27 °C Budapest

Hol spórolhat: takarékos autók, benzinbarát vezetés!

Pénzcentrum
2008. november 28. 05:55

Hazánk több szempontból is megfizette, megfizeti a gazdasági válság következményeit, az autósok ellenben annyit látnak, hogy immár 10 hete folyamatosan csökken a benzin ára. A "Hol spórolhat?" sorozatunkban ezúttal az autózást vesszük górcső alá, megmutatjuk, hogy milyen trükkökkel és praktikákkal csökkenthető az üzemanyag fogyasztás és ezáltal a háztartásunk kiadásai.

Az elmúlt két és fél hónap alatt körülbelül 60 forinttal lett olcsóbb egy liter benzin és a szerdai 8 forintos csökkenést követően 246 forint körül tankolhatunk egy litert. A gázolaj egységára is tovább csökkent, ezúttal 6 forintot faragtak literenként.


Zsebre megy...

A háztartási kiadások közül minden családban jelentős tételt képvisel az utazás és az autó fenntartása. A költségek csökkentése nem minden esetben jár súlyos áldozatokkal, vannak olyan jól bevált módszerek, melyek alkalmazásával üzemanyagot takaríthatunk meg.

A pénztárcakímélő módszerek közül az első és talán a legkézenfekvőbb, hogy tegyük le az autót és - amikor csak lehet - használjuk a tömegközlekedési eszközöket. Bár a jegyek és a bérletek ára januártól újra emelkedik (egy jegy várhatóan 290 forint, a felnőtt bérlet pedig 8900 forint lesz) érdemes számításokat végezni, hogy mivel éri meg jobban munkába járni.

Sokak számára az autó munkaeszköz és ez a tanács nem jöhet szóba, ezért csokorba gyűjtöttünk néhány benzinbarát praktikát, amit vezetés közben alkalmazhatunk. Az első és legfontosabb, hogy benzinfaló csotrogányunkat cseréljük le egy korszerűbb és takarékosabb járgányra, ez hosszú távon mindenképpen megtérül.

A régi típusok között akad még néhány manuális szívatóval ellátott modell, ha ilyen autónk van, a hideg időben nagyon figyeljünk oda ennek használatára. Helytelen beállítás és úgy felejtett kapcsoló esetén a fogyasztás rövid távolságon akár a kétszeresére is növekedhet. 


Kemény fagyok jöhetnek...

Ha hidegre fordul az időjárás, indulás előtt több dologra is ügyelni kell. Még mielőtt elkezdjük a jeget kaparni az ablakokról, indítsuk be az autót, így egyaránt melegszik a motor és az utasfülke, amíg takarítunk. A jégoldó használatával meggyorsíthatjuk ezt a munkálatot, érdemes is igyekezni, mert a hideg motor szintén sokat fogyaszt.

A nagyobb fogyasztás ellenére érdemes minimum egy fél percig járatni a motort, mert a hideg vasnak adott hirtelen terhelés felgyorsítja a kopást és ennek kijavítása biztos többe fog kerülni, mint egy rövid üresjárat.

A forgalmi dugók és a vasúti átjárók jelentős időveszteséget okozhatnak az autósoknak, ezért egyes vélemények szerint a sorompónál le lehet állítani a motort, ugyanis egy perc alatt annyi üzemanyagot pöfékelünk el, amivel több száz métert mehettünk volna. Ez a praktika a forgalmi dugókban nem igazán működik, mert ott - ha lassan is de - haladni kell és ez sem az önindítónak, sem az akkumulátornak nem használna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az autó paraméterei mellett a vezetési stílusunk nagyban befolyásolja autónk fogyasztását. A nagy gáz - nagy fék stílus semmilyen szempontból nem kedvez a járműveknek, a magas fordulatszámon kihúzatott motor rengeteg üzemanyagot pocsékol, a kopó alkatrészek élettartama pedig lényegesen lecsökkenhet.

Egyenletes, a forgalom alakulásához folyamatosan alkalmazkodó vezetéssel sokat spórolhatunk. A közlekedés ritmusának felvétele és az előre tekintés sokat segít a forgalmi helyzetek megoldásában. A motor fordulatszámát lehetőleg tartsuk a fogyasztás szempontjából legoptimálisabb sávban. Hideg időben a hirtelen gyorsításokkal várjuk meg, amíg a motor eléri az üzemi hőmérsékletet.

Mindenképpen csökkentsük az autónk légellenállását, súlyát és ellenőrizzük a guminyomást. A légellenállás javulását a használaton kívüli tetőcsomagtartó leszerelésével érhetjük el, amin keresztül feleslegesen cipelt plusz kilogrammoktól is megszabadítjuk az autót. A nem megfelelően megválasztott nyomás növeli a súrlódást, ami által jobban kopnak a gumik és nőhet az üzemanyag fogyasztás is.

Ha az autónak nem jelzi ki a fogyasztási adatokat, akkor lehetőség szerint úgy tankoljunk, hogy ki tudjuk számítani a járművünk üzemanyag igényét. A helyes beállításokkal és az optimális sebesség megválasztásával akár egy-másfél litert is lefaraghatunk az átlagfogyasztásunkból 100 kilométeren.

Az autóval kapcsolatos kiadások csökkentését boncolgatva - így novemberben - nem mehetünk el szó nélkül a kötelező felelősség-biztosítások mellett sem. A biztosítási ajánlatok versenyeztetésével éves szinten tízezres nagyságrendben mérhető a megtakarítás.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12