19 °C Budapest

Exodus: elárasztják az uniót az afrikai menekültek

Pénzcentrum
2008. december 30. 13:00

Az ENSZ statisztikái szerint ugrásszerűen megemelkedett az Afrikából a Földközi-tengeren áthajózva érkező menekültek száma. Ezek az emberek az életüket kockáztatva már a téli hónapokban is egyre gyakrabban vágnak bele a veszélyes utazásba.

A kimutatások alapján csak Olaszországban egy év alatt majdnem megduplázódott az afrikai menekültek száma, akik elhelyezése komoly gondokat okoz az országnak. Korábban jellemzően a nyári hónapokban érkeztek a menekültek, mára ez a folyamat annak ellenére egész évben megfigyelhető, hogy különösen télen egyik percről a másikra hirtelen megváltozhatnak az időjárási körülmények a vizeken.

A közelmúltban két kis olasz szigeten két nap leforgása alatt 2400-an szálltak partra, a máltai parti őrség pedig 139 bevándorlót mentett ki több a veszélyes vizeken hánykolódó összetákolt lélekvesztőről. A dél-európai országokban fokozódik a társadalmi és a politikai feszültség, a lakosság szerint csődöt mondott a korábbi bevándorlási politika. Olaszország, Málta, Görögország és Ciprus közös stratégia kidolgozását vette célba, melynek részleteiről a január közepén Prágában tartandó uniós belügyminiszterek csúcstalálkozóján kívánnak beszámolni.

Az olasz belügyminiszter rádiós beszédében próbálta megnyugtatni a lakosságot és ígéretet tett, hogy az illegális bevándorlókat szervezett repülőjáratok segítségével néhány napon belül hazaszállítják. Az ENSZ arra figyelmeztette az országokat, hogy a csoportos kitoloncolás erőszakot szülhet a menekülttáborokban, ezért fokozott ellenőrzés szükséges.

Néhány évvel ezelőtt még a jobb élet reményében dolgozni vágyó bevándorlók érkeztek az észak-afrikai országokból, mára azonban a döntő többségük a pokoli körülmények, az üldöztetés, az erőszak és az európaiak által elképzelhetetlen nyomor elől menekül. Sokan érkeznek olyan kritikus állapotban lévő gócpontokról, mint Szomália és Eritrea.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A helyi hivatalok hatáskörét messze meghaladja a probléma, a táborok túlzsúfoltak, a menekültek egy részét átmenetileg iskolákban és templomok helyezik el. Csak Máltán mintegy négyezren élnek ideiglenes menekülttáborokban, ahol a körülmények egyre aggasztóbbak. Becslések szerint évente körülbelül fél ezren lelik halálukat a Földközi-tengeren.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?