120 millió a Szépművészetinek: ennyivel támogatja az ING

Pénzcentrum
2009. január 14. 15:40

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Szépművészeti Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez. A francia festő életművéből rendezett átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és hazánk Európai Uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, ettől az évtől 2011-ig segíti a múzeumot a kiállítás előkészítésében és megrendezésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A múzeum és az ING pénzügyi csoport egyedülálló együttműködése 2006-ban, a Szépművészeti 100. születésnapján megnyílt Van Gogh kiállítás kapcsán kezdődött, akkor az ING hazánkban működő üzleti egységei, saját kezdeményezésükre, addig példátlan mértékben, 100 millió forinttal támogatták a tárlat létrejöttét. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt. Az ING Csoport magyarországi tagvállalatai a sikeres szponzoráció és együttműködés tapasztalatai alapján határoztak arról, hogy támogatják a Cézanne kiállítás létrehozásában a Szépművészeti Múzeumot és ráadásul a Van Gogh kiállítást meghaladó összegben, 120 millió forinttal. Az ING üzleti egységei még 2008-ban döntöttek a szponzorációról, és a pénzügyi válság által teremtett kedvezőtlenebb körülmények ellenére kitartanak a kultúra támogatása mellett.


Az egyedülálló kiállítás kizárólagos céges támogatói a magyarországi ING Biztosító, ING Pénztárszolgáltató, ING Bank, ING Lízing, ING Befektetési Alapkezelő és ING Ingatlanfejlesztő. A támogatás ismét egyedi jellegű, ahogy az a Van Gogh kiállítás esetében volt. A mostani szponzoráció tartós, több éven átívelő támogatás, amely figyelembe veszi azt, hogy az egyedülálló kiállítás több éves előkészítést igényel. A kiállítás 2011-es időzítése egybeesik a Szépművészeti Múzeum bővítésének elkészülésével, Magyarország EU-elnökségi posztjának időszakával és az ING Csoport magyarországi jelenlétének 20. évfordulójával.


A kiállítás támogatásáról hozott döntést az ING Csoport tagvállalatai 2008 végén a pénzügyi és gazdasági válság egyértelmű jelei ellenére megerősítették, azzal a szándékkal, hogy jelezzék: fontos ez a társadalmi szerepvállalás az ING számára, fontos a több évre történő előretekintés a mai gyorsuló világban. 


A döntésben szerepet játszott az a kiemelkedő minőségű munka, amit a Van Gogh kiállítás előkészítése és lebonyolítása során a Szépművészeti Múzeum munkatársai végeztek. 


2003 és 2008 között a budapesti Szépművészeti Múzeum fontos kiállítások keretében vizsgálta a 19. század nagy alakjainak munkásságát, művészetüknek a modern művészet kialakulása szempontjából meghatározó sajátosságait. Claude Monet, Vincent van Gogh, Ferdinand Hodler és a februárban nyíló Gustave Moreau tárlat után Paul Cézanne életművét és a múlthoz való viszonyát szeretné a múzeum áttekinteni. A kiállítás mintegy nyolcvan Cézanne művet és 16. - 19. századi mesterek harminc-negyven alkotását mutatja be. Monet elvarázsolta az embereket, Van Gogh-nál a hagyományhoz való erős kötöttségét és az expresszionizmust előkészítő szenvedélyes természetlátását mutatták meg a tárlatok. Cézanne bonyolult alkotó: "Az impresszionizmusból valami szilárdat, állandót akartam csinálni, olyat, mint a múzeumok művészete." - vallotta. Állandó látogatója volt a vidéki kisváros, Aix-en-Provence múzeumának és a párizsi Musée du Louvre-nak. Metszet- és reprodukció-gyűjteménye, gipszgyűjteménye művészetének állandó ihlető forrása volt. Az antik, reneszánsz, manierista, barokk és romantikus előképek használata végigkísérte pályáját. A kiállítás ennek miértjére és mikéntjére keresi a választ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kiállítás kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című tárlatok rendezője, a XIX. és XX. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit. A "Cézanne és a múlt" munkacímet viselő kiállítás betekintést nyújt majd a teljes életmű alakulásába. Külön érdekessége a koncepciónak, hogy kapcsolódik a Philadelphia Museum of Art "Cézanne and Beyond" című tárlatához, amely az aix-i mester, Paul Cézanne és a 20. századi európai és amerikai művészet viszonyát elemzi, és idén februárban nyílik meg. 


A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d'Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a new york-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.


A kiállítás katalógusa - hasonlóan a Szépművészeti Múzeum valamennyi kiadványához - két nyelven, jelen esetben angolul és magyarul jelenik meg. Szerzői a nemzetközi Cézanne-kutatás meghatározó tudósai Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Svájcból. A Szépművészeti Múzeum kutatói, a XIX. és XX. századi gyűjtemény munkatársai a magyarországi Cézanne-recepció, valamint a XX. századi magyar kultúrtörténet és művészettörténet szempontjából is megvizsgálják az aix-i mester XX. századi megjelenési formáit. A Budapesti Iskola nagy alakjainak (pl. Fülep Lajos, Tolnay Károly, Hauser Arnold, stb.) gondolatai kiindulópontot jelentenek majd ahhoz, hogy a nagy lengyel tudós, Jan Bialostocki gondolatainak alternatívájaként megnézzük, hogyan változtathatja meg a jelen a múltat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?