7 °C Budapest

120 millió a Szépművészetinek: ennyivel támogatja az ING

Pénzcentrum
2009. január 14. 15:40

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Szépművészeti Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez. A francia festő életművéből rendezett átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és hazánk Európai Uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, ettől az évtől 2011-ig segíti a múzeumot a kiállítás előkészítésében és megrendezésében.


A múzeum és az ING pénzügyi csoport egyedülálló együttműködése 2006-ban, a Szépművészeti 100. születésnapján megnyílt Van Gogh kiállítás kapcsán kezdődött, akkor az ING hazánkban működő üzleti egységei, saját kezdeményezésükre, addig példátlan mértékben, 100 millió forinttal támogatták a tárlat létrejöttét. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt. Az ING Csoport magyarországi tagvállalatai a sikeres szponzoráció és együttműködés tapasztalatai alapján határoztak arról, hogy támogatják a Cézanne kiállítás létrehozásában a Szépművészeti Múzeumot és ráadásul a Van Gogh kiállítást meghaladó összegben, 120 millió forinttal. Az ING üzleti egységei még 2008-ban döntöttek a szponzorációról, és a pénzügyi válság által teremtett kedvezőtlenebb körülmények ellenére kitartanak a kultúra támogatása mellett.


Az egyedülálló kiállítás kizárólagos céges támogatói a magyarországi ING Biztosító, ING Pénztárszolgáltató, ING Bank, ING Lízing, ING Befektetési Alapkezelő és ING Ingatlanfejlesztő. A támogatás ismét egyedi jellegű, ahogy az a Van Gogh kiállítás esetében volt. A mostani szponzoráció tartós, több éven átívelő támogatás, amely figyelembe veszi azt, hogy az egyedülálló kiállítás több éves előkészítést igényel. A kiállítás 2011-es időzítése egybeesik a Szépművészeti Múzeum bővítésének elkészülésével, Magyarország EU-elnökségi posztjának időszakával és az ING Csoport magyarországi jelenlétének 20. évfordulójával.


A kiállítás támogatásáról hozott döntést az ING Csoport tagvállalatai 2008 végén a pénzügyi és gazdasági válság egyértelmű jelei ellenére megerősítették, azzal a szándékkal, hogy jelezzék: fontos ez a társadalmi szerepvállalás az ING számára, fontos a több évre történő előretekintés a mai gyorsuló világban. 


A döntésben szerepet játszott az a kiemelkedő minőségű munka, amit a Van Gogh kiállítás előkészítése és lebonyolítása során a Szépművészeti Múzeum munkatársai végeztek. 


2003 és 2008 között a budapesti Szépművészeti Múzeum fontos kiállítások keretében vizsgálta a 19. század nagy alakjainak munkásságát, művészetüknek a modern művészet kialakulása szempontjából meghatározó sajátosságait. Claude Monet, Vincent van Gogh, Ferdinand Hodler és a februárban nyíló Gustave Moreau tárlat után Paul Cézanne életművét és a múlthoz való viszonyát szeretné a múzeum áttekinteni. A kiállítás mintegy nyolcvan Cézanne művet és 16. - 19. századi mesterek harminc-negyven alkotását mutatja be. Monet elvarázsolta az embereket, Van Gogh-nál a hagyományhoz való erős kötöttségét és az expresszionizmust előkészítő szenvedélyes természetlátását mutatták meg a tárlatok. Cézanne bonyolult alkotó: "Az impresszionizmusból valami szilárdat, állandót akartam csinálni, olyat, mint a múzeumok művészete." - vallotta. Állandó látogatója volt a vidéki kisváros, Aix-en-Provence múzeumának és a párizsi Musée du Louvre-nak. Metszet- és reprodukció-gyűjteménye, gipszgyűjteménye művészetének állandó ihlető forrása volt. Az antik, reneszánsz, manierista, barokk és romantikus előképek használata végigkísérte pályáját. A kiállítás ennek miértjére és mikéntjére keresi a választ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kiállítás kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című tárlatok rendezője, a XIX. és XX. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit. A "Cézanne és a múlt" munkacímet viselő kiállítás betekintést nyújt majd a teljes életmű alakulásába. Külön érdekessége a koncepciónak, hogy kapcsolódik a Philadelphia Museum of Art "Cézanne and Beyond" című tárlatához, amely az aix-i mester, Paul Cézanne és a 20. századi európai és amerikai művészet viszonyát elemzi, és idén februárban nyílik meg. 


A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d'Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a new york-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.


A kiállítás katalógusa - hasonlóan a Szépművészeti Múzeum valamennyi kiadványához - két nyelven, jelen esetben angolul és magyarul jelenik meg. Szerzői a nemzetközi Cézanne-kutatás meghatározó tudósai Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból és Svájcból. A Szépművészeti Múzeum kutatói, a XIX. és XX. századi gyűjtemény munkatársai a magyarországi Cézanne-recepció, valamint a XX. századi magyar kultúrtörténet és művészettörténet szempontjából is megvizsgálják az aix-i mester XX. századi megjelenési formáit. A Budapesti Iskola nagy alakjainak (pl. Fülep Lajos, Tolnay Károly, Hauser Arnold, stb.) gondolatai kiindulópontot jelentenek majd ahhoz, hogy a nagy lengyel tudós, Jan Bialostocki gondolatainak alternatívájaként megnézzük, hogyan változtathatja meg a jelen a múltat.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm