14 °C Budapest

Exodus: elárasztják az uniót az afrikai menekültek

Pénzcentrum
2008. december 30. 13:00

Az ENSZ statisztikái szerint ugrásszerűen megemelkedett az Afrikából a Földközi-tengeren áthajózva érkező menekültek száma. Ezek az emberek az életüket kockáztatva már a téli hónapokban is egyre gyakrabban vágnak bele a veszélyes utazásba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kimutatások alapján csak Olaszországban egy év alatt majdnem megduplázódott az afrikai menekültek száma, akik elhelyezése komoly gondokat okoz az országnak. Korábban jellemzően a nyári hónapokban érkeztek a menekültek, mára ez a folyamat annak ellenére egész évben megfigyelhető, hogy különösen télen egyik percről a másikra hirtelen megváltozhatnak az időjárási körülmények a vizeken.

A közelmúltban két kis olasz szigeten két nap leforgása alatt 2400-an szálltak partra, a máltai parti őrség pedig 139 bevándorlót mentett ki több a veszélyes vizeken hánykolódó összetákolt lélekvesztőről. A dél-európai országokban fokozódik a társadalmi és a politikai feszültség, a lakosság szerint csődöt mondott a korábbi bevándorlási politika. Olaszország, Málta, Görögország és Ciprus közös stratégia kidolgozását vette célba, melynek részleteiről a január közepén Prágában tartandó uniós belügyminiszterek csúcstalálkozóján kívánnak beszámolni.

Az olasz belügyminiszter rádiós beszédében próbálta megnyugtatni a lakosságot és ígéretet tett, hogy az illegális bevándorlókat szervezett repülőjáratok segítségével néhány napon belül hazaszállítják. Az ENSZ arra figyelmeztette az országokat, hogy a csoportos kitoloncolás erőszakot szülhet a menekülttáborokban, ezért fokozott ellenőrzés szükséges.

Néhány évvel ezelőtt még a jobb élet reményében dolgozni vágyó bevándorlók érkeztek az észak-afrikai országokból, mára azonban a döntő többségük a pokoli körülmények, az üldöztetés, az erőszak és az európaiak által elképzelhetetlen nyomor elől menekül. Sokan érkeznek olyan kritikus állapotban lévő gócpontokról, mint Szomália és Eritrea.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A helyi hivatalok hatáskörét messze meghaladja a probléma, a táborok túlzsúfoltak, a menekültek egy részét átmenetileg iskolákban és templomok helyezik el. Csak Máltán mintegy négyezren élnek ideiglenes menekülttáborokban, ahol a körülmények egyre aggasztóbbak. Becslések szerint évente körülbelül fél ezren lelik halálukat a Földközi-tengeren.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?