Online vizsgaletöltés: csalnak-e a diákok?

Pénzcentrum
2008. november 26. 12:00

A vizsgasorok, feladatlap megoldások, előadásjegyzetek, prezentációs anyagok online megosztását illetően bizony eltér a diákok és a professzorok véleménye, míg előbbiek üdvözítőnek, a tanulást megkönnyítő lehetőségnek tartják, addig a tanárok a szerzői jog megsértését látják benne.

Itthon sem ismeretlenek azok a zömében diákok által összetákolt honlapok, melyek célja, hogy az adott egyetem hallgatói megosszák egymással a korábbi vizsgasorokat, jegyzeteket, illetve mindent, ami átsegítheti őket a vizsgaidőszak nehézségein.

Nem volt ez másként az internet-korszak előtt sem, a különbség csak annyi, hogy akkoriban diákszövetségeken, szakkollégiumokon belül osztották meg ezeket az információkat egymással, most viszont a világhálón.

Az Egyesült Államokban azonban több száz egyetemi professzor fogott össze, hogy megakadályozzák ezen tendencia térnyerését, szerintük ugyanis ez nem a tanulásban, hanem csak a csalásban segíti a hallgatókat, akik csak a korábbi vizsgasorok kérdésiből készülnek fel.

Az egyik legismertebb oldal, a Post Your Test (küldd el a vizsgasorod) megalkotója, Demir Oral azonban úgy véli, ő egyfajta tanulóközösséget hozott létre az oldallal, és tagjainak száma a júliusi indulás óta elérte az ezret, akik összesen mintegy 600-700 vizsgasort tettek közkinccsé.

A University of California-n tanító professzorok közül 150-en azonban azt követelték a honlap tulajdonosától, hogy vegyen le minden olyan anyagot, melyen az ő nevük szerepel, és a továbbiakban se tegye lehetővé ilyen dokumentumok feltöltését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a vizsgasorok is szellemi terméknek minősülnek, vagyis az egyetem, vagy az azt megalkotó tanár tulajdonát képezik, így szerzői jogok védelme alá tartoznak, így engedély nélküli publikálásuk törvénybe ütközik.

Oral szerint azonban semmilyen vétséget nem követtek el, minden esetben megvizsgálják, hogy az adott tartalom feltöltése összeegyeztethető-e a törvénnyel, és az egész csinnadrattát a tanárok "lustaságának" tekinti, akik egyszerűen nem szeretnének új vizsgasorokat összeállítani, csak a régiekből szemezgetni.

Ezzel a Rutgers Business School management professzora is egyetért, aki komoly kutatásokat végzett korábban az egyetemeken, illetve vizsgákon folyó csalásokról. Véleménye szerint semmi etikátlan nincs ezekben az oldalakban, illetve az ott megosztott tartalmakban, mivel a régi vizsgafeladatok kitűnő tanulási eszközök, és még ha több munkát is szolgáltatnak a tanároknak, ezért a diákokat nem lehet okolni.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?