22 °C Budapest

Hol spórolhat: takarékos autók, benzinbarát vezetés!

Pénzcentrum
2008. november 28. 05:55

Hazánk több szempontból is megfizette, megfizeti a gazdasági válság következményeit, az autósok ellenben annyit látnak, hogy immár 10 hete folyamatosan csökken a benzin ára. A "Hol spórolhat?" sorozatunkban ezúttal az autózást vesszük górcső alá, megmutatjuk, hogy milyen trükkökkel és praktikákkal csökkenthető az üzemanyag fogyasztás és ezáltal a háztartásunk kiadásai.

Az elmúlt két és fél hónap alatt körülbelül 60 forinttal lett olcsóbb egy liter benzin és a szerdai 8 forintos csökkenést követően 246 forint körül tankolhatunk egy litert. A gázolaj egységára is tovább csökkent, ezúttal 6 forintot faragtak literenként.


Zsebre megy...

A háztartási kiadások közül minden családban jelentős tételt képvisel az utazás és az autó fenntartása. A költségek csökkentése nem minden esetben jár súlyos áldozatokkal, vannak olyan jól bevált módszerek, melyek alkalmazásával üzemanyagot takaríthatunk meg.

A pénztárcakímélő módszerek közül az első és talán a legkézenfekvőbb, hogy tegyük le az autót és - amikor csak lehet - használjuk a tömegközlekedési eszközöket. Bár a jegyek és a bérletek ára januártól újra emelkedik (egy jegy várhatóan 290 forint, a felnőtt bérlet pedig 8900 forint lesz) érdemes számításokat végezni, hogy mivel éri meg jobban munkába járni.

Sokak számára az autó munkaeszköz és ez a tanács nem jöhet szóba, ezért csokorba gyűjtöttünk néhány benzinbarát praktikát, amit vezetés közben alkalmazhatunk. Az első és legfontosabb, hogy benzinfaló csotrogányunkat cseréljük le egy korszerűbb és takarékosabb járgányra, ez hosszú távon mindenképpen megtérül.

A régi típusok között akad még néhány manuális szívatóval ellátott modell, ha ilyen autónk van, a hideg időben nagyon figyeljünk oda ennek használatára. Helytelen beállítás és úgy felejtett kapcsoló esetén a fogyasztás rövid távolságon akár a kétszeresére is növekedhet. 


Kemény fagyok jöhetnek...

Ha hidegre fordul az időjárás, indulás előtt több dologra is ügyelni kell. Még mielőtt elkezdjük a jeget kaparni az ablakokról, indítsuk be az autót, így egyaránt melegszik a motor és az utasfülke, amíg takarítunk. A jégoldó használatával meggyorsíthatjuk ezt a munkálatot, érdemes is igyekezni, mert a hideg motor szintén sokat fogyaszt.

A nagyobb fogyasztás ellenére érdemes minimum egy fél percig járatni a motort, mert a hideg vasnak adott hirtelen terhelés felgyorsítja a kopást és ennek kijavítása biztos többe fog kerülni, mint egy rövid üresjárat.

A forgalmi dugók és a vasúti átjárók jelentős időveszteséget okozhatnak az autósoknak, ezért egyes vélemények szerint a sorompónál le lehet állítani a motort, ugyanis egy perc alatt annyi üzemanyagot pöfékelünk el, amivel több száz métert mehettünk volna. Ez a praktika a forgalmi dugókban nem igazán működik, mert ott - ha lassan is de - haladni kell és ez sem az önindítónak, sem az akkumulátornak nem használna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az autó paraméterei mellett a vezetési stílusunk nagyban befolyásolja autónk fogyasztását. A nagy gáz - nagy fék stílus semmilyen szempontból nem kedvez a járműveknek, a magas fordulatszámon kihúzatott motor rengeteg üzemanyagot pocsékol, a kopó alkatrészek élettartama pedig lényegesen lecsökkenhet.

Egyenletes, a forgalom alakulásához folyamatosan alkalmazkodó vezetéssel sokat spórolhatunk. A közlekedés ritmusának felvétele és az előre tekintés sokat segít a forgalmi helyzetek megoldásában. A motor fordulatszámát lehetőleg tartsuk a fogyasztás szempontjából legoptimálisabb sávban. Hideg időben a hirtelen gyorsításokkal várjuk meg, amíg a motor eléri az üzemi hőmérsékletet.

Mindenképpen csökkentsük az autónk légellenállását, súlyát és ellenőrizzük a guminyomást. A légellenállás javulását a használaton kívüli tetőcsomagtartó leszerelésével érhetjük el, amin keresztül feleslegesen cipelt plusz kilogrammoktól is megszabadítjuk az autót. A nem megfelelően megválasztott nyomás növeli a súrlódást, ami által jobban kopnak a gumik és nőhet az üzemanyag fogyasztás is.

Ha az autónak nem jelzi ki a fogyasztási adatokat, akkor lehetőség szerint úgy tankoljunk, hogy ki tudjuk számítani a járművünk üzemanyag igényét. A helyes beállításokkal és az optimális sebesség megválasztásával akár egy-másfél litert is lefaraghatunk az átlagfogyasztásunkból 100 kilométeren.

Az autóval kapcsolatos kiadások csökkentését boncolgatva - így novemberben - nem mehetünk el szó nélkül a kötelező felelősség-biztosítások mellett sem. A biztosítási ajánlatok versenyeztetésével éves szinten tízezres nagyságrendben mérhető a megtakarítás.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem