6 °C Budapest

Zenés rendszerváltás: dalban mondták el a szlovák euró előnyeit

Pénzcentrum
2009. január 8. 05:40

Nemcsak az óévet, de a koronát is elbúcsúztatták a szlovákok január elsejével, így mostanra Szlovákiával együtt 16 tagúvá vált az euróövezet. Az új fizetőeszközre való átállás azonban korántsem olyan egyszerű mint a tavalyi naptár kicserélése.

Azoknak, akik a napokban Szlovákiába utaznak nem árt felkészülni rá, hogy sok boltot és vendéglátó helyet zárva találnak. Ugyanis akadtak kereskedők akik nem akartak bíbelődni a kettős fizetéssel, így inkább a könnyebb utat választották és egyszerűen bezártak. Azonban nem tehetik ezt meg például a szlovák közlekedési társaságok, melyeknek pénztárában hosszú sorbanállásra kell számítani, az átváltással járó számolgatás miatt.

Minden esetre január 16-ig még hivatalos fizetőeszköz a korona, viszont visszajárót már csak euróban adnak. A szlovák koronát később is beváltják a bankok, május 30-ig az érmét, az év végig pedig a bankjegyeket. Továbbá megnyugtató lehet azoknak a turistáknak, akik őriznek még otthon szlovák koronát, hogy a szlovák nemzeti bank az érméket 2013-ig, a bankjegyeket pedig időkorlát nélkül váltja be.

Átváltási és számolási nehézség ide vagy oda, jelentős infláció nem lesz az euróra való átállás miatt - nyilatkozta Robert Fico, szlovák miniszterelnök egy helyi rádiónak. Szlovák szakértők szerint valóban csak 0,3 százaléknyi lesz a pénzcserével járó infláció.

Az infláció növekedése mellett, általában a termékek és szolgáltatások árának emelkedése volt az euró bevezetésének másik kísérő jelensége azokban az országokban, ahol már áttértek a közös fizetőeszközre. Tudva ezt a szlovák lakosság - a nemzeti büszkeség mellett - némi aggodalommal várta az euró bevezetését.

Áremelkedéstől azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a szlovák kormányzat új törvényének köszönhetően nem kell tartania a lakosságnak. Ugyanis, ha egy kereskedő az átszámítás során kedvet kap némi felkerekítéshez az átszámítás során, akár több éves börtönbüntetéssel is sújtható lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szlovák kormány már hónapokkal az euró bevezetése előtt megkezdte a lakosság tájékoztatását; kötelezően minden terméknek euróban is fel kellett tüntetni az árát. De a sikeres szlovák eurórecepthez úgy tűnik, hogy egyéb hozzávalók is szükségesek. Ilyen például az úgynevezett "euróstart csomag" amely 16,6 eurónyi aprópénzt tartalmaz. Vagy itt van például az a százezer Kínában legyártatott számológép, melyet a lakosság körében osztottak ki az átszámolás megkönnyítésére.

Tovább szemezgetve a tájékoztatás megannyi módja között található, az a roma lakosság számára készült zenei cd, mely dalban mondja el a közös valuta előnyeit. Mindenestre az Európai Bizottság által készített közvéleménykutatás szerint a szlovákok többsége elégedett és úgy érzi, hogy zökkenőmentesen zajlik az átállás.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem