28 °C Budapest

Egyre több gyógyszert veszünk

Pénzcentrum
2008. október 22. 10:00

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 augusztusában 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene azonban az előző hónaphoz képest nem változott - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

2008 első nyolc hónapja során összesen 4003 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az első nyolc hónapban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 1,4 százalékkal, augusztusban pedig 0,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Júliusban az eladások jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,8%-kal mérséklődött, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi forgalmának volumene lényegében nem változott az előző havihoz képest.


A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 2,5%-kal, augusztusban 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csupán az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma csökkent, míg a többi üzlettípusban emelkedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb mértékben a csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termékek, illatszer üzletek eladásai nőttek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban 0,2%-kal elmaradt a júliusitól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. augusztusban - naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól. A csökkenés mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,2%-os, az eurózóna országaiban pedig 1,8%-os volt. A tagállamok közül kimagaslóan növekedett (17,3%) a kiskereskedelmi forgalom Romániában, a legnagyobb visszaesést Lettországban mérték (8,9%).

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm