21 °C Budapest

Mikor nézhetünk végre a TV-ben is 3D műsorokat?

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 18:00

3 dimenziós képélmény előállításával már évtizedek óta kísérletezik a televíziós technika, ami mára odáig fejlődött, hogy jóformán csak a műsorok hiányoznak ahhoz, hogy otthon is élvezhessük a 3D mozikból már ismert csodát. Szakértők szerint azonban a rendszeres televíziós sugárzás csak 3 év múlva indulhat be igazán, akkor is elsősorban az USA-ban.

Világszerte egyre több mozit szerelnek fel digitális, 3D sztereoszkópikus kép előállítására is alkalmas berendezéssel, amihez Hollywood is egyre több filmet ígér. Az itthoni IMAX mozikban is élvezhetjük már a 3D élményt, arról azonban kevesebb szó esik, hogy a televíziós társaságok is hasonló babérokra törnek.

Manapság egy-két gyártónál már kaphatóan 3D képmegjelenítésre alkalmas készülékek, Japánban például a Hyundai dobott piacra egyet idén, de a Samsung és Mitsubishi is gyárt hasonlókat, igaz ezek mindegyikéhez szükség van még speciális szemüvegre, ami egyrészt kényelmetlenséget okoz, másrészt nem nézheti akárhány ember a készülék előtt ülve a műsorokat.

A jövőben tehát olyan technikai megoldásokra törekednek a cégek, melyek szemüveg nélkül is láthatóvá teszik 3D-ben a műsorokat, de ezek tömegessé válásához még jó néhány év kell.

Szintén várat magára, amíg a televízió társaságok felismerik a 3D-ben rejlő lehetőségeket, és rendszeres sugárzást kezdenek, addig ugyanis szinte felesleges ilyen készüléket beszerezni. Igaz, ez egy ördögi kör. Amerikában tavaly már láthattak a rajongók élő NBA közvetítést 3D-ben egy moziban, aminek igen nagy sikere volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdés az is, hogy milyen szabvány lesz majd uralkodó a piacon, hiszen a mostani "3D kompatibilis" televíziók mindegyike más és más kép kódolási és vetítési technikát alkalmaz. A most piacon lévő 3D formátumú DVD-k, mint például amit a Disney adott ki még egy előző szabványt, úgynevezett anaglyph képeket alkalmaz (amikhez még kék-piros lencséjű szemüveg kell).

Japán meglehetősen elől jár már a 3D sugárzáshoz szükséges fejlesztések terén, azonban az ottani távközlési minisztérium még így is csak 2025-re tervezi, hogy minden háztartásban lesz ilyen televízió.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?