28 °C Budapest

Online vizsgaletöltés: csalnak-e a diákok?

Pénzcentrum
2008. november 26. 12:00

A vizsgasorok, feladatlap megoldások, előadásjegyzetek, prezentációs anyagok online megosztását illetően bizony eltér a diákok és a professzorok véleménye, míg előbbiek üdvözítőnek, a tanulást megkönnyítő lehetőségnek tartják, addig a tanárok a szerzői jog megsértését látják benne.

Itthon sem ismeretlenek azok a zömében diákok által összetákolt honlapok, melyek célja, hogy az adott egyetem hallgatói megosszák egymással a korábbi vizsgasorokat, jegyzeteket, illetve mindent, ami átsegítheti őket a vizsgaidőszak nehézségein.

Nem volt ez másként az internet-korszak előtt sem, a különbség csak annyi, hogy akkoriban diákszövetségeken, szakkollégiumokon belül osztották meg ezeket az információkat egymással, most viszont a világhálón.

Az Egyesült Államokban azonban több száz egyetemi professzor fogott össze, hogy megakadályozzák ezen tendencia térnyerését, szerintük ugyanis ez nem a tanulásban, hanem csak a csalásban segíti a hallgatókat, akik csak a korábbi vizsgasorok kérdésiből készülnek fel.

Az egyik legismertebb oldal, a Post Your Test (küldd el a vizsgasorod) megalkotója, Demir Oral azonban úgy véli, ő egyfajta tanulóközösséget hozott létre az oldallal, és tagjainak száma a júliusi indulás óta elérte az ezret, akik összesen mintegy 600-700 vizsgasort tettek közkinccsé.

A University of California-n tanító professzorok közül 150-en azonban azt követelték a honlap tulajdonosától, hogy vegyen le minden olyan anyagot, melyen az ő nevük szerepel, és a továbbiakban se tegye lehetővé ilyen dokumentumok feltöltését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a vizsgasorok is szellemi terméknek minősülnek, vagyis az egyetem, vagy az azt megalkotó tanár tulajdonát képezik, így szerzői jogok védelme alá tartoznak, így engedély nélküli publikálásuk törvénybe ütközik.

Oral szerint azonban semmilyen vétséget nem követtek el, minden esetben megvizsgálják, hogy az adott tartalom feltöltése összeegyeztethető-e a törvénnyel, és az egész csinnadrattát a tanárok "lustaságának" tekinti, akik egyszerűen nem szeretnének új vizsgasorokat összeállítani, csak a régiekből szemezgetni.

Ezzel a Rutgers Business School management professzora is egyetért, aki komoly kutatásokat végzett korábban az egyetemeken, illetve vizsgákon folyó csalásokról. Véleménye szerint semmi etikátlan nincs ezekben az oldalakban, illetve az ott megosztott tartalmakban, mivel a régi vizsgafeladatok kitűnő tanulási eszközök, és még ha több munkát is szolgáltatnak a tanároknak, ezért a diákokat nem lehet okolni.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm