Egyre több gyógyszert veszünk

Pénzcentrum
2008. október 22. 10:00

A változatlan áron számított kiskereskedelmi termékforgalom 2008 augusztusában 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az értékesítés volumene azonban az előző hónaphoz képest nem változott - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

2008 első nyolc hónapja során összesen 4003 milliárd forint értékű árut forgalmaztak az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben. Az első nyolc hónapban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 1,4 százalékkal, augusztusban pedig 0,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Júliusban az eladások jelentős részét (92%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,8%-kal mérséklődött, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,1%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi forgalmának volumene lényegében nem változott az előző havihoz képest.


A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 2,5%-kal, augusztusban 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban csupán az iparcikk jellegű vegyes, és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek változatlan áras forgalma csökkent, míg a többi üzlettípusban emelkedett az értékesítés volumene az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb mértékben a csomagküldő kiskereskedelem, valamint a gyógyszer-gyógyászati termékek, illatszer üzletek eladásai nőttek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban 0,2%-kal elmaradt a júliusitól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2008. augusztusban - naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól. A csökkenés mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,2%-os, az eurózóna országaiban pedig 1,8%-os volt. A tagállamok közül kimagaslóan növekedett (17,3%) a kiskereskedelmi forgalom Romániában, a legnagyobb visszaesést Lettországban mérték (8,9%).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16