3 °C Budapest

Egyre több gyógyszert veszünk

Pénzcentrum
2008. október 22. 10:00

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 augusztusában 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene azonban az előző hónaphoz képest nem változott - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

2008 első nyolc hónapja során összesen 4003 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az első nyolc hónapban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 1,4 százalékkal, augusztusban pedig 0,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Júliusban az eladások jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,8%-kal mérséklődött, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi forgalmának volumene lényegében nem változott az előző havihoz képest.


A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 2,5%-kal, augusztusban 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csupán az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma csökkent, míg a többi üzlettípusban emelkedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb mértékben a csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termékek, illatszer üzletek eladásai nőttek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban 0,2%-kal elmaradt a júliusitól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. augusztusban - naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól. A csökkenés mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,2%-os, az eurózóna országaiban pedig 1,8%-os volt. A tagállamok közül kimagaslóan növekedett (17,3%) a kiskereskedelmi forgalom Romániában, a legnagyobb visszaesést Lettországban mérték (8,9%).

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57