20 °C Budapest

A bevándorlási politika tönkreteheti az oktatási rendszert

Pénzcentrum
2008. október 31. 15:00

Egy amerikai szakértő szerint a bevándorlási politika módosítása káros hatással lehet az uniós országok oktatási rendszerére, amennyiben a kormányok kevesebbet költenek oktatásra és jól képzett, magasan kvalifikált külföldiek árasztják el a munkaerőpiacot a tervezett Kék Kártya segítségével.

A tengerentúli Zöld Kártya európai megfelelője lehetővé teszi az unión kívülről érkező személyek munkavállalását bizonyos feltételek teljesülése esetén. Aristide Zolberg, az "Amerika átformálása a bevándorlási politika segítségével" című tanulmány szerzője azonban arra figyelmeztet, hogy a munkaerő piaci változások az ország oktatási rendszerére is hatással lehetnek.

A szakértő szerint a Kék Kártya nem vezet katasztrófához, de jelenleg nem ez a legmegfelelőbb módszer az unió munkaerő piaci gondjainak megoldására. Minden ország magasan képzett munkavállalókat szeretne, de a statisztikák szerint az unióba bevándorlók kevesebb, mint 2 %-a ilyen (Ausztráliában 10 %, Kanadában 7 %, az USA-ban 3 % ez az arány). Aggodalomra adhat okot, hogy amennyiben más országból érkeznek a kvalifikált munkavállalók, akkor annak a saját oktatási rendszere láthatja kárát.

A szakértő szerint elég csak a 2005-ös párizsi zavargásokra gondolni, mely részben a külvárosi iskolák alacsony színvonalára és a gettósodásra vezethető vissza. Ha a kormányok kevesebbet költenek oktatásra, akkor néhány év múlva a hiányzó munkaerőt már külföldről sem lehet pótolni. A csehek szerint a nyugat-európai országoknak első lépésben a később csatlakozott tagállamokkal szemben bevezetett korlátozásokat kellene feloldani.

A osztrák, a belga, a német és a dán kormány jelenleg is szigorúan védi a munkaerőpiacát a volt szocialista országokból érkező munkavállalók elöl. Az Európai Bizottság becslése szerint a munkaerőhiány 2050-re csúcsosodhat ki, amikor az unió lakosságának harmada nyugdíjas korú lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakértő az olasz példára is felhívta a figyelmet. Az olasz parlament 8 milliárd euróval csökkentette az oktatásra fordítható költségvetési keretet, mely ellen a diákok és a tanárok is tiltakozásukat fejezték ki. Szerdán több ezer diák jelent meg a főváros és számos olasz nagyváros utcáin, sajnos személyi sérülések is történtek az intézkedések során.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?