az új pénznemet. Ami viszont igazi kuriózum: az árak egyelőre csak kismértékben emelkedtek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha marad ez a trend, akkor Szlovákia lesz azon eurót használó országok egyike, ahol érzékelhetően nem emelkednek az árak a csatlakozással. Ezt támasztja alá a hivatalos statisztika is. Az Európai Bizottság pozsonyi irodájának munkatársai az év első napjaiban 73 kiválasztott élelmiszer és üzemanyag árának alakulását figyelték, ellenőrizték. Az eredmény: 32 esetben drágulást, 25 esetben árcsökkentést regisztráltak, 16 esetben változatlan maradt az ár. Drágultak az ásványvizek, az alkoholmentes italok és a gyümölcslevek. A kávé, a tea a kakaó ára nagyjából változatlan maradt. Idetartozik persze az is, hogy az euróra való végleges áttéréskor a beváltási arány igen kedvezően alakult szlovák szempontból: egy euró 30,126 koronát ért. Mindez azt bizonyítja, hogy időközben a szlovák gazdaság és a korona is jelentősen megerősödött.

Jozef Kovac, aki a történelmi belvárosban kisvendéglőt és élelmiszerboltot üzemeltet, azt tapasztalja, hogy az euróra való átállás a kereskedelemben és a szolgáltatásokban általában nem okozott gondokat. A vállalkozó szerint Szlovákia óriásit nyer az euróval. "Nincs ennél jobb marketing számunkra. Az euró stabilitást hoz, vonzóvá teszi a külföldieknek Szlovákiát. Miközben senkinek sem kell bajlódnia az átváltással, egy nagy nyugat-európai pénzcsalád tagjai lettünk".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06