16 °C Budapest

Hol spórolhat: takarékos autók, benzinbarát vezetés!

Pénzcentrum
2008. november 28. 05:55

Hazánk több szempontból is megfizette, megfizeti a gazdasági válság következményeit, az autósok ellenben annyit látnak, hogy immár 10 hete folyamatosan csökken a benzin ára. A "Hol spórolhat?" sorozatunkban ezúttal az autózást vesszük górcső alá, megmutatjuk, hogy milyen trükkökkel és praktikákkal csökkenthető az üzemanyag fogyasztás és ezáltal a háztartásunk kiadásai.

Az elmúlt két és fél hónap alatt körülbelül 60 forinttal lett olcsóbb egy liter benzin és a szerdai 8 forintos csökkenést követően 246 forint körül tankolhatunk egy litert. A gázolaj egységára is tovább csökkent, ezúttal 6 forintot faragtak literenként.


Zsebre megy...

A háztartási kiadások közül minden családban jelentős tételt képvisel az utazás és az autó fenntartása. A költségek csökkentése nem minden esetben jár súlyos áldozatokkal, vannak olyan jól bevált módszerek, melyek alkalmazásával üzemanyagot takaríthatunk meg.

A pénztárcakímélő módszerek közül az első és talán a legkézenfekvőbb, hogy tegyük le az autót és - amikor csak lehet - használjuk a tömegközlekedési eszközöket. Bár a jegyek és a bérletek ára januártól újra emelkedik (egy jegy várhatóan 290 forint, a felnőtt bérlet pedig 8900 forint lesz) érdemes számításokat végezni, hogy mivel éri meg jobban munkába járni.

Sokak számára az autó munkaeszköz és ez a tanács nem jöhet szóba, ezért csokorba gyűjtöttünk néhány benzinbarát praktikát, amit vezetés közben alkalmazhatunk. Az első és legfontosabb, hogy benzinfaló csotrogányunkat cseréljük le egy korszerűbb és takarékosabb járgányra, ez hosszú távon mindenképpen megtérül.

A régi típusok között akad még néhány manuális szívatóval ellátott modell, ha ilyen autónk van, a hideg időben nagyon figyeljünk oda ennek használatára. Helytelen beállítás és úgy felejtett kapcsoló esetén a fogyasztás rövid távolságon akár a kétszeresére is növekedhet. 


Kemény fagyok jöhetnek...

Ha hidegre fordul az időjárás, indulás előtt több dologra is ügyelni kell. Még mielőtt elkezdjük a jeget kaparni az ablakokról, indítsuk be az autót, így egyaránt melegszik a motor és az utasfülke, amíg takarítunk. A jégoldó használatával meggyorsíthatjuk ezt a munkálatot, érdemes is igyekezni, mert a hideg motor szintén sokat fogyaszt.

A nagyobb fogyasztás ellenére érdemes minimum egy fél percig járatni a motort, mert a hideg vasnak adott hirtelen terhelés felgyorsítja a kopást és ennek kijavítása biztos többe fog kerülni, mint egy rövid üresjárat.

A forgalmi dugók és a vasúti átjárók jelentős időveszteséget okozhatnak az autósoknak, ezért egyes vélemények szerint a sorompónál le lehet állítani a motort, ugyanis egy perc alatt annyi üzemanyagot pöfékelünk el, amivel több száz métert mehettünk volna. Ez a praktika a forgalmi dugókban nem igazán működik, mert ott - ha lassan is de - haladni kell és ez sem az önindítónak, sem az akkumulátornak nem használna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az autó paraméterei mellett a vezetési stílusunk nagyban befolyásolja autónk fogyasztását. A nagy gáz - nagy fék stílus semmilyen szempontból nem kedvez a járműveknek, a magas fordulatszámon kihúzatott motor rengeteg üzemanyagot pocsékol, a kopó alkatrészek élettartama pedig lényegesen lecsökkenhet.

Egyenletes, a forgalom alakulásához folyamatosan alkalmazkodó vezetéssel sokat spórolhatunk. A közlekedés ritmusának felvétele és az előre tekintés sokat segít a forgalmi helyzetek megoldásában. A motor fordulatszámát lehetőleg tartsuk a fogyasztás szempontjából legoptimálisabb sávban. Hideg időben a hirtelen gyorsításokkal várjuk meg, amíg a motor eléri az üzemi hőmérsékletet.

Mindenképpen csökkentsük az autónk légellenállását, súlyát és ellenőrizzük a guminyomást. A légellenállás javulását a használaton kívüli tetőcsomagtartó leszerelésével érhetjük el, amin keresztül feleslegesen cipelt plusz kilogrammoktól is megszabadítjuk az autót. A nem megfelelően megválasztott nyomás növeli a súrlódást, ami által jobban kopnak a gumik és nőhet az üzemanyag fogyasztás is.

Ha az autónak nem jelzi ki a fogyasztási adatokat, akkor lehetőség szerint úgy tankoljunk, hogy ki tudjuk számítani a járművünk üzemanyag igényét. A helyes beállításokkal és az optimális sebesség megválasztásával akár egy-másfél litert is lefaraghatunk az átlagfogyasztásunkból 100 kilométeren.

Az autóval kapcsolatos kiadások csökkentését boncolgatva - így novemberben - nem mehetünk el szó nélkül a kötelező felelősség-biztosítások mellett sem. A biztosítási ajánlatok versenyeztetésével éves szinten tízezres nagyságrendben mérhető a megtakarítás.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem