25 °C Budapest

A bevándorlási politika tönkreteheti az oktatási rendszert

Pénzcentrum
2008. október 31. 15:00

Egy amerikai szakértő szerint a bevándorlási politika módosítása káros hatással lehet az uniós országok oktatási rendszerére, amennyiben a kormányok kevesebbet költenek oktatásra és jól képzett, magasan kvalifikált külföldiek árasztják el a munkaerőpiacot a tervezett Kék Kártya segítségével.

A tengerentúli Zöld Kártya európai megfelelője lehetővé teszi az unión kívülről érkező személyek munkavállalását bizonyos feltételek teljesülése esetén. Aristide Zolberg, az "Amerika átformálása a bevándorlási politika segítségével" című tanulmány szerzője azonban arra figyelmeztet, hogy a munkaerő piaci változások az ország oktatási rendszerére is hatással lehetnek.

A szakértő szerint a Kék Kártya nem vezet katasztrófához, de jelenleg nem ez a legmegfelelőbb módszer az unió munkaerő piaci gondjainak megoldására. Minden ország magasan képzett munkavállalókat szeretne, de a statisztikák szerint az unióba bevándorlók kevesebb, mint 2 %-a ilyen (Ausztráliában 10 %, Kanadában 7 %, az USA-ban 3 % ez az arány). Aggodalomra adhat okot, hogy amennyiben más országból érkeznek a kvalifikált munkavállalók, akkor annak a saját oktatási rendszere láthatja kárát.

A szakértő szerint elég csak a 2005-ös párizsi zavargásokra gondolni, mely részben a külvárosi iskolák alacsony színvonalára és a gettósodásra vezethető vissza. Ha a kormányok kevesebbet költenek oktatásra, akkor néhány év múlva a hiányzó munkaerőt már külföldről sem lehet pótolni. A csehek szerint a nyugat-európai országoknak első lépésben a később csatlakozott tagállamokkal szemben bevezetett korlátozásokat kellene feloldani.

A osztrák, a belga, a német és a dán kormány jelenleg is szigorúan védi a munkaerőpiacát a volt szocialista országokból érkező munkavállalók elöl. Az Európai Bizottság becslése szerint a munkaerőhiány 2050-re csúcsosodhat ki, amikor az unió lakosságának harmada nyugdíjas korú lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakértő az olasz példára is felhívta a figyelmet. Az olasz parlament 8 milliárd euróval csökkentette az oktatásra fordítható költségvetési keretet, mely ellen a diákok és a tanárok is tiltakozásukat fejezték ki. Szerdán több ezer diák jelent meg a főváros és számos olasz nagyváros utcáin, sajnos személyi sérülések is történtek az intézkedések során.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?